Vágólapra másolva!
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2020-2021-es tanévben is meghirdette Ujvári János diplomadíj-pályázatát, amelyre 27 hallgató jelentkezett, s közülük az értékelő bizottság 13 pályázót javasolt díjazásra. Ahogy az elmúlt években, így ezúttal is a szerzői jogi témakör volt a legnépszerűbb.
Vágólapra másolva!

A pályázat célkitűzése felkelteni a felsőoktatásban tanuló hallgatók érdeklődését a szellemitulajdon-védelem jelentősége iránt.

A pályázat keretében a tanulmányaik végéhez közeledő hallgatók diplomadolgozatuk témáját vizsgálják meg szellemitulajdon-védelmi szempontból.

Ehhez kapcsolódóan megismerik a szellemitulajdon-védelem alapjait, betekintést kapnak eszközrendszerének gazdasági és jogi jelentőségébe, és olyan tudásra tesznek szert, amit a későbbiekben munkavállalóként, kutatóként vagy mérnökként is hasznosíthatnak.

A 2020-2021-es tanévben is öt kategóriában hirdette meg az SZTNH a pályázatot: szabadalom/használatiminta-oltalom, védjegy és földrajzi árujelzők, formatervezési minta-oltalom, szerzői jog és szellemi tulajdon gazdasági szerepe.

Az elmúlt évek során minden évben más és más merítéssel tudott dolgozni a pályázat, mivel meglepően változatos mennyiségben és témákkal jelentkeztek a hallgatók.

Bizonyos években a szabadalmi kategóriában induló, elsősorban technikai megoldásokat feldolgozó, máskor szintén szabadalmi, de inkább a jogi jellegű témák voltak a népszerűek. Az utóbbi 3-4 évben viszont a szerzői jogi pályázatok domináltak – ahogy most is.

A 2020-21 tanév során 32 hallgató regisztrált a pályázaton és végül 27 hallgató tudta befejezni a teljes pályázati ciklust. Az értékelés során végül három kategóriában összesen 13 hallgatót javasoltak az értékelő bizottság tagjai díjazásra.

A díjazottak Forrás: Plette Péter

Szabadalom és használatiminta-oltalom kategóriában 2 első, 2 második, 2 harmadik díjat, a Védjegy és formatervezési minta-oltalom kategóriában második és harmadik helyezést osztottak ki.

A Szerzői jog esetében a 18 beérkezett dolgozatból az első, a második és a harmadik helyezett is részesült ösztöndíjban, illetve ebben a kategóriában ketten különdíjat kaptak.

Az idei évben a legaktívabb pályázók a Szegedi Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói voltak, de érkeztek pályázatok a Debreceni Egyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, Eötvös Loránd Tudományegyetemről és a Nyíregyházi Egyetemről is.