Nevet vált a világ egyik legrégibb autógyártója

10 legnagyobb autógyár – galéria
3, Daimler AG
Vágólapra másolva!
A Daimler AG részvényesei által tavaly októberben jóváhagyott lépés eredményeként a teherautó- és autóbusz-üzletágat Daimler Truck AG néven leválasztják, ezáltal két független vállalat jött létre, amelyek mindegyike saját vezetőséggel és elnökkel rendelkezik majd. Az új céget immár külön is jegyzik a frankfurti tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A Daimler közel 25 év után visszaállítja a Mercedes-Benz cégnevet, amely egy újabb mérföldkő az autógyártó szerkezeti változásainak sorában. A bejelentést a cég vezérigazgatója, Ola Källenius tette.

magyarázta a vezérigazgató.

Üzleti szempontból ez egy jó lépés lehet, mivel elősegítené, hogy a cég egy népszerűbb és felismerhetőbb nevet vegyen fel, és egyúttal lehetővé teszi azt is, hogy a Daimler és a Mercedes elhatárolódjon egymástól, tekintettel arra, hogy vállalkozásaik eltérő jellegűek. Megjegyzendő, hogy a Mercedes-Benz jelenleg csak egy márkanév, és a Daimler AG alatt működik.

A Daimler AG a világ egyik legnagyobb és legrégebbi járműgyátója. Az 1890-ben alapított Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) kezdetben viszont még nem Mercedes néven értékesítette az autóit. Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Tavaly a cég állítólag több mint 2,4 millió járművet értékesített annak ellenére, hogy a kínálat szűkös volt, amelyet az autóiparban is jelentkező chiphiány okozott.

Az autógyártó a tervek szerint 2030-ra teljes mértékben elektromosra cserélné a kínálatát, és fokozatosan áttérne a közvetlen értékesítési modellre, hogy jobban szabályozhassa az árakat, valamint növelje az egy járműre jutó nettó bevételt. Eközben a Daimler várhatóan a teherautók és buszok zéró károsanyag-kibocsátásúra való átállítására, valamint az autonóm vezetési technológia integrálására fog összpontosítani a nehézgépjárműveiben.

A Daimler-Benz szövetség eredete Carl Benzre vezethető vissza, aki 1883-ban megalapította a Benz & Cie-t, valamint Gottlieb Daimlerre és Wilhelm Maybachra, akik 1890-ben elindították a Daimler Motoren Gesellschaftot. A Daimler először

1902-ben használta a Mercedes nevet, amelyet egy kereskedőjének lányáról nevezett el.

Az első Mercedes-Benz márkájú járműveket 1926-ban gyártották, röviddel a két cég Daimler-Benzre való egyesülése után. 1998-ban a Daimler-Benz AG összeolvadt a Chrysler Corporation-nel, és DaimlerChrysler lett, amikor azonban 2007-ben a Daimler eladta a Chryslert a Cerberusnak, a vállalat Daimler AG-ra változtatta a nevét.