Demeter Szilárd: Nem kérek elnézést azért, mert erdélyi vagyok

Hajógyár, sajtótájékoztató, A38, koncert, zene, zeneipar
Demeter Szilárd
Vágólapra másolva!
Akikre figyelni kell címmel új sorozatot indított a 888. Az új sorozatban Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalomi Múzeum (PIM) vezetőjét kérdezte Fodor-Horváth Zsófia.
Vágólapra másolva!

Demeter Szilárd kérdésre válaszolva azt mondta a baloldali értelmiségről: "gyűlölik azt, amit mondok és ahogyan mondom, de egyetértenek azzal, amit csinálok. Nem lehet könnyű nekik. Leginkább az idegesítheti őket, hogy nem kérek engedélyt tőlük a változtatásokhoz.

És nem kérek elnézést azért, mert erdélyi vagyok, és azért sem kérek bocsánatot, mert nemzeti horizonton belül gondolkodom a kultúráról"

– egyértelműsítette álláspontját, majd hozzáfűzte:

Demeter Szilárd Fotó: Csudai Sándor - Origo

Röviden a következőképpen összegezte pályafutását:

szabad, ámde értékelkötelezett emberként saját elhatározásomból csinálom azt, amit csinálok. És mint ilyen, eleven cáfolata lehetek annak az önlegitimációs kinyilatkoztatásnak, miszerint csak az álfüggetlen értelmiséginek van helye a belpesti nap alatt.

Demeter Szilárd az úgynevezett kultúrharcról is kifejtette véleményét:

Magyarázatul hozzátette: ha létezik olyan, hogy kultúrharc, akkor annak a fókusza nem Magyarországon belül van, és nem is jelenidejű.

Számára az a tét, hogy száz év múlva lesz-e még magyar kultúra a Kárpát-medencében.

Lehet tágítani a problémafelvetés körét – száz év múlva lesz-e még nyugati civilizáció, lesz-e még emberként fölfogott ember, ránk omlanak-e az ember, mint másik istenként meghozott döntéseinek szándékolatlan következményei, lásd klímaváltozás stb. stb. –, de ezek a kérdések intellektuális kihívásként érdekelik őt, a mindennapi tevés-vevésben túl vannak a konkrét mozgási szabadságán.

Demeter Szilárd amin a kollégáival talán tud változtatni, erősíteni, amiért érdemben tudnak tenni, az az anyanyelvi kultúra ügye.

Saját szerepét a kultúrharcban a PIM vezetője úgy jellemezte, hogy

ő ebben legfeljebb székely lófő.

És ha jól csinálja, amit csinál, akkor lehet belőle akár hadnagy is. Ami nem lehet belőle: megfutamodó sereg harcosa.

– fejtette ki.

A Petőfi-emlékév kapcsán arról beszélt: "

"Nem csak Petőfire kell figyelnünk, bár ő jó márkaarc. Zseni, sokrétű életművel, A Költő". Ők a bicentenárium két évében Petőfin keresztül a korát is meg szeretnék mutatni. Kétszáz évvel ezelőtt érdekes időket éltek, akkor született meg – többek között Petőfinek is köszönhetően – a modern magyar nemzet és a nemzeti kultúra.

"Hihetetlen teljesítményekre voltak képesek. Mérce és példa mindaz, amit ők letettek az asztalra" – hívta rá fel a figyelmet.

A populáris kultúráról a következő a véleménye Demeter Szilárdnak:

Egyszerre értékhordozó öncél – mint minden művészeti szcéna –, ugyanakkor eszköz is lehet, rajta keresztül tudunk eljuttatni üzeneteket szélesebb rétegekhez. Akár arról is, hogy milyen jó helyen élünk, a Kárpát-medence gyönyörű, és kimeríthetetlenül gazdag a kultúránk.

Az április 3-i választásokról azt mondta a PIM vezetője:

Demeter Szilárd 888.hu-nak adott interjúja itt olvasható el teljes egészében.