Megelőzött a rendőrség egy iszlamista terrortámadást Hamburgban

Press conference on prevented Islamist attack Extremism --- Horizontal POLITICS TERRORISM CRIME
10 December 2021, Hamburg: Andy Grote (SPD), Senator of the Interior, speaks at a press conference of the Attorney General's Office and the police on the occasion of an arrest warrant on suspicion of violating the Weapons and War Weapons Control Act. Police had already arrested a 20-year-old German-Moroccan on 26 August 2021. The man had tried to buy a pistol and a hand grenade and had come across an undercover officer. Photo: Georg Wendt/dpa (Photo by Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A hamburgi rendőrség közölte, hogy meghiúsítottak egy iszlamista terrortámadást.
Vágólapra másolva!

- mondta Andy Grote német belügyi szenátor, a tartományi rangú város kormányzatának rendvédelemért és bűnüldözésért felelős tagja az ügyről szóló sajtótájékoztatón Hamburgban. Kiemelte, hogy "nagyon-nagyon komoly incidens" történtetett volna, amelyre "még nem volt példa" Hamburgban. A vegyi anyagok potenciális robbanóereje "jelentős" pusztítást okozhatott volna, legalábbis a közvetlen közelben - mondta a szociáldemokrata politikus.

A biztonsági szervek feltételezése szerint már nem áll fenn a támadás konkrét veszélye. Az ügy azt mutatja, hogy "a tartományi és szövetségi hatóságok hálózata nagyon jól működött" - mondta Mirko Streiber, a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) vezetője.

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak Abdurrahman C. néven azonosított gyanúsított 20 éves, Hamburgban született, édesapja marokkói, édesanyja német.

A nyomozás során kiderült, hogy bár Wismarba volt bejelentve a férfi, valójában a szüleinél lakott Hamburgban. A rendőrség tájékoztatása szerint augusztus 26-án átkutatták mindkét lakást.

Többek között iszlamista csoportok propagandavideóit és fegyvergyártásra vonatkozó dokumentumokat foglaltak le.

Kiderült az is, hogy a férfi az interneten utánanézett annak is, hogyan kell bombát készíteni.

Andy Grote német belügyminiszter a sajtótájékoztatón Hamburgban 2021. december 10-én Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Georg Wendt

Később a nyomozók kiderítették, hogy a vádlott az unokatestvérének bejelentett lakását is használta Hamburg Jenfeld kerületében.

Ebben a lakásban novemberben

a házkutatás során különböző anyagokat és tárgyakat találtak - többek között egy-egy kilogramm ként és kálium-nitrátot, 500 gramm szénport, több száz csavart és anyát, valamint elektromos vezetékeket - amelyek alkalmasak lettek volna robbanószerkezet készítésére.

A nyomozás során a 20 éves fiatalember 17 ismerősénél tartottak házkutatást. Bizonyítékokat, például okostelefonokat, számítógépeket és adathordozókat foglaltak le.

Az őrizetben lévő gyanúsított egy iszlamista fia, akit régóta ismernek a hamburgi hatóságok – közölte az Állami Bűnügyi Rendőrségi Hivatal (LKA) állambiztonsági osztályának vezetője, Claus Cortnumme. Apja a kétezres évek elején - a több szálon Hamburghoz kapcsolódó, 2011. szeptember 11-i amerikai terrortámadások körüli időkben - a helyi radikális iszlamista csoportosulásokhoz tartozott, és egy olyan, időközben bezáratott mecsetbe járt, amelyben az amerikai merényletek elkövetői is megfordultak. A család 2016-ban kivándorolt Marokkóba. A gyanúsított 2020-ban tért vissza tanulni.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, júniusban közölt adatai szerint a szélsőséges iszlamista irányzatok németországi követőinek száma 28 715-re tehető. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) 630 embert tart nyilván közveszélyes, terrorcselekmény elkövetésére hajlandó iszlamistaként.
Németországban 5,3-5,6 millió muszlim vallású ember él, ez a 83,1 milliós lakosság 6,4-6,7 százaléka. Legnagyobb csoportjuk - mintegy 45 százalékuk - szunnita török.