Haláli adapterkártyával állt elő az Asus

asus ddr4 ddr5
Az Asus prototípus adapterével DDR4 memóriák használhatóak a DDR5-ös alaplapokban
Vágólapra másolva!
A kütyüvel DDR4 memória használható a DDR5-ös alaplapokban.
Vágólapra másolva!

Különleges időket élnek az új asztali számítógépeket építeni kívánók, az Intel tizenkettedik generációs Core processzoraival megkezdődött a DDR5 rendszermemória piaci bevezetése. Sajnos két bökkenő is akad a technológiával: nemcsak méregdrága az új típusú memória, de nem sikerül belőle eleget gyártani, elsősorban a modulokon lévő feszültségszabályozó áramkör egyik komponenséből van hiány.

Az Asus prototípus adapterével DDR4 memóriák használhatóak a DDR5-ös alaplapokban Forrás: Asus

Szerencsére az Intel soha nem is tervezte kivezetni az Alder Lake családba tartozó processzoraival a DDR4 támogatását, így a gyártók képesek ilyen foglalattal szerelt alaplapokat piacra dobni, a vevőknek nem muszáj DDR5 memóriára átváltaniuk.

Ez a helyzet viszont sok vásárlót kényelmetlen helyzetbe hozott: a DDR5 ellátási és árazási problémái miatt egyelőre maradnának a DDR4 használatánál, de nem szeretnének komoly pénzekért DDR4 foglalatos alaplapot vásárolni, hiszen akkor a jövőbeli memóriaváltáskor kénytelenek lesznek azt is lecserélni.

A napokban kínos baki miatt negyedmillió forintos alaplap visszahívására kényszerült Asus egyik mérnöke most előállt a megoldással a problémára, a fura adapterével DDR5 foglalatos alaplapokban használható a DDR4 memória. A prototípus kütyü működik, de nem teljesen plug and play megoldásról van szó, technikai okokból különleges alaplapi BIOS kell a használatához, a szoftveres függőség erősen limitálni látszik a praktikusságát.

Egyelőre nem tudni, hogy piacra kerül-e a kényszermegoldás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!