Csúszik a Messenger és az Instagram titkosítása

mark zuckerberg facebook
Mark Zuckerberg a Facebook F8 2019 fejlesztői konferencián
Vágólapra másolva!
Legkorábban 2023-ban válhat alapértelmezetté az üzenetek védelme.
Vágólapra másolva!

A rövid ideje Meta Platforms névre hallgató Facebook még 2019-ben jelentette be a titkosított chatelések irányába való elmozdulást, a WhatsApp után a Messengerben és az Instagramban is be kívánja vezetni a végponttól végpontig tartó rejtjelezést. Ez javítja a felhasználók magánszférájának védelmét, a technológia miatt a chatszolgáltatást nyújtó cégek sem képesek beleolvasni az egymásnak küldött üzenetekbe.

Mark Zuckerberg a Facebook F8 2019 fejlesztői konferencián Forrás: Facebook

Nemrég a Meta töredelmesen bevallotta, hogy a legutóbbi terveitől eltérően még jövőre sem válik alapértelmezetté a Messengerben és az Instagramban ez a fajta titkosítás, bár a felhasználók manuálisan továbbra is képesek lesznek aktiválni a lehetőséget a chatelések megkezdésekor. Most épp úgy gondolják az illetékesek, hogy valamikor 2023-tól kezdődhet a nagy titkosítósdi.

A mostani halasztásnak nem technikai oka van, a funkció bevezetését javarészt gyermekvédelmi szervezetek visszajelzései miatt napolta el a Meta. Az érintettek aggódnak, hogy a titkosítás miatt nehezebbé válhat a szexuális bántalmazók leleplezése, és persze a nyomozóhatóságok munkáját is akadályozhatja a titkosítás.

További konkrét jogi probléma, hogy 2023 környékén az Egyesült Királyságban életbe lép majd egy új gyermekvédelmi törvény, ami megköveteli a techcégektől, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a gyermekek biztonságban tartása érdekében a szolgáltatásaikban. Priti Patel belügyminiszter nemrég kerek-perec kijelentette, hogy ez a szabályozás bizony nem lesz kompatibilis a chatappok végponttól végpontig tartó titkosításával.

A techcégek nem tehetik meg, hogy a felelősséget hárítva elrejtik maguk elől a szolgáltatásaikban zajló bűnözést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!