Fény derült az új Radeonok sötét titkaira

amd radeon rx 6500 xt videokártya
AMD Radeon RX 6500 XT
Vágólapra másolva!
A játékosok és a HTPC-t építeni kívánók is rossz híreket kaptak.
Vágólapra másolva!

A hét elején bejelentett Radeon RX 6400 és Radeon RX 6500 XT duóval az AMD végre újból hajlandónak bizonyult foglalkozni a 200 dollár alatti videókártyákkal, bár az előbbi csak márkás asztali számítógépekben lesz elérhető, a szereld magad piacon az utóbbi válik hamarosan elérhetővé.

AMD Radeon RX 6500 XT Forrás: AMD

Csodára eddig is hiba lett volna számítani a termékektől, azonban a bejelentésük óta az AMD és az AsRock webhelyeiről kellemetlen információk érkeztek róluk, a gamerek számára érdekesebbel kezdve a kártyák PCI Express 4.0 x4 fizikai csatolófelületet kaptak.

A PCIE 4.0 szabványú alaplapok használata esetén ennek valószínűleg nincs gyakorlati jelentősége, ám akik PCIE 3.0-s vagy régebbi alaplapokba teszik be a kártyákat, azok a limitált adatátviteli sávszélesség miatt egyes játékokban jó néhány százaléknyi teljesítményveszteségre számíthatnak.

A kártyákat szórakoztatóközpont jellegű számítógépekben használni kívánók ennél érthetetlenebb limitációval szembesülhetnek: az új Radeonok nem támogatják a H.264 és a HEVC kodekek hardveresen gyorsított kódolását, továbbá az AV1 kodekes videók hardveresen gyorsított lejátszását, hosszabb távon az utóbbi okozhat majd kellemetlenséget a jövőben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!