Ez az őshonos szamoai növény vetekedhet egy fájdalomcsillapítóval

matalafi
A matalafi-t ugyanolyan hatékonynak tartják, mint az ibuprofent
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint egy szamoai növény, amelyet hagyományosan láz, testfájdalmak és „szellembetegség" kezelésére használnak, gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt vetekedhet az ibuprofénnel, a gyógyszertárakban kapható fájdalomcsillapítóval.
Vágólapra másolva!

Seeseei Molimau-Samasoni, bennszülött szamoai tudós, a Szamoai Tudományos Kutatási Szervezet munkatársa által vezetett tanulmány azt mutatja, hogy a szamoai hagyományos orvoslásban gyakran használt matalafi (Psychotria insularum) ugyanolyan hatásos lehet, mint az ibuprofén, amely a gyulladás csökkentésével fejti ki hatását.

Ez a növény egy kicsi, nem túl feltűnő fa, fényes piros bogyókkal, amely Szamoa partjainál nő.

A leveleit lázzal, duzzanatokkal és bőrfertőzésekkel járó gyulladások enyhítésére, valamint "természetfeletti erők okozta betegségek" kezelésére használják a hagyományos szamoai gyógyászatban.

A matalafi-t ugyanolyan hatékonynak tartják, mint az ibuprofent Forrás: Flickr/J. B. Frida

– mondta Molimau-Samasoni a The Guardian lapnak, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Hozzátette: a természet az erőteljes gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező növények kincsesbányája, amelyet az őslakosok évezredek óta használtak, még mielőtt a modern orvostudomány észrevette volna azokat.

Az elmúlt négy évtizedben mintegy 1 560 új gyógyszert hagytak jóvá a szakemberek, ezek 64 százalékát növényekben és más természetes termékekben található vegyi anyagokból vonták ki, nyerték ki vagy azokon alapultak.

Az aszpirin, az egynyári üröm cserjéből kivont artemizinin, amit a Plasmodium falciparum kórokozó által okozott malária betegség kezelésére használnak, valamint a metformin, mint a 2-es típusú cukorbetegség első számú gyógyszere néhány további, történelmi példa.

A matalafi hatása vetekedhet az ibuprofén tartalmú gyógyszerekével Forrás: Depositphotos / Jbroggi

A PNAS tudományos szaklapban publikált tanulmányban a kutatók a hagyományos ismereteket kémiai és genetikai elemzésekkel kombinálták, hogy megvizsgálják, hogyan hat a matalafi a gyulladások csökkentésére. Szamoán a hagyományos gyógyítók feldarabolják vagy összetörik a leveleit, hogy egyfajta levet készítsenek, vagy a leveleket az emberek bőrére dörzsölve segítik a sebek gyógyulását és a fertőzések kezelését.

– magyarázta Molimau-Samasoni egy videóban a kutatásáról. – De kiderült, hogy ez a legerősebb kivonat, amivel valaha dolgoztam.

Ahogy azt a szakemberek megállapították, a P. insularum lé és egyik bioaktív komponense, a rutin vagy más néven rutozid egyaránt csökkentette a lázat, miközben fokozta a gyulladásgátló reakciókat az immunsejtekben.

Ezekben a sejtkísérletekben a matalafi „olyan hatásosnak bizonyult, mint az ibuprofén gyulladáscsökkentő gyógyszer".

Valószínűleg azonban még évekbe telik, mire a matalafi kivonata engedélyezett gyógyszerként elérhetővé válhat.