Schmitt Pál szerint csakis alázattal lehet jól vezetni a MOB-ot

Év sportolója gálaest, Nemzeti Színház, Schmitt Pál
Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja
Vágólapra másolva!
Schmitt Pál szerint ahhoz, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság újra aktív és jól működő szervezet legyen, vissza kell állítani a tagság becsületét. Az új elnöknek elsőnek kell lennie az egyenlők között, jó kapcsolatot ápolnia a sportolókkal, edzőkkel, szakosztályokkal, egyesületekkel, szövetségekkel és önkormányzatokkal. A korábbi MOB-elnök a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta: úgy érzi, a vezetői tapasztalat és az olimpiai bajnoki cím Gyulay Zsolt mellett szól.

A Magyar Olimpiai Bizottság január 29-én, szombaton választ új elnököt, miután az eddig vezető, Kulcsár Krisztián bizalmatlansági szavazást kezdeményezett maga ellen, amit elvesztett, ezért január 31-i hatállyal lemondott tisztségéről.

Schmitt Pál szerint a MOB elnökének mindenkivel jóban kell lennie: a sportolókkal, az edzőkkel, a szakosztályokkal, az egyesületekkel és a szövetségekkel is Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elnöki posztra ketten pályáztak: Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakozó, valamint Hajdu Balázs olimpikon vitorlázó.

A Sportegyesületek Országos Szövetsége Gyulay Zsoltot támogatja a választáson, mely titkos szavazással történik. Megválasztottnak az a jelölt tekinthető, aki a közgyűlésen jelenlévő MOB-tagok több mint felének "igen" szavazatát megszerzi. Az elnöki mandátum 2022. február 1-jétől a 2024-es tisztújító közgyűlés napjáig tart. A MOB új elnöke február elsejétől láthatja el a feladatát.

A Nemzeti Sport által megkérdezett jelenlegi és korábbi MOB elnökségi tagok közül Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó, valamint Kemény Dénes, a vízilabda-válogatottal három olimpiát nyerő szövetségi kapitány szintén Gyulay Zsolt megválasztását támogatja.

"Úgy vélem, nemes verseny lesz a szombati: olvastam Hajdu Balázs programját, egyértelmű, hogy komolyan veszi a feladatot, ahogyan az is, hogy ő a jövőben fontos tényezője lehet a magyar olimpizmusnak, ám úgy gondolom, egyértelműen Gyulay Zsolt a favorit. Az elmúlt időszak igencsak megtépázta a Magyar Olimpiai Bizottság tekintélyét, olyan vezetőre van szükség, aki korábban a sportpályafutása során, később pedig vezetőként már bizonyított" - nyilatkozta Kovács Antal.

Gyulay Zsolt nagy eséllyel indul az elnöki posztért Fotó: Polyák Attila - Origo

Deutsch Tamás, az MTK és a SOSZ elnöke, a MOB alelnöke a lapnak azt mondta, az MTK elnökeként büszkeséggel tölti el, hogy két egykori MTK sportoló vetélkedik a MOB elnöki tisztségéért.

A megalapozott döntéshez arra van szükségünk, hogy egyenesen, a fair play szellemében beszéljünk egymással: én most ezt teszem. A magyar sport rendszerének legfontosabb alapegységei a sportegyesületek. Ha nincs erős talpazat, leszakadnak az emeletek. Ezért magam azt az elnökjelöltet támogatom, akinek a programjában a sportegyesületek megjelennek, megerősítésük hangsúlyosan szerepel és azt, aki tapasztalt MOB-tag, és a MOB-ot a magyar sport erős szervezeteinek szövetségére építi. Ezt a szemléletet Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok programjában és személyében látom."

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.