Futótűzként terjed a forradalmi szemléletmód a pénzügyi világban

Puskás András Magyar Bankholding vezérigazgató helyettes
Vágólapra másolva!
A szakértők szerint az új perspektíva számtalan előnnyel jár, hiszen a vállalatok tevékenységében kiszűrhetők azok a sarokpontok, ahol energiamegtakarításra, hatékonyságnövelésre, vagyis költségcsökkentésre van lehetőség.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban a bankszektor új, az Environmental, Social és Governance (ESG) szemlélettel bővült, amely szavak együttese egy olyan keretrendszert jelöl, amelynek célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a cégek tevékenységét. Az ezen alapuló gondolkodásmód a környezeti hatások vizsgálatára, a társadalmi kérdések kezelésére, valamint a vezetői döntéshozatal folyamatára egyaránt kitér. A téma kapcsán Puskás Andrással, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Puskás András - Magyar Bankholding vezérigazgató helyettes Origo

A banki világban egyre inkább közismert ESG-szemlélet alapvetően három fő területre koncentrál. Az environmental, vagyis a környezeti szempont azt ítéli meg, hogy egy vállalat tevékenysége környezeti szempontból milyen mértékben fenntartható; a social, azaz a társadalmi kritérium a vállalat közösségi működését és elkötelezettségét elemzi; a governance pedig az irányítást, a vállalat társadalmi normáknak való megfelelését vizsgálja. Az úttörő nézet egyes elemei már most is számos vállalatnál tetten érhetők – úgy, mint a klímaváltozás hatásait figyelembe vevő építkezés, a gyerekbarát munkahely, vagy a kisebbségvédelem szempontjai.

Az előremutató gondolkodásmód a klímaváltozással, a természeti erőforrásokkal, a légszennyezettséggel és számos egyéb szemponttal is foglalkozik (természetesen azzal a céllal, hogy az átlaghőmérséklet növekedés tartósan legalább 1,5 °C alatt maradjon).

„A társadalom növekvő elvárásai komoly lehetőséget hordoznak magukban a pénzügyi vállalatok számára is, amihez most már egyre jobban szigorodó szabályozások párosulnak. Ez jelentős kihívás minden nagyvállalat számára – fogalmaz szakértőnk – ugyanakkor, ha gyorsan tudunk alkalmazkodni ezen új célokhoz, az komoly versenyelőnyt jelenthet a piacon. Természetesen az önzetlen társadalmi felelősségvállalás továbbra is fontos, és nem csak az, amiből konkrét előny származik." A vásárlói szerepek változásával a pénzügyi szakértők ugyanis inkább azokat a vállalatokat, termékeket, szolgáltatásokat igyekeznek igénybe venni, amelyek bizonyítottan fenntarthatóan működnek, vagy erősek erre a törekvéseik.

Puskás András szerint a szemlétet számtalan előnnyel jár, hiszen egyrészt általa könnyen kiszűrhetők azok a tevékenységek és pontok, ahol energiamegtakarításra, hatékonyságnövelésre, ezáltal költségcsökkentésre van lehetőség, és a cég kedvezőbben juthat forráshoz, hiszen aki fenntartható módon működik és stratégiájában fontos helyen szerepel a fenntarthatóság, az könnyebben és olcsóbban juthat majd finanszírozáshoz. Az EU új költségvetési ciklusában is kiemelt figyelmet kap a fenntartható működésre való átállás, ily módon jelentős fejlesztési, beruházási forrás kerülhet az elkövetkezendő években hazánkba.

A szakértő úgy látja, hogy a bankszektor a saját működésének átalakításán kívül a különböző termékeivel, szolgáltatásaival, valamint szakértő csapatával támogathatja a vállalatokat és lakossági ügyfeleket is abban, hogy minél fenntarthatóbb célokat tűzzenek ki maguk elé, amelyeket a saját eszközeivel tud finanszírozni is. Úgy érzi, szektorának vitathatatlan felelőssége van a jövő generációk védelmében, a környezet megóvásában, ezért a pénzintézetek törekszenek működésüket – a fizikai ügyfélkiszolgálás megtartásával – hatékonnyá és környezetbaráttá tenni. Ezt elsősorban piacvezető digitális megoldások segítségével kívánják elérni, valamint olyan szakértő partnerként járulnak hozzá a vállalatok és lakossági ügyfelek céljainak megvalósításához, amely a legversenyképesebb zöld termékekkel szolgálja ki őket.

„Mint általában, minden újdonságnál a pontos kockázatok természete és mértéke nehezen határozható meg, és nincs ez másképp az ESG-szemlélet bevezetésével sem. Önmagában a fenntartható finanszírozás egy nagyon tág fogalom, amibe jelenleg egy naperőmű-finanszírozást vagy energiatakarékos családi ház építésének a finanszírozását is be lehet sorolni, ha csak két egyszerű példát kellene kiemelni. Előbbinél egy fix, államilag garantált átvételi ár mérsékli a megtérülés kockázatát hosszú távon, míg utóbbinál a fogyasztó tudatossága, az energiatakarékos ingatlanon elérhető kvázi rezsimegtakarítás, és nem utolsó szempont a garantált fix kamatozásból adódó jövedelem megtakarítás. Természetesen ezen példák esetében is számtalan kockázat van jelen a futamidő során, de ezek esetében talán ki lehet jelenteni, hogy jól meg tudjuk becsülni a kockázatokat." – fogalmaz Puskás András.

Napjaink pénzügyi trendjeire nagy hatással van, hogy szakértők szerint az MNB egyre inkább elvárja, hogy a hitelintézetek mérlegeiben növekedjen a környezetileg fenntartható (zöld) iparágak ügyfelek részaránya a „barna" iparágakhoz, ügyfelekhez képest. Jó példa erre, hogy hazánk ötödik legnagyobb pénzintézete, a Takarék Jelzálogbank a hazai piacon másodikként bocsátott ki a közelmúltban zöld jelzáloglevelet, amelynek nyilvános forgalomba hozatala során 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, ebből 5 milliárd forintot fogadtak el az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.

Puskás András szerint ahhoz még gyerekcipőben jár az ESG szemlélet, hogy konkrét versenyelőnyt lehessen párosítani a fenntartható működéshez. „Egy fenntarthatóságot elősegítő beruházásnak először ki kell kerülnie a kockázati tőkefinanszírozási stádiumból. Amint az a banki finanszírozási stádiumba ért, fontos, hogy kockázati modelleket lehessen készíteni – ehhez megfelelő minőségű és mennyiségű adatnak is rendelkezésre kell állnia." Természetesen léteznek már fenntarthatósági jelentéskészítési irányelvek (pl. GRI - Global Reporting Initiative), de még szűk azon vállalatok köre, akinek ezt kötelezően használnia kell, és még évekre van előttünk, amíg jelentősen kibővül ezen vállalatok köre.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézetek, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank ügyfelei számára az indulás óta elérhetőek a NHP Zöld Otthon Program támogatott hiteltermékei. A program kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt magyarországi, energiahatékony új lakóingatlan vásárlására vagy építésére.(X)

A cikk megjelenését a Takarékbank Zrt támogatta.