Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Mariupol, Donyeck, vízért állnak sorba civilek egy vízet szállító kamionnál
8129909 01.03.2022 People stand in a line to get water in Mariupol region, Donetsk People's Republic. Ivan Rodionov / Sputnik (Photo by Ivan Rodionov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Blokád alá vonta az orosz haderő a 440 ezres lakosú Mariupolt, a városban nincs áram, víz és fűtés sem, jelentette be a város polgármestere. A háború miatt már több mint 1,2 millió ember menekült el Ukrajnából, ezt az Európia Bizottság elnöke közölte. Több óriáscég, közöttük a Samsung, a Visa, a Mastercard, a Puma és a Prada is felfüggeszti oroszországi tevékenységét. Hétfőn kerülhet sor az újabb orosz-ukrán tárgyalásra, ami a harmadik alkalom lesz. 
Vágólapra másolva!

Vadim Bojcsenko szerint az orosz csapatok elvágták a várost ellátó mind a tizenöt áramvezetéket, így Mariupolban már ötödik napja nincs áramszolgáltatás. Mivel a hőerőművek áramot igényelnek, ezért az emberek fűtés nélkül maradtak a hidegben.

Áram nélkül a távközlési hálózat is összeomlott.

Vízért állnak sorba Mariupolban március 3-án Forrás: Sputnik via AFP/Ivan Rodionov

A polgármester szerint a város vízellátását biztosító fővezetéket még a harcok előtt elvágták, és a tartalékrendszer is felmondta a szolgálatot. Mint fogalmazott,

az orosz fél módszeresen leválasztotta a várost mindenféle szolgáltatásról, hogy így növelje a belső nyomást.

Bojcsenko állítása szerint a bombázás és a tüzérségi támadások következtében ezrek sebesültek meg a 440 ezres lakosú városban. Hozzátette, hogy a halottak számát nehéz megbecsülni, mivel hatodik napja folyamatosan lövik Mariupolt. A polgármester elmondta, hogy a város romokban hever, hatalmas pusztítás keletkezett. "Az a Mariupol, amelyet ismertek, már nincsen" - mondta.

Egymillió felett az ukrajnai menekültek száma

Már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából, de számuk tovább fog növekedni - mondta az Európai Bizottság elnöke szombaton a spanyol miniszterelnökkel folytatott madridi megbeszélését követően.

Ártatlan nőkről, gyerekekről, férfiakról beszélünk, akiknek el kell menekülniük Putyin borzalmas háborúja elől, és azonnali segítségünkre van szükségük - jelentette ki Ursula Von der Leyen Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

Az ostromlott Kijevet is sokan elhagyták Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

Az uniós vezető hangsúlyozta a tagállamok által tanúsított szolidaritást, kiemelve az Ukrajnával határos országokat, köztük Magyarországot,

és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte:

Putyin háborúja hatással lesz az európai gazdaságra és az európaiakra is.

A Visa és a Mastercard is felfüggeszti oroszországi tevékenységét

A Visa és a Mastercard kártyakibocsájtók felfüggesztik oroszországi tevékenységüket az Ukrajnában zajló orosz hadművelet miatt - jelentette be szombat este a globális fizetési technológiákra szakosodott két társaság.

A Visa közleménye szerint ügyfeleivel és partnereivel egyeztetve a napokban le fog állítani minden tranzakciót Oroszországban. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország területén kívül működő pénzintézetek által kiállított

Visa bankkártyák nem fognak többé működni Oroszországban, illetve az orosz bankok által kiállított bankkártyák sem külföldön.

A Mastercard hasonló bejelentést tett, hogy megszünteti az orosz bankok által kiállított bankkártyák hálózati támogatását. Hozzátette, hogy a külföldön kiállított Mastercard bankkártyák nem fognak működni az orosz üzletekben, illetve ATM-ekben. Korábban a Samsung, a Prada és a Puma jelentette be, hogy kivonul Oroszországból.

Hértfőn folytatódhatnak a tárgyalások

David Arakhamia ukrán tárgyaló szerint

hétfőn sor kerülhet a harmadik tárgyalásra.

Csütörtökön abban állapodtak meg a felek, hogy humanitárius folyosókat nyitnak az érintett területeken, hogy a civilek mentését elősegítsék.