Kizsebeli az amerikaiakat az éghajlatváltozás

Ida hurrikán Louisiana
GRAND ISLE, LA - SEPTEMBER 4: A motorist passes a storm-damaged shop in the wake of Hurricane Ida on September 4, 2021 in Grand Isle, Louisiana. Ida made landfall as a Category 4 hurricane six days before in Louisiana and brought flooding, wind damage and power outages along the Gulf Coast. Sean Rayford/Getty Images/AFP (Photo by Sean Rayford / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az éghajlatváltozás és az ennek következményeként bekövetkezett válság miatt egyre gyakrabban élhetünk át természeti katasztrófákat, amelyek mind súlyosabb károkat okoznak ott, ahol azok lecsapnak. A helyreállítás költsége pedig folyamatosan növekszik, sokak számára ez megtakarításaik jelentős részének feláldozásával jár. A részleteket az Insider mutatta be.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal több mint 200 éve követi nyomon a természeti csapásokat, számítása szerint

a tavalyi volt a harmadik legköltségesebb év.

Az Egyesült Államokat 20 különböző, milliárdos nagyságrendű éghajlati esemény sújtotta, összesen 145 milliárd dollárnyi kárt hagyva maguk után. Az intézmény prognózisa szerint az Egyesült Államokban az elkövetkező években még több természeti katasztrófa várható, ami még magasabb költségekkel jár majd.

- mondta Piers Forster, klímakutató a New York Timesnak.

Az Ida hurrikán következménye Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Sean Rayford

Az éghajlati válság hatásai fokozódnak, ez pedig a pénzügyi veszteségek emelkedő tendenciáját eredményezi, aminek egyre brutálisabb költségei lakástulajdonosokra, a biztosítótársaságokra, az adófizetőkre és a kormányra hárulnak majd. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy

egyre több lakástulajdonos maradhat el a jelzáloghiteleik törlesztésével, mivel a biztosítás nem mindig fedezi a károk költségeit.

Minden bizonnyal kormányzati segítségre lesz szükség az amerikaiak költségeinek enyhítéséhez, mivel az éghajlati válság valószínűleg tartósan jelen lesz.

A Munich RE német multinacionális biztosítótársaság szerint 2021-ben az Egyesült Államokat kivételesen jelentős kár sújtotta, amelyből csupán 85 milliárd dollárt tudtak megtéríteni a biztosítótársaságok. Ehhez hozzáfűzte még, hogy mind az összesített, mind a biztosított veszteségek jelentősen magasabbak voltak, mint 2020-ban és 2019-ben, amikor 100 milliárd dollár, illetve 52 milliárd dollár volt.

A szokásos lakásbiztosítások jellemzően nem fedezik a természeti katasztrófákat.

A fenyegető éghajlati válság ellenére továbbra is többmilliós lehet a biztosítatlan amerikai háztartások száma. A Biztosítási Intézet állítása szerint 2020-ban a lakástulajdonosoknak csak 27 százaléka mondta azt, hogy rendelkezik árvízbiztosítással. Ez annak tudható be, hogy a természeti katasztrófákra jellemzően nem terjed ki a standard lakásbiztosítás.

New Orleans a Katrina és Rita hurrikánok után Forrás: AFP/Robyn Beck

Sok alacsony és közepes jövedelmű háztartás nem tudja kigazdálkodni a kiegészítő biztosítás díját, ennek költsége ugyanis választás elé állítaná őket: vagy a napi főtt étel fogyasztásáról mondanak le, vagy nem törlesztik a jelzáloghitelt tovább.

A CoreLogic elemzőcég tanulmánya szerint a piacon megnőtt a jelzáloghitelek késedelmi aránya, mivel a lakástulajdonosok a javításokkal küszködtek, és lemaradtak a jelzáloghitelük törlesztésével.

Nem késlekedhet tovább a kormányzati mentőöv

A nem biztosított lakástulajdonosok számára még van remény - a FEMA, azaz a szövetségi, vészhelyzetek kezelésével foglalkozó hivatal segélyprogramjai

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Bár a FEMA nem tudja megkettőzni a biztosítási kifizetéseket, a szervezet célja, hogy segítsen a természeti katasztrófák túlélőinek, akiknek a költségeit nem fedezi teljes mértékben a biztosítás.
A szervezet 2021-ben további pénzügyi segítséget kapott a kormányzat veszélyhelyzet mérséklésére szolgáló alapjaiból.

A FEMA azt a plusz lépést is megtette, hogy kiterjesztette szolgáltatásait a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb közösségek felé.

- mondta Deanne Criswell, a FEMA tisztségviselője. "Közösségeink továbbra is szenvedni fognak a szélsőséges időjárási események okozta veszteségek miatt, hacsak nem fektetünk be az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére irányuló erőfeszítésekbe."

Akár a háztulajdonosok fizetik a javításokat saját zsebből, akár a biztosításon vagy a FEMA támogatásán keresztül, egyértelmű, hogy az USA már abban a fázisban van, amikor az éghajlati válság eredményeinek kijavításáért kell fizetnie, miután nem sikerült megelőzni azt.