Kiderült, mely országok költik a legtöbbet az energiaátállásra

Horizontal
TO GO WITH AFP STORY BY WISSAM KEYROUZ A general view taken on October 7, 2015 shows a 10-megawatt solar farm on the outskirts of Masdar City outside the rich Emirate of Abu Dhabi. Masdar City -- which hosts the International Renewable Energy Association Agency (IRENA) and the Masdar Institute for Science and Technology -- is at the forefront of the UAE's efforts to focus on renewables. AFP PHOTO / KARIM SAHIB (Photo by KARIM SAHIB / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 130 ország kötelezte már el magát, vagy legalábbis fontolgatja, hogy 2050-re eléri a nettó nullás szén-dioxid-kibocsátási szintet. Ehhez azonban hatalmas mértékű beruházásokra van szükség. Egy összesítés megvizsgálta, tavaly mely országok költötték a legtöbbet az energiaátállásra.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szakmai szervezete szerint a világnak összesen 125 ezer milliárd dollárt kellene költenie arra, hogy el lehessen érni a nettó nullás szén-dioxid-kibocsátást 2050-ig. Noha a világgazdaság ezt az összeget még nem érte el, a beruházások lendületesen bővülnek.

Például 2021-ben a világ országai összesen 755 milliárd dollárt költöttek alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiával összefüggő technológiákra, ami 27 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest.

A Visual Capitalist megvizsgálta, ezek a beruházások miként oszlottak meg az egyes országok között. A globális éllovas egyértelműen Kína volt, 266 milliárd dollárral, amivel az ázsiai óriás adta a globális beruházások 35,2 százalékát. Kína emellett 60 százalékkal növelte a ráfordításait a 2020-as szinthez képest. Az ország nap- és szélenergia kapacitásai például 19 százalékkal bővültek 2021-ben.

A második helyen az Egyesült Államok állt, 114 milliárd dollárral, és 17 százalékos növekedéssel 2020-hoz képest. Az USA ezzel a globális beruházások 15,1 százalékát adta tavaly.

A top 10-be emellett több európai ország is bekerült. Németország, Nagy-Britannia és Franciaország is előkelő helyet szerzett – mindhárom ország a globális lista első öt helyezettje között szerepel. Összességében az európai országok 219 milliárd dollárt fordítottak az energiaátállás finanszírozására.

A megújuló energiaforrásokba áramlott a legtöbb beruházás 2021-ben Forrás: Shutterstock

Az egyes országok mellett azt is érdemes megnézni, milyen iparágakba áramlott a legtöbb beruházás. Ezt a listát a megújuló energiaforrások vezetik 365,9 milliárd dollárral, ám itt a növekedés csupán 6,8 százalékos volt 2020-hoz képest.

A növekedés tekintélyes részét ugyanis a második helyre befutó elektromos közlekedés területe adta, 76,7 százalékkal (összesen 273,2 milliárd dollár).

Ez a növekedési ütem azonban még mindig alacsonynak számít a fenntartható nyersanyagok területére irányuló beruházások növekedése mellett. Noha az iparágba „csupán" 19,3 milliárd dollárnyi tőke áramlott, a 2020-hoz mért növekedési ütem 141,3 százalékos volt.

Jól látszik tehát, hogy a globális beruházások üteme egyre emelkedik, és Kína lendülete kiemagaslik a sorból. A szektorális adatok pedig arra utalnak, hogy az elektromos járművek terjedése várhatóan a következő években is kitart majd.