Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Novak Djokovicnak törölték a vízumát, el kell hagynia Ausztráliát

tennis Horizontal
Serbia's Novak Djokovic reacts during the men's singles semi-final tennis match between Croatia and Serbia of the Davis Cup tennis tournament at the Madrid arena in Madrid on December 3, 2021. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztrál lapértesülések szerint a helyi hatóságok törölték a világelső szerb teniszező, Novak Djokovic vízumát, egyúttal felszólították, hogy legkésőbb csütörtökön hagyja el az országot.

A 20-szoros Grand Slam-győztes sportoló helyi idő szerint szerda délután érkezett meg az év első GS-tornájának otthont adó Melbourne-be, azonban a hatóságok vízumgondokra hivatkozva nem engedték, hogy belépjen az országba.

A probléma abból adódhat, hogy Djokovic, bár nem hajlandó nyilatkozni arról, hogy felvette-e a koronavírus elleni oltást, kivételt kapott a torna szervezőitől, akik korábban ragaszkodtak hozzá, hogy csak oltott játékosok indulhatnak. A repülőtéri hatóságok szerint azonban az általa benyújtott vízumkérelem nem megfelelő, abból ugyanis nem derül ki, hogy milyen indokkal nem vette fel az oltást. A szabálytalan vízum miatt pedig nem léphet be az országba.

Nem éppen a szokásos érkezés... - írja, Goran Ivanisevic, Djokovic edzője:

Az ügyben már megszólalt idősbb Djokovic is, azaz a sportoló édesapja:

"A fiam egy szobában van, ahova senki nem léphet be. Fogalmam sincs, hogy mi történik vele fogva tartják immár öt órája - idézi a The Age című ausztrál lap Szrdjan Djokovicot. - Harcolni fogunk, ha kell az utcákon. Nem csak a szabda világért, nem csak Novakért, hanem az egész világon" - folytatta.

Ausztráliába pedig jelenleg csak oltott személyek léphetnek be, az országban nagyon szigorú lezárások vannak érvényben, Djokovic esete éppen ezért komoly hullámokat vet.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint Djokovicnak hitelt érdemlően kell bizonyítania, hogy milyen orvosi indokkal nem vette fel az oltást. Ugyanakkor Craig Tiley, a tornát szervező Tennis Australia, azaz ausztrál teniszszövetség elnöke azt mondja, egyrészt Djokovic neki sem árulta el, hogy miért jogosult a kivételezésre (ettől függetlenül megkapta, tesszük hozzá), másrészt

tudomása szerint több sportoló is ugyanolyan vízummal érkezett az országba, mint a szerb, és őket gond nélkül beengedték - tehát az egész eljárás csak Djokovic személye ellen szól.

Djokovic még optimistán vágott neki a nagy útnak:

Ausztrál kollégájához hasonlóan, Alekszandar Vucsics szerbe államfő is megszólalt, és a támogatásáról biztosította az ország első számú sportolóját:

"Épp az imént beszéltem telefonon Djokoviccsal. Elmondtam a mi Novakunkak, hogy egész Szerbia vele van. A hatóságaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb leállítsák a világ legjobb teniszezőjének zaklatását. Szerbia a nemzetközi jogot betartva harcol Novak Djokovicsért, és az igazságért. Novak egyébként erős, de ezt mindannyian tudjuk!"

Djokovic ügyvédei megtámadták a határozatot, azaz az ügynek még koránt sincs vége.

Mindent egy helyen az Eb-ről