Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó válogatott 2021-es éve igazi hullámvasút volt. Tizenegy meccses veretlenségi szériával érkezett az Európa-bajnokságra, ahol a halálcsoportból az utolsó pillanatokban is továbbjuthatott volna. A világbajnoki selejtezőket remekül kezdte, de a két albán pofon után már nem sokat ért a londoni pontszerzés és a varsói győzelem. A nagyok ellen rendre jól teljesít, a velünk egy szinten lévő csapatok ellen kellene megtanulnia nyerni a magyar csapatnak. Marco Rossi többször is csodát tett a csapattal, millióknak szerzett örömöt – ez volt a válogatott 2021-es éve.

Ha a magyar labdarúgó-válogatott 2021-es évét szeretnénk értékelni, akkor muszáj a 2020-as eseményekkel kezdenünk. A koronavírus világjárvány által megtépázott évben szeptemberig pályára sem tudott lépni a válogatott, az Európa-bajnokságot pedig halasztani kellett. Szeptember elején aztán beindult a nagyüzem, Marco Rossi szövetségi kapitány csapata szeptember 3. és november 18. között nyolc meccsen lépett pályára és csak egyszer szenvedett vereséget.

A prioritás a részben hazai rendezésű, 2021 nyarára halasztott Európa-bajnokságra való kijutás volt, a kapitány ennek rendelt alá mindent. A Nemzetek Ligájában is másodlagos volt az eredmény, talán ez vezetett ahhoz, hogy a játékosok tét nélkül játszhattak és végül megnyerték a csoportjukat a törökök, a szerbek és az oroszok előtt, így feljutott a legmagasabb, az A divízióba.

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

Eközben az év két legfontosabb meccsét is megnyerte a csapat, előbb Bulgáriában nyert Európa-bajnoki pótselejtezőben playoff-elődöntőt, majd a már kijutásról döntő, Izland elleni meccset is behúzta az üres Puskás Arénában. Ki ne emlékezne Loic Nego egyenlítésére, majd Szoboszlai Dominik Eb-kijutást érő góljára. 2-1-re nyertünk, és lehetett készülni a 2021-es év kihívásaira.

Legjobbja nélkül a válogatott

Szoboszlai Dominik téli klubváltása után derült ki, hogy a Lipcsébe igazoló focista sérüléssel bajlódik, így hosszú hónapokig nem számíthat rá Marco Rossi. A válogatott számára március végén indult a szezon, rögtön egy világbajnoki selejtezővel a lengyelek ellen. A Puskás Arénában jól játszott a magyar válogatott, Sallai Roland és Szalai Ádám góljaival már 2-0-ra is vezettünk, de a lengyelek 2-2-re egyenlítettek, majd Willi Orbán újra vezetést szerzett, amire még mindig maradt válaszuk a lengyeleknek. Az élete formájában focizó Robert Lewandowski ugyan nem mutatott sokat a meccsen, de egy klasszis megmozdulással 3-3-ra alakította az eredményt és pontot mentett a lengyel válogatottnak.

Nagyon közel voltunk a lengyelek elleni sikerhez Fotó: Csudai Sándor - Origo

Három nappal később kötelező feladat várt a magyar válogatottra, amely újra vb-selejtezőn lépett pályára, ezúttal San Marinóban. Szalai Ádám, Sallai Roland és Nikolics Nemanja góljaival 3-0-ra nyertünk, majd újabb három nap elteltével jöhetett egy újabb vb-selejtező egy másik miniállam, Andorra ellen.

A kötelezőt ezúttal is hozta a válogatott, de a siker komoly áldozattal járt.

A Fiola Attila, Gazdag Dániel, Kleinheisler László és Loic Nego találataival 4-1-re megnyert meccsen súlyosan megsérült Kalmár Zsolt, akiről pár nappal később az is kiderült, hogy a nyári Európa-bajnokságig sem épül majd fel.

„Őszintén bevallom, amikor megtudtam a hírt, nagyon rosszul esett.

Sajnos egy ilyen szerencsétlenség miatt ez az álom most szertefoszlott. Nehéz időszak ez számomra, de érzem a családom és a mellettem lévő emberek támogatását. Biztos vagyok abban, hogy erősebben fogok visszatérni – egyszer már sikerült, most is sikerülni fog" – mondta Kalmár, utalva arra, hogy a válogatottban egyszer már súlyosan megsérült. A Puskás Aréna Uruguay elleni avatómeccsén törte el a lábát a középpályás, ami után szintén hosszabb kihagyás várt rá.

Kalmár Zsoltot drámáját hozta az Andorra elleni meccs Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Kalmár sérülése azért is jött a lehető legrosszabbkor, mert ekkor ugyan még lehetett bízni abban, hogy Szoboszlai felépül az Európa-bajnokság kezdetére, de Marco Rossi egyértelműen a DAC középpályásában látta azt a játékost, aki pótolhatja a Leipzig középpályását.

Három forduló elteltével a százszázalékos angol válogatott mögött a magyar csapat állt hét ponttal, a hatpontos albánokat és a négypontos lengyeleket megelőzve.

A csoda kapujában Münchenben

„Világos szabályokat fektettem le a kinevezésem után, így például azt is a kerettagság feltételéül szabtam, hogy az illető játékban legyen. Az elmúlt csaknem három évben hű maradtam az elveimhez, ugyanakkor az élet hozhatja úgy, hogy kivételt kell tenni. Nos, jelen esetben kivételt teszek, Dominikot akkor is meghívom, ha csak két-három mérkőzésen játszik a tavasszal" – mondta áprilisban Marco Rossi.

Szoboszlai Dominik az asutriai edzőtáborban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nos, Szoboszlai egy meccset sem játszott tavasszal, de ott lehetett a válogatott ausztriai edzőtáborában, ahol a bő keret többi tagjától külön edzett. A középpályásról Rossi a kerethirdetés előtt elmondta, hogy nincs olyan állapotban, hogy akár egészen keveset is játszhasson bármelyik mérkőzésen, és ez már az első edzéseken is látszott a fiatal játékoson, így a végleges keretbe nem került be. Rossi végül a lenti keretet jelölte a történelmi Eb-re.

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

védők: Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)

középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Holender Filip (Partizan Beograd), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Loic Nego (Mol Fehérvár), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros)

támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasaf), Varga Roland (MTK Budapest)

Június elején a magyar válogatott két felkészülési meccset játszott, előbb Ciprus, majd Írország ellen. A Szusza Ferenc Stadionban Schäfer András góljával vertük Ciprust 1-0-ra, majd ugyanitt Írországgal játszottunk egy gólnélküli döntetlent, ami azt is jelentette, hogy

11 meccses veretlenségi sorozattal várhatta a magyar válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot.

Legyünk őszinték, a főpróba messze volt a tökéletestől, miközben az Európa-bajnokság halálcsoportja várt a magyarokra sorrendben az Európa-bajnok Portugália, a világbajnok Franciaország és a mindig erős Németország ellen.

Június 15-én kis túlzással egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Puskás Arénában, amikor a Cristiano Ronaldo vezette portugál válogatottat fogadta a magyar csapat. Rossi végül egy ötvédős rendszerben,

a Gulácsi – Lovrencsics, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola – Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer - Szalai Á., Sallai

tizenegyet küldte pályára. A magyar csapat jól tartotta magát, de a kapitány cseréi ezúttal nem jöttek be és a hajrában átgázolt rajtunk Portugália. A 84. percben Raphaël Guerreiro szerzett vezetést, majd három perccel később Cristiano Ronaldo 11-esből talált be, végül az ötszörös aranylabdás a hosszabbítás pillanataiban is gólt szerzett, így 3-0-ra nyertek a címvédők.

A portugálok elleni meccs drámai végjátékot hozott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi szövetségi kapitány a meccs után azt mondta: „Csalódott vagyok az eredmény miatt. Ez a háromgólos különbség nem volt benne a meccsben. Óriási szerencsétlenség, hogy a 84. percben egy olyan gólt kaptunk, amilyet. Ilyen van, amikor mélyen, hátul védekezünk. De még van két meccsünk, előre kell nézni, nem pedig hátra. A szünetben azt mondtam, legyünk bátrabbak, támadjunk többet, hogy legyenek lehetőségeink. Ilyenkor pontosan kell játszani. Az utolsó 20 percben talán nem koncentráltunk eléggé. Én sosem szoktam alibizni, mindenkinek neki kell menni, ezt a csapat vállalta is. Meg kell mutatnunk, hogy férfiak vagyunk, hogy képesek vagyunk előre tekinteni. Nem kezdhetünk el sírni, hanem harcolnunk kell tovább."

A csapat megértette, amit a kapitány mondott és nekiment a világbajnok csapatnak. A franciák ellen Lovrencsics helyén Nego kezdett és a válogatott azt is elviselte, hogy az első félidőben le kellett cserélni a csapatkapitány Szalai Ádámot, miután egy ütést kapott a fejére. A magyar csapat Fiola révén megszerezte a vezetést, amit hangrobbanás követett a Puskásban.

Fiola Attila gólja az Eb egyik legcsodálatosabb pillanata volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Szerintem ezt nem lehet felfogni. Nem is pár nap, hanem pár hónap, lehet, hogy több év kell. Még most is ráz a hideg, olyan hangulat volt, annyira magával ragadott, hogy még három órával a meccs után is fájt fejem. De ez olyan érzés, amit mindenkinek át kellene élnie egyszer" - mesélte a gólszerző, miként élte meg az eseményeket. Fiola saját elmondása szerint alig aludt a meccset követő éjszaka, és számtalanszor visszanézte a gólját. A sajátos gólörömének is megvan a magyarázata, később bocsánatot is kért attól a hölgytől, akinek a nagy ünneplés közepette az asztalára csapott.

„A kapu mögé akartam eredendően menni, de aztán láttam, hogy ott a franciák vannak, gondoltam, hogy ez nem lenne annyira jó ötlet. Úgyhogy a kis asztal felé kanyarodtam, ahol a hölgy ült, aki éppen lefelé nézett. Gondoltam, biztos a telefonját nyomkodja, és lemaradt a gólról, úgyhogy az asztalra csaptam: "Tessék felébredni, gólt rúgtunk!" Aztán persze kiderült, hogy csak lehajolt az egyik füldugójáért, ami a gólöröm közben kiesett a füléből, de addigra már tízen ott álltunk körülötte, érthető, hogy megijedt, úgyhogy ezúttal is szeretnék tőle bocsánatot kérni" - mesélte a gólöröm körülményeit a meccs másnapján adott sajtótájékoztatón.

Fiola Attila gólöröme örökre emlékezetes marad Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A második félidő 66. percében Antoine Griezmann szerencsés góljával egyenlítettek a franciák, de a magyarok teljesítményéről mindent elmond, hogy a folytatásban Didier Deschamps csapata egyáltalán nem akart már újabb gólt lőni, a világbajnok gárda szövetségi kapitánya pedig sikerként értékelte az 1-1-es döntetlent.

„A magyar csapat dinamikusabb volt nálunk. Hiába futkostak föl-alá a játékosai, jobban alkalmazkodtak a körülményekhez. Az első félidőben gyönyörűen játszott a magyar csapat, amelynek a gólja felért egy hatalmas gyomrossal" – mondta a francia szövetségi kapitány.

A franciák elleni meccs után a magyar válogatott úgy utazhatott Münchenbe, hogy ha legyőzi a német csapatot, biztosan továbbjut a legjobb 16 közé. Ennek megvalósítása egyáltalán nem tűnt reálisnak, különösen azért, mert ezúttal nem volt a magyar csapat mögött egy 50 ezres szurkolótömeg.

Marco Rossi csapata azonban ismét megmutatta a világnak, hogy a magyar csapatot már nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel. A müncheni német-magyar meccs idejében a Puskás Arénában rendezték a világbajnok és az Eb-címvédő, vagy is Franciaország és Portugália összecsapását, amelyre rengeteg magyar szurkoló látogatott ki.

A találkozó azonban kis túlzással teljes érdektelenségbe fulladt, ugyanis hiába Cristiano Ronaldo két gólja, a Puskás Arénában a szurkolók nagy része csak a magyar válogatott meccsét követte.

A lelátón előkerültek az okostelefonok, a sajtópáholyban pedig rengetegen streamelték a találkozót, az meg, hogy mit csinálnak a pályán a világsztárok, csak a portugál és a francia szurkolókat érdekelte.

Mert eközben a tomboló müncheni viharban, szinte özönvízben szerezte meg a magyar válogatott a vezetést Szalai Ádám gyönyörű fejesével. A magyar válogatott egygólos vezetéssel mehetett félidőre, a Puskás Stadionban pedig olyan hangulat uralkodott, mintha éppen a magyar válogatott játszana.

Kétszer is vezettünk a németek ellen Forrás: UEFA via Getty Images/Sebastian Widmann

A 66. percben aztán Kai Havertz szerencsés góljával egyenlített a német válogatott, de a találat híre szinte még el sem jutott a Puskás Arénába, amikor szűk két perccel később Schäfer András újabb góljánál ismét a magyar válogatottnál volt az előny. A szurkolók nem akarták elhinni, a fejüket fogták, hogy a magyar válogatott kétszer is megszerezte a vezetést a világ egyik legjobb csapatának az otthonában, és kezdték elhinni, hogy meglehet a továbbjutás.

Azonban a 84. percben a németek egy lecsorgó labdából egyenlíteni tudtak, ezzel pedig csoportmásodikként továbbjutottak. A magyar válogatott erejéről mindent elmond, hogy a hajrában a németek már csak az időt húzták, meg sem fordult a fejükben, hogy hazai pályán támadást vezessenek, hogy kockáztassák a döntetlent az esetleges sikerért.

igazi ki-ki meccsen búcsúzott a magyar csapat Forrás: Getty Images/Matthias Hangst

„Még a legcsodálatosabb tündérmesék is véget érnek egyszer, és nem feltétlenül boldogan.

Nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz, a fiúk megérdemelték volna a sikert, hiszen oroszlánként küzdöttek végig három mérkőzést, és büszkévé tették az országot. Szembeszálltak mindenkivel, nem féltek a nagynevű riválisoktól. Mélyen védekezünk ezeken a mérkőzéseken, ez igaz, de senki sem panaszkodhat a teljesítményünk és a hozzáállásunk miatt. Az Eb előtt arra kértem a játékosokat, hogy tegyék büszkévé a szurkolókat, ezt sikerült elérni. Semmi miatt nem panaszkodhatok, de természetesen csalódott vagyok, mert közel jártunk a továbbjutáshoz, emellett viszont örülök a csapat teljesítménye miatt, maximálisan elégedett vagyok az Európa-bajnokságon mutatott játékkal. Őszinte leszek: nem szeretek ennyire hátul védekezni, jobban szeretem az egész pályás nyomást, a támadóbb felfogású futballt, de realistának kell lennünk, ilyen ellenfelekkel azt kellett tennünk, ami a legnagyobb erősségünk, és amit megengedtek nekünk. Nagy örömmel dolgozom tovább azon, hogy újra hasonló helyzetben lehessen a magyar válogatott. Tisztelem a magyar futball nagy történelmi eredményeit. Ugyanakkor ezen az Eb-n olyan eredményt értünk el, amelyre évek múltán is büszkék lehetnek a magyar szurkolók."

A magyarokat kellett vigasztalni a németek elleni döntetlen után Forrás: Getty Images/Picture Alliance/Federico Gambarini

A mámoros sikerek után gyorsan jött a kijózanodás

A magyar válogatott a Puskás Arénába tért vissza szeptember legelején, hogy az aktuális Európa-bajnok, Anglia ellen folytassa a világbajnoki selejtezősorozatot. Rossi csapata megint sokáig jól tartotta magát, de a második félidőben 15 perc alatt kaptunk hármat, végül Sterling, Kane, Maguire és Rice góljaival 4-0-ra nyert Anglia. A szurkolók egy kis része botrányosan viselkedett, ami után ráadásul zárt kapus meccsel is büntették a csapatot.

Három nappal később Albániában kellett volna javítani, de a magyar csapat az utóbbi idők leggyengébb produkcióját mutatva 1-0-ra kikapott. Az albánok a két válogatott történelme során először szereztek gólt és először nyertek, így Marco Rossi csapata nehéz helyzetbe került a folytatást illetően, hiszen ekkora már csak a negyedik volt a csoportban a magyar válogatott.

Három nappal később jött az Andorra elleni kínkeserves 2-1-es siker. Szalai Ádám és Botka Endre szerzett gólt, de többet ez a meccs nem érdemel. Október 9-én zárt kapus meccsen kellett volna javítani az albánok ellen, de Broja újra lecsapott és Budapesten is nyertek az albánok, így már csak matematika esélyünk maradt a vb-kijutásra.

„Nagyon nehéz időszakot élünk most át. Lejtmenetben vagyunk fizikálisan és csapategységben is.
Egyszerűen azzal a ténnyel lehet motiválni a játékosokat, hogy a magyar trikolort képviselik.

A teljesítményünk általánosságban nézve az utóbbi időben visszaesett. Nézzük csak meg milyen játékosok állnak a rendelkezésemre. Ettől függetlenül a Nemzetek Ligájának C divíziójából feljutottunk az A-ba és kijutottunk az Európa-bajnokságra is. Tévednék? Nem hiszem. Vállalom a felelősséget teljes mértékben, hiszen az eredmények mindig az edző vállát nyomják. De azzal is számolni kell, hogy milyen lehetőségei vannak az edzőnek" – mondta az albán meccs után Rossi, és talán ezzel, megint sikerült feltüzelni a fiúkat.

A magyar válogatott kissé tartalékosan, a Gulácsi – Kecskés, Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Schäfer, Nagy Zs. – Szoboszlai, Schön, Sallai csapattal ért el bravúros döntetlent a Wembley-ben Anglia ellen. Sallai tizenegyesből szerzett gólt, majd John Stones egyenlített. A sorozat zárása szépre sikerült, ugyanis a San Marino elleni 4-0-s győzelem (Szoboszlai két gólt szerzett, Gazdag és Vécsei is betalált) után Varsóban is sikerült nyerni, kár, hogy nem az volt a tétje, hogy melyik csapat lesz a második. Lengyelországban végül 2-1-re nyertünk, Schäfer és Gazdag voltak a gólszerzőink.

San Marino ellen szépen búcsúzott a hazai közönségtől a csapat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ha a két albánok elleni mérkőzést megnyeri a válogatott, akkor a lengyel-magyar meccsnek 20-20 ponttal ment volna neki a két együttes, azaz egy igazi ki-ki mérkőzésen dőlt volna el, hogy melyik csapat mehet a pótselejtezőre, de nincs ha, a magyar válogatott pedig sorozatban a kilencedik alkalommal sem jutott ki a sportág világbajnokságára. Marco Rossi csapata a csoportban a negyedik helyen végzett, azaz a két favoritnak tartott együttes, az egyeneságon kijutó Anglia és a pótselejtezőre odaérő Lengyelország mellett Albánia is megelőzte a magyarokat.

A győztes magyar válogatott tagjai, szemben középen Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Lengyelország - Magyarország mérkőzés után Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

A magyar válogatott felemás 2021-es évet zárt. Ha a két albánok elleni meccset tudnánk feledni, az utóbbi évtizedek legszebb éve lehetett volna ez, ami a labdarúgásunkat illeti. Könnyebb viszont a 2022-es év sem lesz, már csak azért sem, mert sorsoltak a Nemzetek Ligájában, ahol Anglia, Olaszország és Németország lett a csoporttársunk. Júniusban magyar-angol és olasz-magyar, valamint magyar-német és angol-magyar, szeptemberben német-magyar és magyar-olasz meccseket rendeznek majd.