Hogyan ízesítsen, ha kerülné a cukrot?

Beauty girl taking colorful donuts. Funny woman with sweets, dessert. Russian Ethnicity Beautiful Fashion Healthy Eating Portrait Baby Girls Women Females Dieting Hungry Donut Pastry Dough Sweet Pie Dessert Young Adult Adult Eating Holding Snack Refreshme
Beauty girl taking colorful donuts. Funny joyful woman with sweets, dessert. Diet, dieting concept. Junk food, Celebration and party.
Vágólapra másolva!
Ma már nemcsak a bioboltok, de a nagyobb élelmiszerüzletek polcain is ott sorakoznak az egészséges cukorpótlók. De melyiket mire és hogyan használhatjuk? - a Mindmegette számba vette a cukor egészséges alternatíváit.
Vágólapra másolva!

Egyesek szerint a cukor egyenesen méreg, mások szerint viszont nem kell teljes mértékben kiiktatni az étrendből. Az mára azonban bizonyossá vált, hogy a cukor nagy mértékű bevitele, megnöveli számos betegség kialakulásának kockázatát, így érdemes az alábbi cukorpótlók valamelyikét beiktatni az otthoni étkezésbe:

Eritrit
Az eritrit egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Teljesen kalóriamentes, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással az inzulintermelésre, mert a glikémiás indexe 0, így cukorbetegek fogyaszthatják. Használhatjuk sütéshez-főzéshez, arra azonban figyelni kell, hogy az eritrit édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak, így egy kicsit többet kell belőle használni, mint a cukorból. Íze hűs és édes, nincsen utóíze, nincs puffasztó hatása.

Sztívia
A másik remek alternatíva a sztívia, mely csak az 1930-as években indult hódító útjára. Azóta az egész világon elterjedt, a legnagyobb sikert Japánban aratta. Ezt a növényt nemcsak édes ízéért érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert erős gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatással bír. Sütéshez, főzéshez kiválóan alkalmazható, csupán a mennyiségére kell odafigyelni. Épp ezért a folyékony változat helyett a porállagút érdemes használni, mert abból pont annyi kell, mint a cukorból, pont annyira édesít, és sütésnél az anyaghányad sem borul fel.

A sztívia az 1930-as években indult hódító útjára. Forrás: Shutterstock

Nyírfacukor vagy xilit
A nyírfakéregből vagy kukoricarostból kivont, alacsony kalóriatartalmú xilit kristályos szerkezetének köszönhetően ízben és látványban is azt nyújtja, mint a cukor, bár óvatosabban kell vele bánni, mert jobban édesít. Főzéshez, sütéshez kiválóan alkalmas, élesztős tésztákhoz azonban nem alkalmazható.

Juharszirup
Így készül: a juharfa nedvét lecsapolják, megvárják, míg besűrűsödik, majd ezt az édes folyadékot használják sütéshez, főzéshez. Port is előállítanak belőle. Óvatosan kell vele bánni, mert kétszer olyan édes, mint a nádból vagy cukorrépából nyert cukor. Számos nyomelemet, többek között az energiatermelésben és a normális idegműködés biztosításában fontos szerepet játszó mangánt is tartalmaz. Ezen kívül riboflavin, cink, magnézium, kalcium, kálium és vas is található benne.

Juharszirup Forrás: Shutterstock

Agávé
A mexikói eredetű növény édes, ragacsos levét sok mindenhez felhasználják, ebből készül például a tequila is. Az utóbbi időben azonban az agávéról leggyakrabban a levelei nedvéből nyert, édesítésre alkalmas szirup kapcsán lehet hallani. Készíthető vele bármilyen sütemény, sült és főtt étel, amibe cukor kell. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét, hiszen jól oldódik, és nincs kellemetlen utóíze. Bár kalóriatartalma közel azonos a cukoréval, de mivel másfélszer édesebb annál, így kevesebb sziruppal is elérhető a kívánt ízhatás.

Méz
A modern kor új és újra felfedezett édesítőszerei mellett érdemes megismerni, megtartani a jól bevált és egészséges mézet. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle, kis adagban ugyanis nagyon jót tesz a szervezetnek, nagy adagban viszont sajnos nem sokkal jobb a cukornál.