Dráma, könnyek, óriási ugrások, pazar koreográfiák és megdönthetetlen rekordok - ezekről fog szólni a műkorcsolya a pekingi olimpián

Yuzuru Hanyu, Kamila Valieva, Papadakis/Cizeron, Mishina /Galiamov, montázs
Yuzuru Hanyu, Kamila Valieva, Papadakis/Cizeron, Mishina /Galiamov
Vágólapra másolva!
A műkorcsolya a téli olimpiák egyik legnézettebb programjának számít, hiszen olyan sportról van szó, amely a zene, a jégen látott produckiók és a közönség bíztatása miatt egy sehol máshol nem látható egyedi hangulatot és atmoszférát tud teremteni. A pekingi téli játékokok az előzetes várakozások szerint az oroszok tarolnak majd, de a rendező országnak is van aranyérem esélyes párosa, valamint a japánok is izgulhatnak a kétszeres olimpiai bajnok versenyzőjükért, aki olyan tett végrehajtására készül, amelyre korábban még senki sem volt képes. Ugyan Magyarország már nem számít műkorcsolya nagyhatalomnak, de 60 év után Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk szenzációs teljesítményének köszönhetően ismét lesz párosunk az olimpián. 
Vágólapra másolva!

A kétszeres olimpiai bajnok küzdelme a háromszoros világbajnok ellen

Február nyolcadikán a férfiak mezőnyével indul a műkorcsolya a 2022-es pekingi olimpián, és ugyan a csapatok számában már osztottak érmeket, de a valódi verseny még csak most kezdődik sokak számára. A papírforma szerint az aranyéremért az olimpiai címvédő, a japán Yuzuru Hanyu és a 22 éves amerikai Nathan Chen küzdhetnek majd, másnak az eddigi pontszámok alapján nincs különösebb esélye beleszólni kettőjük harcába.

A bronzéremért viszont több korcsolyázó is versenyben lehet, ráadásul ez az egyetlen olyan szám, amelyben az oroszok nem számítanak egyik érem várományosának sem.

A kétszeres olimpiai bajnok, a műkorcsolya legnagyobb világsztárjának és gyakorlatilag élő legendának számító 27 éves Yuzuru Hanyu idén már megnyerte a japán országos bajnokságot, ahol összesítésben 322 pontot kapott, így jócskán Shoma Uno és Yuma Kagiyama előtt tudott végezni. Amennyiben Pekingben is sikerülne felállnia a dobogó legfelsőbb fokára, úgy ő lenne a második férfi műkorcsolyázó, akinek három egymást követő olimpián sikerült aranyérmet szereznie.

Harmadjára állhat fel az olimpiai pódium csúcsára Yuzuru Hanyu Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Tetsuya Kikumasa

Hanyu nem csak az aranyat akarja megszerezni Kínában, hanem egyben ő akar az első korcsolyázó lenni, akinek versenyen sikerül tisztán megugrania a négyes axelt. Ebben az ugrásban az a különleges, hogy a négyes változat végrehajtásához 4,5 rotáció szükséges, nem is csoda, hogy rajta kívül senki nem próbálta még megugrani élesben, hiszen Hanyu érkezéséig lehetetlennek gondolták. A japán bajnokságon a kétszeres olimpiai bajnok megmutatta, hogy számára a lehetetlen egy ismeretlen fogalom, és a teltházas Saitama Super Arénában egy hajszálra került attól, hogy történelmet írjon.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Hanyu megpróbálta a quad axelt, hiszen a 2018-as téli olimpia óta folyamatosan láthattunk tőle kísérleteket versenyen és az edzéseken is. Annyira viszont még sosem került közel a tökéletes ugráshoz, mint tette azt az idei japán bajnokság során, éppen ezért teljesen elképzelhető, hogy Pekingben már valóban történelmet ír. Kérdés azonban, hogy Hanyu számára az újabb olimpiai arany, vagy a történelmi tett a fontosabb, mivel egy sikertelen quad axel az aranyérem sorsát is eldöntheti, így lehet jobban jár, ha most kihagyja ezt az ugrást, bár a japán korcsolyázót ismerve erre semmi esély nincs.

A japánnak ugyanakkor tökéletes programokra lesz szüksége ahhoz, hogy meg tudja verni az amerikai Nathan Chent, aki idén zsinórban hatodjára nyerte meg az országos bajnokságot, ahol 328 pontot tudott elérni, vagyis 6 ponttal többet, mint Hanyu a japán bajnokságban (érdemes megjegyezni, hogy jelentős eltérés lehet a nemzetközi versenyek és a nemzeti bajnokságok pontozása között). Chen a 2018-as olimpián lemaradt a pódiumról egy borzalmas rövid program után, de idén már sokkal érettebben és felkészültebben várja a versenyt.

Nathan Chen lesz a japán sztár legnagyobb ellenfele. Forrás: AFP/Miguel Medina

"Még csak egy gyerek voltam, nem igazán tudtam, hogy mit is jelent ott lenni az olimpián. Nem élveztem a versenyt" - nyilatkozta korábban Chen, amikor arról kérdezték, hogy érez-e bármiféle megbánást a 2018-as események miatt. Idén viszont már teljesen más felfogásban lép jégre. "Négy év telt el, ezidő alatt rengeteg mindent tapasztaltam. Úgy gondolom, hogy új szemszögből látom a dolgokat és ráeszméltem, hogy a karrierem során csak korlátozott idő áll rendelkezésemre a jégen, a versenyeken és különösen az olimpián. Ha ezt nem tudom kiélvezni, akkor mi értelme az egésznek?" - mondta a 22 éves amerikai sztár.

Ugyan Chen olimpiai aranyat még nem tudott nyerni (egy bronzérme van a csapatversenyben) , de így is háromszoros világbajnok, illetve háromszor nyerte meg a Grand Prix döntőt is.

A dobogó első két fokát tehát minden bizonnyal Hanyu vagy Chen foglalja majd el, a bronzéremért viszont sokan lehetnek versenyben. Az egyikőjük az amerikai bajnokság harmadik helyezettje, Vincent Zhou, aki úgy került be az olimpiai keretbe, hogy Ilia Malinin megverte az országos versenyen, de némi meglepetésre mégis Zhout nevezte a szövetség a 2014-es olimpiai bronzérmes Jason Brown és Nathan Chen mellett. Más kérdés, hogy a legerősebb amerikai keret valószínűleg a közönségkedvenc Brown nélkül jött volna össze, de arra nem volt esély, hogy ő 2018 után ismét kimaradjon válogatottból.

A bronzéremért szintén küzdelemben lehet az oroszok reménysége és friss nemzeti, illetve Európa-bajnoka, Mark Kondratiuk, aki Tallinban 286 összesített ponttal nyerte el az aranyat. Az orosz keretből koronavírus-fertőzés miatt kimaradt Mikhail Kolyada, aki decemberben egyetlen ponttal kapott ki Kondratiuktól az orosz bajnokságban, helyette Yevgeny Semenenko indul, aki ezzel szemben 10 ponttal volt lemaradva Kondratiuktól az említett versenyen, az Európa bajnokságon pedig a csalódást keltő ötödik helyet tudta csak megszerezni.

A legnagyobb meglepetést a férfiak mezőnyében az olasz Daniel Grassl okozhatja, aki Tallinban már robbantott egy ezüstéremmel, neki viszont komoly javulásra lenne még így is szüksége ahhoz, hogy Pekingben is felálhasson a dobogóra. Dél-Korea egyetlen esélye a férfiak között (és valószínüleg összességében is) az éremszerzésre Junhwan Cha lehet, aki nemrég megnyerte a Négy Kontinens tornát, ráadásul erősnek mondható 273 ponttal.

A legtöbb esély viszont mégis arra van, hogy a japán nemzeti bajnokság második, illetve harmadik helyezettje - Shoma Uno és Yuma Kagiyama - között dölhet el az olimpiai bronzérem sorsa.

Cikkünk még nem ért véget, lapozzon tovább a jégtánc, a női és a páros programokért!