Fizetéscsúszás lehet a zsarolóvírus miatt

angry on my hard work Beautiful Using Laptop Bad News Wireless Technology Computer Using Computer Portrait One Woman Only Young Women Women Females Domestic Life Screaming Banging Your Head Against a Wall E-Mail Color Image 20-29 Years Adult Terrified Fur
side view of freelancer woman working from home, feeling angry on her hard work, negative attitude,
Vágólapra másolva!
Többhetes leállás elé néz egy amerikai munkaerőkezelő szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Sokkoló hírek érkeztek a munkaerőkezelésre kitalált szoftvereket biztosító Kronos háza tájáról, egy zsarolóvírus várhatóan hetekre kiütötte az internetes szolgáltatásait. A termékeit a saját szervereikre telepítve használó ügyfelei nem érintettek, ám az amerikai cég által üzemeltetett verzióra előfizetett szervezetek várhatóan jó darabig nem férnek majd hozzá a Workforce Central, az UKG TeleStaff, a Healthcare Extensions, továbbá a Banking Scheduling Solutions szolgáltatásaihoz.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/stock_colors/

Érintett ügyfelenként változó, hogy ez pontosan mit jelent, legrosszabb esetben nem tudnak hozzáférni a dolgozók munkabeosztásához, nem képesek a megszokott módon adminisztrálni a ledolgozott munkaidejüket, és emiatt persze a juttatások elszámolása sem működik. A Kronos azt javasolja az ügyfeleknek, hogy álljanak át alternatív szoftverek használatára, mert biztosan nem lesz képes rövid időn belül helyreállítani a szolgáltatásainak működését.

A helyzet bejelentése alatti kommentekben a Washington állambeli Tacoma tűzoltóságának informatikusa abszurdnak találta a helyzetet, állítása szerint azt sem tudják, hogy kinek mikor kellene dolgoznia. Egy másik nagyvállalat illetékese kifejtette, hogy az időnyilvántartási rendszer kiesésével kissé nehézkessé vált 50 ezer dolgozó munkaidejének a számon tartása.

A Kronos nem volt hajlandó elárulni, hogy a múlt pénteken felfedezett Log4Shell sebezhetőségnek köze van-e a támadáshoz, noha a közösségi fórumán külön felhívta a figyelmet, hogy tisztában van a létezésével és lépéseket tett a kihasználásának megakadályozása érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!