Az új évben változnak a lakástámogatás feltételei

architecture build construction exterior front design drawing sketch idea home house custom new property real estate building pencil ink plan rendering illustration outline diagram blueprint layout new home new house house shopping housing sky grass field
CSOK családiház építés.
Vágólapra másolva!
A családtámogatási rendszer több elemének is módosulnak a feltételei jövő év januárjától – derül ki a Magyar Közlönyben hétfőn közzétett kormányrendeletből. A változások érintik a családi otthonteremtési kedvezményt, vagyis a csokot is, emellett az otthonfelújítási támogatás feltételei is módosulnak – hívja fel a figyelmet ennek kapcsán a Bank360.hu.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet megírta, hogy amennyiben a család építkezik vagy bővíti otthonát, akár második alkalommal is igényelhetik a csokot, ha a munkálatok során úgy döntenek, újabb gyereket vállalnak vagy már éppen útban van a baba. Ebben az esetben a szülők a különbözetet kérhetik, annak alapján módosítva a szerződést is – rendelkezik az új jogszabály.

A Bank360.hu weboldal egy szakértője így magyarázza:

Egy új építésű lakásnál, ha például egy gyermekről két gyermekre módosul a terv, akkor kétmillió forint lesz a különbözet, viszont ha két gyermek helyett inkább három vállalása mellett döntenek, akkor 7,4 millió forintot is jelenthet pluszban a második igénylés.

Az internetes szakportál összeállítása szerint egy ilyen típusú módosítás esetén figyelni kell arra, hogy legalább a különbözeti támogatás összegével növeljék a költségvetést. A különbözetről támogatási kérelmet kell benyújtani, amit utána el kell fogadtatni a bankkal, figyelembe véve azt a feltételt is, hogy a vállalt gyermekek számának megfelelően nő a minimumelvárás az ingatlan hasznos alapterületével kapcsolatban.

Illusztráció Forrás: 123rf

Mindezen kívül a személyi feltételek teljesítése is aszerint változik, hogy hány gyermek után kapják a támogatást: például három gyermek vállalásához hosszabb tb-jogviszonyt kell igazolni, mint kettő esetében. Ahogyan három gyermek esetén egy esetleges visszafizetési probléma is komolyabb következményekkel járhat: ekkor a büntetés alapjául szolgáló jegybanki alapkamat ötszörösével kell számolni.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderült:

További változás még, hogy megelőlegező csok igénylésére csak abban az esetben lesz lehetőség 2022 januárjától, ha a korábbi szerződésben foglalt gyermekvállalás már teljesült; vagy ha nem sikerült eleget tenni a kötelezettségnek, akkor visszafizették az amiatt felmerülő büntetést.

Az otthonfelújítási támogatás esetében a tulajdonviszonyokra vonatkozóan alakult át a jogszabály. A legfeljebb hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás feltétele jelenleg, hogy az ingatlan legalább ötven százalékban a szülő vagy szülők, illetve az ott nevelt kiskorú gyermek tulajdonában legyen.

A januártól hatályba lépő módosítás szerint a már az ingatlanban élő – és a támogatásra egyébként is jogosult – 25 évnél idősebb, megváltozott munkaképességű gyermek is lehet tulajdonos vagy résztulajdonos – hívja fel a figyelmet a portál.