Fülöp Attila: Mérföldkő a magyar idősgondozásban a Gondosóra

FÜLÖP Attila
Hernádnémeti, 2022. február 23. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára beszél, kezében egy jelzőeszköz, a kormány Gondosóra projektjéről tartott sajtótájékoztatón a Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központban 2022. február 23-án. Az ezen a napon kezdődött négyéves programban minden 65 éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon kap ingyenes jelzőeszközt - egy nyakban, vagy karon hordható készüléket -, amelyhez 24 órás diszpécserszolgálat kapcsolódik, és amely jelzi, ha egészségügyi, vagy valami más gond van az érintettel. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
A kormány elkötelezett abban, hogy a családi közösségeket megerősítse az idős hozzátartozók biztonságérzetének növelésével - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Hernádnémetiben, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Fülöp Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen jelentette be a kormány Gondosóra projektjét, amely - fogalmazása szerint - "a digitális idősgondozás kiépítésének mérföldköve" Magyarországon.

A szerdán kezdődött négyéves programban minden 65 éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon kaphat ingyenes jelzőeszközt, amelyhez 24 órás diszpécserszolgálat kapcsolódik.

Fülöp Attila szólt arról, hogy a magyar családokban az idős emberek lehetőség szerint saját otthonukban szeretnének élni, ehhez pedig olyan segítséget szeretnének igénybe venni, amely biztonságérzetüket növeli, közösségi kötődéseiket megerősíti.

A kormány ezért indítja el a Gondosóra országos programot

- fűzte hozzá.

Közlése szerint a következő négy évben olyan ingyenes jelzőeszközre és a hozzá tartozó, 0-24 órában elérhető diszpécserközpontra alapuló szolgáltatás épül ki, amelyet minden 65 éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon igényelhet, és használhat ingyenesen.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára beszél, kezében egy jelzőeszköz, a kormány Gondosóra projektjéről tartott sajtótájékoztatón a Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központban 2022. február 23-án. Az ezen a napon kezdődött négyéves programban minden 65 éven felüli magyar állampolgár alanyi jogon kap ingyenes jelzőeszközt - egy nyakban, vagy karon hordható készüléket -, amelyhez 24 órás diszpécserszolgálat kapcsolódik, és amely jelzi, ha egészségügyi, vagy valami más gond van az érintettel Forrás: MTI/Vajda János

Ezzel a kezdeményezéssel csaknem 1,5 millió idős ember életébe hoznak biztonságot - fogalmazott az államtitkár.

Fülöp Attila azt mondta, a Gondosóra a családközpontú idősgondozás kulcsa, a kormány célja, hogy az idős emberek lehetőleg a családjukkal, hozzátartozóik közelében élhessenek.

A most induló digitális fejlesztéssel minden 65 éven felüli ember nagyobb biztonságban érezheti magát - hangsúlyozta.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületének Fidesz-KDNP-s országgyűlésiképviselő-jelöltje a hernádnémeti Vidám Nagyik Egyesület tagjainak azt mondta, hogy ezzel az eszközzel minden korábbinál nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

A jelzőeszköz egy nyakban, vagy karon hordható készülék, amely egyetlen gombnyomással jelez egy 24 órában működő diszpécserszolgálatnak. Ahhoz, hogy valaki ezt a szolgáltatást elérje, a www.gondosora.hu weboldalon kell regisztrálnia.