Vágólapra másolva!
A Falco férfi kosárlabdacsapata első magyar együttesként jutott be a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé, mert a csoportelsőségről döntő mérkőzésen legyőzte a lett Riga csapatát. A szombathelyiek ezzel csoportelsők lettek, megelőzve az olasz Trevisót, a görög AEK Athént és a rigaiakat.

Az előző Bajnokok Ligája fordulóban szerzett győzelme és a Treviso rigai veresége miatt óriási esély kínálkozott a szombathelyiek előtt szerda este a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája D-csoportjában. A Falco a lett VEF Riga elleni győzelem esetén történelmet írhatott, és első magyar csapatként bejuthatott a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé. A Falco egészen kivételes szezont produkált a magyar bajnokságban. Bár a szombathelyi csapat hétvégén elszenvedte az első vereségét a DEAC ellen, a Bajnokok Ligájában csak a Benetton Treviso tudta eddig megverni őket.

A Bajnokok Ligája-sorozat honlapja az erőssorrend hetedik helyére tette a magyar bajnokot, és külön kiemelték a válogatott dobóhátvéd Perl Zoltán eddigi teljesítményét.

A szombathelyi születésű játékos meccsenként eddig 16,6 pontot, 4,0 asszisztot, 3,6 lepattanót átlagolt.

Lett kosárral indult a mérkőzés, egy dobócsel után Ate talált be középtávolról, majd Zorkis triplája után Golomán válaszolt egy szép dobással a hárompontos vonalon túlról (3-5). Gromovs büntetőivel hét ponttal vezetett a Riga,

és a Falco sokszor elhamarkodta a támadásokat, és leginkább távolról próbálkoztak a szombathelyi játékosok, kevés sikerrel (3-10).

Golomoán tartotta a lelket az első negyedben a magyar csapatban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulbis hárompontosa után Golomán büntetőivel hat pontra jött fel a Falco, de Curry floaterdobása is betalált a másik oldalon. A magyar csapat főleg a lepattanókkal szenvedett,

és nem is igazán a védekezés, hanem a támadások ritmustalansága miatt kellett aggódnia a magyar csapatnak az első negyed feléhez érve (9-17).

Walker hárompontosa után Milos Konakov időt kért, mivel már tizenegy ponttal vezettek a lettek három perccel a negyed vége előtt (9-20).

Váradi rontott dobása után a lett ellentámadás végén Ate hárompontosból talált be (11-24). Talán a tét nyomta rá a bélyeget a Falco játékára, de nem sikerült könnyű kosarakat szereznie a magyar csapatnak az első játékrészben. Egy perccel a negyed vége előtt egy gyors kontratámadás után Perl tört be, majd a magyar válogatott hátvéd passzából Barac dobott egy könnyű ziccert (15-24).

Váradi nagyott küzdött a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Falco periméter védekezése sokszor elcsúszott, és ezt kihasználták a vendégek, a lett csapat játékosa, Zorkis talált be ismét távolról. A negyed tizenkét pontos Riga vezetéssel zárult (15-27). A hazaiak közül csak Golomán (7 pont), Barac (6 pont), és Váradi (2 pont) szerzett pontokat az első negyedben.

A Falco edzője rotálni próbálta a csapatot, de védekezésben még mindig nem volt a helyzet magaslatán a Falco: Gromovs szép kosara után Krumins is betalált egy horogdobás után (21-33). A Riga csapatvédekezése nagyon nem ízlett a hazaiaknak, Váradit már harmadszor szerelték le a vendég védők a gyűrű alatt, és az ellentámadásból Curry talált be távolról (21-36). A könnyű középtávoliakat sem sikerült értékesíteniük a hazaiaknak,

és inkább egyéni betörések utáni kiosztásokból próbált közelebb kerülni a lett csapathoz a Falco.

A Falco sokat szenvedett a gyűrű közelében Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyed felénél Váradi talált be a hárompontoson kívűlről, és ezzel tíz pontra felzárkózott a magyar csapat (26-36). Egyre inkább fizikális jelleget vett fel a mérkőzés: Benke labdaszerzése után Krumins buktatta a magyar válogatott hátvédet. Váradi harcos betörése után két ember között osztotta le a labdát Kellernek, aki közelről nem hibázott.

Ezzel hat pontra jött fel a főleg védekezésben más mentalitással játszó Falco két perccel a második negyed vége előtt. (30-36).

A tízpontos Curry vezérletével azonban továbbra is kézben tartotta a meccset a Riga.

A negyed végén Benke okos passza után Váradi dobott nehéz helyzetből egy tempót, de a végszó ismét a letteké lett, akik egy visszatett labdából az utolsó másodperceben szereztek még kosarat (34-40).

Falco-Riga férfi kosárlabda Bajnokok Ligája Fotó: Csudai Sándor - Origo

A félideji statisztikák fura képet mutattak a meccsről, mivel a Falco tizenkét eladott labdába hajszolta bele a Rigát az első félidőben.

A lettek azonban csapatszinten nyolc blokkot osztottak ki a magyar csapat játékosainak, akik főleg a gyűrű közelében szenvedtek a befejezéssekkel.

A Falco mezőnybeli dobószázaléka (31,7%) és a triplamutatója (25%) is gyengébb volt a lettekénél, akik az első félidőben dobott kísérleteiknek több, mint a felét értékesítették (53,3%).

A védekezésben sok energiát fektetett a Falco Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jól kezdte a harmadik negyedet a magyar csapat, Perl betörése után már csak három pont volt a különbség (37-40). A 2500 fős hazai közönség elképesztő buzdításától fűtve a szombathelyi játékosok mindent megtettek, hogy átvegyék a vezetést a meccsen,

de a támadásaikba még mindig több hiba csúszott, nehéz dobásokat vállaltak a Falco játékosai.

Elképesztő hangulatot teremtettek a szurkolók Fotó: Csudai Sándor - Origo

Váradi triplája a gyűrűből szédült ki a harmadik negyed közepén ötpontos lett vezetésnél (40-45). A Falco nagy akaraterővel, de egyre több hibával játszott védekezésben. Somogyi Ádám dudaszóra behulló triplája után egyenlő volt az állás három és fél perccel a negyed vége előtt (45-45).

Több, mint egy percig nem született kosár a meccsen, majd a tizedik pontját szerző Gromovs kosarával két ponttal vezetett a Riga (45-47).

A magyar csapat legeredményesebbje a tizenkét pontos Barac volt a meccs ezen szakaszában.

A másik oldalon Zoriks tizenegy ponttal volt a legjobb játékos a lett csapatból. Ismét a küzdőszellem dominált a találkozón, mindkét csapat sokat szabálytalankodott. A tizenegy pontos Perl büntetőivel egy pontra feljött a Falco az utolsó negyed előtt (51-52).

A hazai közönség fantasztikus volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Riga játékosai fáradtnak tűntek az utolsó játékrész előtt, és támadásaik is nagyon esetlegesek voltak. A Falco inkább középen erőltette a betöréseket,

és bár sokszor csikorgósnak tűnt a magyar csapat támadójátéka, büntetőkkel sikerült némi előnyt kiharcolnia a szombathelyieknek.

A tizenhat pontos Barac büntetőivel három ponttal vezetett a magyar bajnok (55-52).

Benke Szilárd triplája a támadóidő lejártakor talált be a negyed feléhez érve, és hazai publikum ismét óriási biztatásban részesítette a kedvenceit. Curry és Clark dobott egy-egy hárompontost, majd Váradi dobott egy könnyed ziccert az alapvonalról belépve. Öt perccel a meccs vége előtt időt kért Riga edzője (63-57). Óriási küzdelem folyt a lepattanókért, és Clark hárompontosa után hét ponttal vezetett a Falco a meccs vége előtt három és fél perccel (66-59).

Egész pályán próbált letámadni a Riga másfél perccel a meccs vége előtt, de a Falco megszerezte a labdát, és Golomán óriási zsákolásával kilenc ponttal vezetett fél perccel a találkozó vége előtt (68-59).

A végén még szerezhetett volna kosarat a Falco, de inkább lepörgették az órát a hazai játékosok. Kilenc ponttal nyert a magyar bajnok a Riga ellen, és csoportgyőztesként történelmet írva az első magyar csapatként bejutott a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé.

Férfi Bajnokok Ligája, 6. forduló, D csoport
Falco KC Szombathely-Riga (lett) 68-59 (15-27, 19-13, 17-12, 17-7)
A magyar csapat legjobb dobói: Barac 16, Perl 11, Váradi 9, Golomán 9

Az első két negyedben nagyon szenvedett a Falco. Mondhatjuk, hogy a meccs tétje rányomta a bélyegét a játékra?
Mondhatjuk, bár a Riga számára nem volt már igazi tétje ennek a találkozónak. Azt gondolom, hogy mi felvettünk egy túl nagy "puttonyt", amit nem kellett volna - kezdte értékelését a Falco egyik legjobbja, Váradi Benedek az Origónak a találkozó után. A Riga egy olyan zónavédekezést használt, amiben nem volt ritmusa a támadásainknak, ők pedig szinte minden dobásukat értékesítették az első félidőben. Amikor védekezést váltottunk, és agresszívabbak lettünk, akkor sok eladott labdába hajszoltuk bele őket. Sikerült a dobásaikat is megnehezítenünk, és majdnem annyi pontot kaptunk három negyed alatt, mint az első negyedben (az első tíz percbe 27, míg a következő 30-ban csak 31 pontot szerzett a Riga - a szerk.).

A Riga csapatvédekezése nagyon jól működött az első félidőben, a Falco pedig szenvedett a gyűrű közeli befejezéseknél és a közeli tempóknál.
Ugyanez volt a forgatókönyv az idegenbeli meccsünkön is. Talán a stressz és a fáradtság miatt hagyunk ki olyan sok könnyű dobást. Akárcsak a debreceni vereségünknél, a fáradtság a bűntetőzésben is visszaköszönt. A közönség csodálatos volt, nagyon jó volt az atmoszféra. Nagyon sokat segítettek nekünk a kulcsszituációkban a biztatásukkal. Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, de most nagyon örülünk, hogy sikerült nyernünk. Most lesz időnk pihenni, és ezúton is kellemes ünnepeket és áldott karácsonyt kívánok mindenkinek - zárta a magyar válogatott klasszis.