Öt dolog a technológia világából, amit nagyon nem szerettünk 2021-ben

Snapdragon chip
Vágólapra másolva!
Habár a technológiai cégek számos kiváló termékkel álltak elő 2021-ben, sajnos a technológia árnyoldalai ezúttal is megmutatkoztak. Öt példát hoztunk arra, mik voltak a leghülyébb, legfurcsább, vagy legkevésbé sikerült dolgok 2021-ben a technológia világában.
Vágólapra másolva!

1. Egyre több a zsarolóvírusos támadás

2021-ben minden korábbinál több, mintegy 500 millió zsarolóvírusos támadást hajtottak végre kiberbűnözők világszerte, ezzel irgalmatlan anyagi károkat okozva, és kormányzati, egészségügyi és más szolgáltatásokat megbénítva. Az év egyik legcsúnyább esete az Egyesült Államokban történt: a DarkSide nevű kiberbűnözői csoport a Colonial Pipeline nevű üzemanyagszállító céget vette célba. A vállalat közel 5500 mérföldnyi üzemanyagszállító csőrendszert üzemeltet Houston és New York között, és vezetőség pedig úgy döntött, hogy nagyon gyorsan kifizeti a 4,4 millió dolláros "váltságdíjat", amit a zsarolók kértek. Ennek következtében az ellátás nem került veszélybe sokáig, de így is komoly fennakadások voltak egy csomó benzinkúton. Mivel kritikus infrastruktúráról van szó, az FBI hamar akcióba lendült: vissza tudták szerezni a váltságdíj körülbelül felét, kattantak a bilincsek, a DarkSide csoport pedig feloszlatta magát.

Forrás: 123RF

2. Szinte lehetetlen komoly technológiai holmikat venni

A koronavírus-járvány következményei, az akadozó ellátási láncok, a világszerte tapasztalható chipgyártási nehézségek, és a technológiai eszközök iránt megnövekedett fogyasztói igény együttesen nagyon komoly nehézségekhez vezettek az informatika világában. A számítógépes alkatrészek árai hihetetlenül elszálltak, a csúcskategóriás PC-s hardverek pedig szinte megvehetetlenek, mert vagy nem készül belőlük elég, vagy ha készül is, azonnal felvásárolják a kriptovaluta-bányászok. De ha nem ők, akkor pedig automatizált botok söprik ki az egyébként is szűkös készleteket, hogy aztán a termékek az eleve magas árnál még drágábban jelenjenek meg a piacon. Sajnos a helyzet mindenkit érint, legyen szó laptopokról, telefonokról, asztali számítógépekről vagy éppen játékkonzolokról. De persze a chiphiány hatalmas problémát okoz az autógyártásban, de még az egyszerűbb háztartási gépek piacán is.

Forrás: wccftech

3. Az Apple megpróbált fellépni pedofília ellen. Aztán inkább mégsem tette

Az Apple még augusztusban jelentette be, hogy egy új kezdeményezés keretében igyekszik majd fellépni a gyermekek elleni erőszak és a pedofília ellen. Ennek keretében a vállalat egy olyan rendszert hozott létre, ami automatikusan átnézi az összes létező iPhone-felhasználó telefonját, üzeneteit, felhős adattárolóját gyanús fotók után kutatva. Ha pedig ilyeneket talál, akkor azt jelenti is a megfelelő hatóságnak. A cél dicséretes, azonban a megvalósítás és a kommunikáció valahogy nem sikerült: sokan nem értették például, hogy miért csak 30 darab gyanús fotó után történik jelentés, másoknak pedig nagyon nem tetszett, hogy az Apple korlátlanul hozzáfér minden üzenethez, fényképhez, adathoz a telefonon. Végül a rossz visszhang miatt a vállalat bejelentette, hogy bizonytalan ideig inkább elhalasztja ennek az egésznek a bevezetését.

Forrás: Cottonbro / Pexels

4. Továbbra sem tudja magát vezetni a Tesla

Habár Elon Musk korábban azt vízionálta, hogy legkésőbb 2020 végéig már 1 millió olyan autót adnak majd el, ami képes lesz teljesen saját magát vezetni, és a tulajdonosa nélkül is tud pénzt keresni azzal, hogy például éjszaka elmegy az autó taxizni, ez a mai napig nem valósult meg. Annyira nem, hogy habár a Tesla továbbra is "autopilot"-nak hívja az egyszerű második szintű önvezetési rendszerét (amihez hasonlót manapság már szinte minden autógyártó tud), gyakorlatilag mindennaposak a balesetek, amiket a Tesla autók önvezetési rendszere okoz. A saját termékeivel kapcsolatban rendszeresen lódító Musk idén elérhetővé tette, hogy bizonyos Tesla-tulajdonosok 10 ezer dollárért cserébe megkaphassák a "teljes önvezetést", azonban ez a valóságban továbbra sem működik, ijesztő dolgokat csinál, és még mindig szükség van a sofőr folyamatos jelenlétére és odafigyelésére.

5. A Facebook, úgy mindenestül

A világ legnagyobb közösségi oldalát idén sem kerülték el a botrányok. Két nagy adatszivárgás is kötődik a nevükhöz: egy közvetlenül a Facebookhoz, egy pedig a cég által tulajdonolt LinkedInhez, melyeken keresztül több százezer ember adatai kerültek ki bizonytalan weboldalakra. Aztán következett az igazi botrány, amikor Frances Haugen, a Facebook egy korábbi vezető beosztású alkalmazottja belsős iratokat szivárogtatott ki, melyekből kiderül többek között, hogy a vállalat tisztában van vele, mennyire károsak az egyes termékei (például az Instagram) a fiatalokra és úgy általánosan a társadalomra, és hogy a közösségi óriás alig tesz valamit az oldalain terjedő álhírek és gyűlöletkeltés ellen. Mark Zuckerberg aztán bejelentette, hogy a vállalatot ánevezi Metára, és a jövőben inkább a virtuális valósággal szeretne foglalkozni, és létrehozna egy metaverzumot.

Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Justin Sullivan