Szentségtörő az AMD legújabb gamer processzora

amd ryzen processzor cpu
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem lehet túlhajtani a forradalmi fejlesztést hozott Ryzen 7 5800X3D-t.
Vágólapra másolva!

A következő generációs termékeinek megérkezéséig az AMD újrarendezi a sorait az asztali számítógépes központi egységek piacán, a hét elején bejelentett hét új processzorával és a meglévő termékeinek átárazásával veszi fel a harcot az Intel különösen jól sikerült Alder Lake termékcsaládjával.

A kép csak illusztráció Forrás: AMD

Az új processzorok közül műszakilag a 449 dolláros Ryzen 7 5800X3D a legérdekesebb, hiszen a fogyasztói piacon ebben dolgozik elsőként 3D V-Cache gyorsítótár. A fejlesztésnek hála óriási 96 MB harmadszintű gyorsítótárral gazdálkodhat, kontextusként a Ryzen 7 5800X modellben 32 MB található.

Most a Hot Hardware jóvoltából kiderült, hogy ezért cserébe viszont a vásárlók lemondhatnak a processzor klasszikus túlhajtásáról, a használata esetén csak a rendszermemória és az Infinity Cache órajelei emelhetőek.

Robert Hallock, az AMD műszaki marketingért felelős vezetője szerint a processzor önmagában képes lenne 1,5-1,6V körüli feszültségen is üzemelni, de az új 3D V-Cache gyorsítótár fizikailag meghibásodhat 1,35V felett, így muszáj volt letiltani a túlhajtást. Az alaplapgyártók nem lesznek képesek kikerülni ezt a korlátozást, a CPU szintjén implementálták a mérnökök.

Hallock szerint a túlhajtás letiltásának nincs jelentősége: nem érné meg manuálisan felhúzni a processzor üzemi frekvenciáját, mivel az nem limitáló tényező a játékok sebességében.

A teljesítményt ténylegesen befolyásoló szűk keresztmetszetek az architektúra más pontjain találhatóak, pont ezeket próbálja orvosolni az új gyorsítótárral az AMD, ráadásul az ügyeskedés melléktermékeként képes az órajel csökkentésével csökkenteni a fogyasztáson és a hőtermelésen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!