Külföldről finanszírozzák a magyarországi baloldalt

Gyurcsány Ferenc
Bajnai Gordon
New Prime Minister-designate Economy Minister Gordon Bajnai, 41, arrives with documents to give a press conference at the parliament as acting Prime Minister Ferenc Gyurcsany leaves on March 30, 2009 in Budapest. Hungary's ruling Socialists and their Liberal allies approved the nomination late on March 29 of Bajnai to replace Gyurcsany. After a week of talks during which they failed to agree on a candidate, the two parties, which together hold a majority in parliament, finally found common ground with Bajnai, who has no political affiliation. Bajnai must now be officially nominated for the premiership at the Socialists' party conference on April 5 before he can take over from Gyurcsany. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A botrányos Városháza-ügyben kiemelkedő szerepe volt Bajnai Gordonnak. Mint kiderült, a volt miniszterelnöknek jelentős befolyása, kapcsolatrendszere lehet a fővárosnál. Ennél is érdekesebb volt azonban, amikor egy olyan hangfelvétel került elő, amelyen Bajnai volt wallisos kollégája, aki az egykori miniszterelnök szavai szerint több mint barátja, azt állította, hogy külföldi tőkés körök állnak az ellenzék mögött, akiknek Bajnai Gordon a magyarországi embere - írja az Index.
Vágólapra másolva!

Jelentős fordulatot vett a Városháza-ügy, amikor magát Bajnai Gordont hallhattuk egy, az Anonymus-maszkos alak által 2021. november 19-én közzétett hangfelvételen - idézi fel az Index cikke. A volt baloldali miniszterelnök szavai megerősítették, hogy a főváros valóban el akarja adni a Városházát. Egy másik hanganyagon pedig arról beszélt, hogy sok a „cápa" Budapest vezetésében, akik amikor megszagolnak egy üzletet, közvetítőként szeretnének részt venni benne, hogy aztán jutalékot kérjenek.

A volt baloldali miniszterelnök szavai megerősítették, hogy a főváros valóban el akarja adni a Városházát Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Bajnai Gordon, a Városháza-ügy főszereplője

A korábbi kormányfő úgy keveredett bele a Városháza-ügybe, hogy régi üzlettársa, az ingatlan eladásán ügyködő Gansperger Gyula elhívta egy, a Városháza eladásáról folytatott megbeszélésre.

Bajnai neve már korábban előkerült az ügyben, amikor Gansperger egy hangfelvételen arról beszélt, hogy Bajnai ajánlotta be Karácsony Gergelynek Tordai Csabát és Kiss Ambrust, akik jelentős befolyással bírnak a fővárosnál. Noha a főpolgármester tagadta ezt, Gansperger szavait alátámasztotta, hogy maga Bajnai az egyik hangfelvételen úgy fogalmazott:

Tordai Csabáról, Karácsony Gergely jogi főtanácsadójáról pedig azt mondta a volt baloldali kormányfő:

Bajnai egy hangfelvételen azt is mondta, hogy tájékozódott a Városházával kapcsolatban, és olyan valakivel beszélt, aki „jóval fölötte áll" Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatójának, aki az ingatlaneladások lebonyolítására kijelölt szakember volt.

Gansperger és Bajnai: több mint barátok

A Karácsony Gergelyt régóta nyíltan támogató, a főpolgármester megválasztása után nem sokkal már vele egy budai kerthelyiségben egyeztető Bajnai Gordonról Gansperger Gyula által elmondottaknak hitelét alátámasztja, hogy a volt miniszterelnök maga mondta az egyik hangfelvételen volt wallisos üzlettársáról, hogy régi harcostársak. Úgy fogalmazott:

Ezt a kijelentését később egy interjúban azzal igyekezett magyarázni, hogy a mondat „talán valóban túl költőire sikeredett". Pedig Ganspergerrel éveken keresztül együtt dolgoztak a Wallisnál, sőt ő váltotta Bajnait vezérigazgatóként, amikor kormányzati szerepet vállalt. Ráadásul több komoly ügyletben – köztük az elhíresült Hajdú-Bét-ügyben – is együtt voltak érintettek. Ezek után érthető, hogy Bajnai, aki azt állítja, hogy a wallisos idők óta szórványos a kapcsolata Ganspergerrel, elment egy, a Városháza értékesítéséről szóló egyeztetésre, sőt még érdeklődött is Tordai Csabánál az üggyel kapcsolatban, valamint segítséget ajánlott volt kollégája ügyfeleinek.

Bajnai és a külföldi nagytőkések

Az, hogy Gansperger valóban szoros kapcsolatban áll Bajnaival, és rendelkezhet róla hiteles információkkal, akkor vált különösen érdekessé, amikor az Anonymus-maszkos alak közzétett egy hangfelvételt, amelyen már nemcsak arról volt szó, hogy a volt baloldali miniszterelnök közbenjárt-e a fővárosnál a Városháza eladásával kapcsolatban, hanem hogy ő a közvetítő a magyar ellenzéket finanszírozó külföldi tőkés csoportok és a magyarországi baloldal között.

Ezen a felvételen Gansperger a következőket mondta:

Az üzletember ezután „régi harcostársa" és a szintén külföldről finanszírozott baloldali média kapcsolatára is kitért:

Gansperger arról is beszélt, hogy egyes külföldi tőkésköröknek kifejezett anyagi érdekük fűződik az Orbán-kormány megbuktatásához, és azért támogatják az ellenzéket, mert a baloldali kormányok idején komoly anyagi haszonra tehettek szert. A felvételen a következőket hallani:

– teszi föl a költői kérdést a volt Wallis-vezér.

– halljuk az üzletember beszélgetőpartnerének kérdését, mire Gansperger így válaszol:

Az üzletember azt is kifejtette, hogy a jelentős infrastruktúra-fejlesztésekkel foglalkozó külföldi vállalatok szerinte akár pénzzel is támogatnák az ellenzék kampányát:

Érdekes, hogy Bajnai Gordon a Városháza-ügyben való érintettségét még tagadta, és a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, manipulált hangfelvételekről van szó, amelyeket úgy vágtak meg, hogy a fehér feketének tűnjön. A Gansperger által a külföldi körökkel fenntartott viszonyáról mondottakra azonban már nem reagált, meg sem próbálta a közösségi médiában cáfolni a hangfelvételeken elhangzottakat.

Kabul rózsája és a CIA

A hanganyagok minden bizonnyal legérdekesebb része azonban az, amikor Gansperger Gyula a parlamentben ülő, választott politikusokról mondja, hogy külföldi érdekeket képviselnek abban a rendszerben, amelynek Bajnai Gordon a vezetője. A következőket hallani a felvételen:

Megtudhattuk tehát, hogy Bajnai Gordon volt wallisos üzlettársa Szabó Tímeát, Karácsony Gergely párbeszédes társelnökét egyenesen külföldi ügynöknek tartja.