Magyar innováció forradalmasíthatja a közlekedést

TDmobility platform
Vágólapra másolva!
A TD Mobility vállalatirányítási szoftverét mára számos taxitársaság használja sikerrel itthon és külföldön egyaránt. Így nem véletlen az sem, hogy a legnagyobb cégek is szemet vetettek az egyedülálló fejlesztésre, többek közt a Toyota mobilitási szolgáltatásokat kínáló új KINTO Europe nevű szolgáltatása is a magyar fejlesztők szoftverét használja majd. A Toyotával való együttműködés hatalmas elismerést és egyben mérföldkövet is jelent a hazai informatikai startup cég számára, ennek kapcsán kérdeztük Gecse Norbert ügyvezetőt és alapítót.
Vágólapra másolva!

A fenntartható városi mobilitás, a gazdasági növekedés és a csökkenő környezetszennyezés szorosan összefügg, ezért világszerte növekszik az okos és rugalmas mobilitási szolgáltatások iránti kereslet.

- Miben járulhat hozzá az innováció ehhez, hogyan segíti elő a szoftver a hatékonyabb közlekedést?

- Mi egy komplett vállalatirányitási rendszert kínálunk, és amit lehet, automatizálunk. A kifejlesztett algoritmus jelentősen megkönnyíti bármilyen mozgóegység vezérlését és az ahhoz kapcsolódó kommunikációt. Számos ország taxitársasága használja a szoftverünket (TDmobility platform), az ő esetükben például az egyedülálló sofőr irányítási rendszer egyszerűsíti le a vezetők koordinálását, vagy épp az ügyfél sokkal könnyebben, egy applikáción át rendelhet fuvart, amelynek előre ellenőrizheti a becsült költségeit, valamint utazása részleteit- az útvonalat, a sofőr nevét, és a rendszámát- is megkapja egy emailben minden utazás után. Nincs felesleges várakozási idő a foglalt diszpécser vonalak miatt, hiszen a hangfelismerő rendszer és a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokkal az egész folyamat robotizált.

- Milyen területen lehet még a szoftvert a taxik koordinálásán kívül használni?

- Tulajdonképpen bárhol, ahol mozgó járműveket kell kezelni és velük tervezni, kommunikálni. A taxiknál már bizonyított a rendszer, hiszen a sofőrök a kedvező városszervezési szempontoknak köszönhetően ugyanazon idő alatt több fuvart tudnak teljesíteni, így alacsonyabb költségekkel és hatékonyabban dolgoznak. Ennek alapján azt gondolom, hogy akár bevetés irányításhoz, vagy épp a mentők, rendőrök, tűzoltók munkájához is nagy segítség lehetne a szoftver. Ráadásul a robotokat az egyszerű, ismétlődő feladatoknál könnyedén be lehet vetni, az így felszabadult emberi munkaerőt pedig a kreatív folyamatok elvégzésére tudnák átcsoportosítani. Egyébként a cég hosszabb távú terveink között szerepel is, hogy ezt a kiválóan működő, az idő- és munkaerőgazdálkodás szempontjából optimális rendszert megismertessük Magyarország hivatalos segítségnyújtó szervezeteivel.

A TDmobility platform bárhol alkalmazható, ahol mozgó járműveket kell kezelni és velük tervezni, kommunikálni Forrás: TDmobility

- Hatalmas elismerés a cégnek a Toyotával való együttműködés. Mit takar ez a projekt?

- A KINTO Europe olyan szolgáltatásokat kínál majd, mint az autó előfizetés, az autómegosztás, a telekocsi, illetve a vállalkozások, szervezetek, városok és egyének igényeire szabott multimodális megoldások. A TD Mobility szoftver ezekhez biztosítja az IT hátteret.

- Hogy fogadta a szakma az innovációt?

- Jelenleg 10 főállású programozó dolgozik a vállalatirányítási rendszeren, amellyel a világ több országában jelen vagyunk, itthon pedig Budapesten, és szinte minden vidéki nagyvárosban vannak ügyfeleink. Ez mindenképpen pozitív visszajelzés. Emellett, a Horizon 2020 pályázat 1-es fázisában 50 ezer eurót nyertünk el, ennek keretében egy coachingon is részt vehettem, amelyet a brit IBM vezérigazgatója tartott. Ez utóbbi nagy segítség volt a cégstruktúra kialakításához és rengeteg értékes információt adott ahhoz, hogy nemzetközi viszonylatban hogyan lehet még sikeressebbé tenni egy ilyen profilú céget.

Gecse Norbert a TD Mobility alapítója és ügyvezetője Forrás: TD Mobility

- Melyek a soron következő célok?

- Folyamatosan tökéletesítjük a rendszerünket. A cél, hogy minél hatékonyabb és gyorsabb lehessen, ehhez pedig további automatizálás szükséges. A robotika egy rendkívül izgalmas, és hihetetlen sebességgel fejlődő szegmens, mi pedig szeretnénk folyamatosan az élen járni.