Kötelesek az üzemanyagtöltő állomások kiszolgálni a mezőgazdasági gépeket

ÉVSZAK felülnézet FOTÓ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ mezőgazdasági munka munkagép NÉZET szánt szántás szántóföld TÁJ TÁRGY tavasz tavaszi mezőgazdasági munka tavaszi munka termőföld traktor
magyar mezőgazdaság Magyarország
Debrecen, 2019. március 6. Egy traktor ekével készíti elő a szántóföldet a vétéshez Debrecen határában 2019. március 6-án. Az enyhébb időjárásnak köszönhetően megkezdődtek a földeken a tavaszi mezőgazdasági munkák Hajdú-Bihar megyében. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara széles körű felmérést végzett tagjai körében. Ennek eredménye alapján minden harmadik termelő tart attól, hogy az üzemanyag-kiskereskedelem egyes szereplői által bevezetett korlátozások akadályozzák a tavaszi munkálatok elvégzését. Ennek elkerülése érdekében megjelent az a jogszabály, ami kimondja, hogy a töltőállomásoknak ki kell szolgálniuk a 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikat, traktorokat és mezőgazdasági erőgépeket.
Vágólapra másolva!

A kormány tavaly év végén vezette be a benzinárstopot, amelynek keretében a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj árát literenként 480 forintban maximalizálták. Az intézkedés első ütemben három hónapra szólt, majd később 2022. május 15-ig meghosszabbításra került. Számítások szerint enélkül az üzemanyagok ára a hazai kutakon jelenleg elérné a 600 forintot literenként.

A közelmúltban több piaci szereplő is 100 literes tankolási limitet vezetett be, amely bár a lakossági fogyasztást nem befolyásolja, a küszöbön álló tavaszi munkák elvégzését akadályozhatja azon termelők esetében, akik töltőállomásokon szerzik be az üzemanyagot.

Egy traktor ekével készíti elő a szántóföldet a vétéshez Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több mint 1600 tagja részvételével végzett felmérést. A megkérdezettek mintegy harmada nyilatkozott úgy, hogy az általa tapasztalt fennakadás érinti a tavaszi munkálatok ellátását.

Ennek elkerülése érdekében jelent meg

a kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról szóló 84/2022. (III. 5.) Kormányrendelet, amely kimondja, hogy az üzemanyagtöltő állomásnak köteles biztosítania a 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, traktor és mezőgazdasági erőgépek töltését.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében is kéri a tagokat, hogy amennyiben ettől eltérő magatartást tapasztalnak valamely töltőállomáson, azt jelezzék falugazdászuknak.