Aranyáron lehet megvásárolni a világ legdrágább burgonyáját

burgonya, krumpli, a világ legdrágább burgonyája, Bonnotte
Vágólapra másolva!
A világ legdrágább burgonyája a francia Bonnotte, amelyet Noirmoutier szigetén, az ország északnyugati részén, Vendée megyében termelnek. A Bonnotte jellegzetes sós ízét a termelés során használt víztől és hínártól kapja.
Vágólapra másolva!

A sziget környezeti adottságai tökéletesek a termesztéshez, mivel a sós tengeri szél megakadályozza a kártevők és betegségek elszaporodását a növényeken - írja a Kertészet és Szőlészet nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu.

Az aranyáron megvásárolható burgonyagumót az évnek egyetlen hetében, egy nagyon kis területen takarítják be, majd a szigeten rendezett burgonyafesztivál sztárja lesz.

A világ legdrágább burgonyája a Franciaországban termelt Bonnotte Forrás: Wikimedia Commons/BastienM

Évente összesen nagyjából száz tonna burgonyát termelnek, saját felhasználásra csak kis részét tartják meg, a többit eladják. Mivel ez a burgonyafajta nem tárolható sokáig, szinte lehetetlen exportálni, ami még különlegesebbé teszi. A betakarított termést sokszor aukciókon értékesítik, és elképesztő áron találhat gazdára. Például 1996. április 20-án egy magánszemély a párizsi aukción 500 eurónyi frankot fizetett kilójáért.