Elbúcsúzott a Samsung Tizen appáruháza

samsung z4 tizen okostelefon
Samsung Z4
Vágólapra másolva!
Nem csak a régi Blackberry mobilok vonultak végleg nyugdíjba az év elejével.
Vágólapra másolva!

A 2010-es évek elején az iOS és az Android dominanciája még nem szilárdult meg, a helyzetet látva pedig a Samsung az utóbbi támogatása mellett serényen dolgozni kezdett egy velük félig-meddig riválisnak szánt, Bada névre hallgató mobilos rendszeren. A projektet végül 2013-ban nyugdíjazta, helyette a Linux Foundation által felkarolt Tizen mögé állt be.

A 2017-es Samsung Z4 volt az utolsó Tizennel piacra dobott okostelefon Forrás: Samsung

A Tizen felemás sikert hozott a Samsung számára: az okostévéin stabilan megvetette a lábát, egészen a legújabb Galaxy Watch 4 modellig az okosóráin is használatos volt, viszont az okostelefonokon való bevezetése nem jött össze. A gyártó 2014-2017 között öt tizenes mobilt dobott piacra a Z-szériájában, ám versenyképességi okból végül maradt exkluzívan az Androidnál.

A készülékek feltehetően maréknyi megmaradt használója rossz hírt kapott a napokban, az év elejével végleg bezárt az okostelefonos Tizen programboltja, így nem tudnak többé további appokat telepíteni a készülékeikre. Az áruházba tavaly június óta már nem regisztrálhattak új felhasználók, most pedig a meglévőktől is búcsút vett, így hivatalosan is alapmobilokká váltak a Samsung Z-szériás telefonok.

Érdekes egybeesés, hogy a napokban a még nem androidos Blackberry telefonok online szolgáltatásai is leálltak, ráadásul a régi főnökmobiloknál még a legalapvetőbb működésre sincs emiatt garancia, akár segélyhívások indításakor is cserben hagyhatják a tulajdonosaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!