Baj van a Samsung csúcskategóriás chipjével

samsung exynos amd radeon
Dr. Lisa Su vezérigazgató az AMD computexes bejelentésén
Vágólapra másolva!
Elmaradt a Radeon videóvezérlős Exynos 2200 tegnapra ígért bemutatása.
Vágólapra másolva!

Fontosnak és érdekesnek ígérkezik az idei év a Samsung chipfejlesztő részlegénél, elméleti síkon piacra kellene dobnia az elsősorban csúcsmobilokba szánt Exynos 2200 rendszerlapkáját. Ezt elsősorban az AMD Radeon videóvezérlője teszi különlegessé, a vállalat a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 csúcsmodelnek, azaz a Snapdragon 888 utódjának próbál közvetlen riválist állítani vele.

A kép csak illusztráció Forrás: AMD

A lapkatervező leánycég december utolsó napjaiban közölte a Twitteren, hogy 2022. január 11-én végre be fogja mutatni a sokak fantáziáját izgató Exynos 2200-t, ám a hét elején az elhalasztásáról szóló pletykák érkeztek, tegnap pedig bármiféle tájékoztatás nélkül egyszerűen elmaradt a leleplezése.

A remek informátorokkal rendelkező Ice Universe tudni véli a helyzet okát:

túlságosan forrófejű az Exynos 2200 grafikus alrendszere.

Az elképzelések szerint a Radeonnak állítólag 1,9 GHz maximum órajelen kellene ketyegnie, ehhez képest a rendszerlapka túlmelegedésének elkerülése érdekében a mérnököknek egészen 1,29 GHz-ig vissza kellett szedniük a frekvenciát. Jelen pillanatban elvileg további módosításokat próbálnak végezni, hogy legalább az 1,49 GHz fenntartható legyen túlmelegedés nélkül, ám a grafikus alrendszer csúcsteljesítménye még a feladat sikeres abszolválása esetén is minden bizonnyal csúnyán elmarad majd a megcélzotthoz képest.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!