Egy szomáliai migráns gyilkolta meg a brit konzervatív képviselőt

police politics emergency Horizontal
A photograph of British lawmaker David Amess is seen on a table at St Michael's and All Angels Church, Leigh-on-Sea, a district of Southend-on-Sea, southeast England, on October 17, 2021 during a special service in honour of Amess who was fatally stabbed two days ago while holding a constituency surgery nearby. - Britain's interior minister on October 17 said MPs' security would be beefed up, after a lawmaker was stabbed to death as he held a public meeting with constituents, in the second such attack in five years. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Brit sajtóinformációk alapján a szomáliai kormányfő volt tanácsadójának, Harbi Alu Kullanénak a fiát gyanúsítják Sir David Amess brit konzervatív képviselő meggyilkolásával. A gyanúsított neve: Abu Harbi Ali, aki szomáliai migráns hátterű, de rendelkezik brit állampolgársággal. A gyilkos apja egy interjúban tulajdonképpen megerősítette ezt a sajtóértesülést. Az esetet terrorcselekménynek nyilvánították a brit hatóságok.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Sir David Amess péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor

egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta. Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt.

Megemlékezés a meggyilkolt képviselőről Leigh-on-Sea-ben, 2021. október 17-én Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 69 esztendős, nős, ötgyermekes politikus csaknem négy évtizedig volt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja.

A 25 éves gyanúsítottat sikerült elfogni.

A vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja. A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police - a londoni rendőrség, de terrorelhárító parancsnokságának hatásköre az egész országra kiterjed. Dean Haydon, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a rendőrség terrorelhárítási tevékenységének országos vezető koordinátora a szombat hajnali tájékoztatás szerint

terrorcselekménynek nyilvánította a támadást.

A beszámoló szerint az eddig elvégzett vizsgálat arra vall, hogy

a gyilkosság potenciálisan az iszlamista szélsőségességhez köthető.

Az őrizetbe vett 25 éves férfiről a rendőrség csak annyit közölt, hogy brit, és jelenleg egy essexi rendőrőrsön tartják vizsgálati fogságban.

A Hetek arról ír vasárnapi cikkében brit sajtóorgánumokra hivatkozva, hogy

a szomáliai kormányfő volt tanácsadójának, Harbi Alu Kullanénak a fiát gyanúsítják a merénylet elkövetésével.

Az édesapa a The Sunday Timesnak nyilatkozva mondta el, hogy a „legvadabb rémálmaiban" sem számított erre. Tehát tulajdonképpen elismerte, hogy a fia lehet a tettes.

A brit sajtó meg is nevezte a gyanúsítottat: a neve Abu Harbi Ali szomáliai migráns hátterű brit állampolgár.

A tájékoztatás szerint eddig két londoni lakcímen kezdődött házkutatás.

A Scotland Yard közölte azt is, hogy a jelenlegi álláspont szerint a gyanúsított egyedül cselekedett, és a nyomozók nem keresnek mást a bűncselekménye ügyében, bár a támadás körülményeinek feltárását célzó vizsgálat még tart.