Golyóstollal egészített ki egy értékes festményt egy unatkozó őr egy orosz galériában

Vágólapra másolva!
Kiállítása után szinte azonnal restaurálni kellett Anna Leporszkaja orosz festőnő Három alak című művét, miután egy minden bizonnyal unatkozó biztonsági őr golyóstollal szemeket pingált rá, írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Egy értékes avantgárd festményt rongált meg az épp szolgálatban lévő és valószínűleg "unatkozó" biztonsági őr, aki

első munkanapján egy orosz galériában szemeket rajzolt az arctalan figurákra.

Anna Leporszkaja Három alak című műve 1932 és 1934 között készült, és 75 millió rubelre biztosították. A festményt egy absztrakt művészeti kiállítás részeként állították ki a Borisz Jelcin Elnöki Központban, Jekatyerinburgban, amikor az őr golyóstollal kiegészítette azt.

Alekszandr Drozdov, az elnöki központ ügyvezető igazgatója nyilatkozatában nem azonosította a biztonsági őrt, azt azonban elmondta, hogy egy magán biztonsági cégnek dolgozott, és már kirúgták.

A rongáló biztonsági őr cselekedetét elmebajjal magyarázták.

A vandalizmust először december 7-én vette észre két látogató, akik riasztották a galéria egyik alkalmazottját. A festményt azonnal eltávolították a kiállított művek közül, és visszaszolgáltatták a moszkvai Állami Tretyakov Galériának, amelytől kölcsönözték.

Az elnöki központ Forrás: Wikipedia

A Tretyakov restaurátorai 250 000 rubelre becsülték a restaurálási munkálatok költségét.

A Jelcin Központ december 20-án jelentette a rendőrségnek a károkozást, de

a jekatyerinburgi belügyminisztérium kezdetben nem vett tudomást a feljelentésről,

mivel a kárt "jelentéktelennek" ítélték. Az orosz média arról számolt be, hogy a kulturális minisztérium később panaszt tett a főügyészségen az intézkedés elmaradása miatt, és a múlt héten a rendőrség bejelentette, hogy vizsgálatot indított. A tettesre pénzbírságot és három hónapig terjedő börtönbüntetést róttak ki.

A Jelcin Központ azóta védőfalakat helyezett el a kiállított művek elé.