Sikeres 500 millió euró értékű nemzetközi kötvénykibocsátás az MVM-nél

Gönyű, 2021. március 2. Távvezetéket feszítenk ki a Duna felett Magyarország és Szlovákia között, Gönyű közelében 2021. március 2-án. Az MVM Xpert Zrt. megkezdte ezen a napon Gönyűnél a Magyarország és Szlovákia között épülő távvezeték fázisvezető sodronyainak áthúzását a Duna felett, ahol a folyam közel hétszáz méter széles. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
2021. november 10. és 18. között sikeresen végrehajtotta története első nemzetközi kötvényaukcióját az MVM Csoport, amely egyre bővülő portfóliójával lefedi a teljes energetikai értékláncot, illetve Közép- és Kelet-Európában is meghatározó piaci részesedéssel bír - írja a vállalatcsoport közleményében.
Vágólapra másolva!

A vállalatcsoport életében ez már a második sikeres kibocsátás, mivel az MVM Zrt. 2021 során első állami vállalatként 55 milliárd forint névértékű aukciót hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretében, azonban a mostani benchmark méretű, 500 millió euró összegű 6 éves lejáratú vállalati kötvénykibocsátás a nemzetközi tőkepiacokon is megalapozza az MVM Csoport jelenlétét.

A befektetők az MVM Csoport kötvénye iránti jelentős érdeklődését mutatja, hogy az aukció több mint 2,6-szoros túljegyzés mellett zárult.

A fix évi 0,875 %-os kamatozású 2027. november 18-i lejáratú kötvények 1,077%-os hozamszint mellett kerültek értékesítésre.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A kötvénykibocsátás sikeréhez hozzájárult, hogy az MVM Zrt. 2021 júniusában a 100%-ban állami tulajdonú vállalatok közül elsőként és eddig egyetlenként szerzett nemzetközi hitelminősítést. A társaságot a Standard and Poor's (S&P) és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ügynökségek is befektetési kategóriába sorolták. A most kibocsátott euró kötvény minősítése mindkét hitelminősítőnél a kibocsátó minősítésével azonos, szintén befektetési kategóriájú (S&P: BBB-, Fitch: BBB). A kibocsátásban a BNP Paribas, az Erste Bank, a Goldman Sachs, a J.P. Morgan, az OTP Bank és az UniCredit Bank támogatták a társaságot.

Dr. Czepek Gábor, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy az MVM Csoport történetének első eurókötvény-kibocsátását jelenthetjük be, amely jelentős mérföldkő a Csoport életében. A sikeres kötvénykibocsátás tükrözi a nemzetközi befektetők által az MVM Csoport jövőjébe vetett bizalmat és tovább erősíti az MVM jelenlegi üzleti stratégiájában foglaltak megvalósítása iránti elkötelezettségünket."