Ezért veszélyes Márki-Zay Péter 2.: Háborúba sodorná Magyarországot

Ukrán válság, 2022, Magyarország, Budapest, tüntetés az orosz nagykövetség épülete előtt, Andrássy út, tüntetés, Ukrajna, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentés eltörlésének terve mellett Márki-Zay Péter egyik kedvenc témája a háborúban álló Ukrajna magyar haderővel és fegyverekkel való támogatása. A baloldal jelöltje annak ellenére erőlteti a fegyveres támogatást, hogy az egyértelműen belesodorná Magyarországot a szomszédban zajló véres háborúba. A kormányzati álláspont viszont egyértelműen az, hogy hazánknak ki kell maradnia a fegyveres konfliktusból: ez minden magyar ember érdeke. Cikksorozatban mutatjuk be a baloldal jelöltjének legveszélyesebb kormányzati terveit és legmegdöbbentőbb megnyilvánulásait.
Vágólapra másolva!

A baloldal a háború kitörése után szinte azonnal kifejezte háborúpártiságát, amikor azt kommunikálta, hogy Magyarországnak hivatásos magyar katonákat és fegyvereket kell küldenie a háborúban álló Ukrajnába.

A baloldal jelöltje, Márki-Zay Péter

számos esetben tett határozottan háborúpárti kijelentéseket, nem törődve azzal, hogy Ukrajna magyar haderővel és fegyverekkel való támogatása biztosan belesodorná hazánkat a szomszédban zajló véres háborúba – ami beláthatatlan következményekkel járna emberéletek és a gazdaság szempontjából is.

Márki-Zay súlyosan felelőtlen kijelentéseinek sora hosszú. A fegyverek és katonák küldéséről elsőként ő maga beszélt egy baloldali propagandacsatornán. Azt mondta, hogy kész fegyvereket és katonákat küldeni Ukrajnába:

Később az ATV-ben is erről beszélt:

Azonban nem csak Gyurcsány Ferenc jelöltje tett több esetben háborúpárti nyilatkozatot, hanem a baloldal holdudvarából Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, Fekete-Győr András, Juhász Ferenc, Gyurcsány volt hadügyminisztere és Rónai Sándor DK-s EP-képviselő is.

Márki-Zay ebben a kérdésben hazugságspirálba is keveredett.

Miközben a magyar katonák Ukrajnába küldésével kapcsolatos korábbi kijelentését próbálta „visszacsinálni”, újra csak megerősítette, hogy ő bizony küldene magyar fegyvereseket Ukrajnába:

mondta. Tehát a baloldal jelöltje kiképzett magyar katonákat, illetve fegyvereket küldene Ukrajnába,

még akkor is, ha ezzel belesodorná Magyarországot egy véres háborúba.

A baloldal jelöltje meggondolatlan kijelentéseket tett nem csak az anyaországi, hanem a kárpátaljai magyarokra nézve is. Kiszolgáltatta őket az ukrán nacionalisták haragjának, amikor oroszbarátnak nevezte a kárpátaljai magyarokat. Korábban pedig azzal sodorta bajba nem csak az odakint élő kisebbséget, de a magyarországiakat is, hogy minden alap nélkül kijelentette: Orbán Viktor egy személyben felelős az ukrajnai háborúért.

Miközben ez nyilvánvaló hazugság: Orbán Viktor és a magyar kormány álláspontja kezdettől egyértelműen békepárti.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Márki-Zay azt mondta: „Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.” A német Tagesspiegel című lapnak adott nyilatkozatában is megerősítette: támogatná a fegyverszállítást Ukrajnába.

- mondta.

A baloldali jelölt a NATO-tagságra hivatkozva erőlteti újra és újra Ukrajna fegyveres és katonai támogatását. Azonban vagy tájékozatlan a kérdésben, vagy egyszerűen hazudik, ugyanis a NATO nem hoz kötelező érvényű döntést minden esetben – az iraki háborúban sem vett részt minden NATO-ország.

A NATO szövetségi rendszere a fegyverszállítást is megengedi, de senkit nem kötelez rá, minden ország szuverén döntést hozhat.

Így tesz Magyarország is: az Orbán-kormány minden nap megerősíti álláspontját arról, hogy hazánk nem küld fegyvereket, mert ki akar maradni a fegyveres konfliktusból. Magyarország a béke pártján áll.

Érdemes felidézni Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány héttel ezelőtti határozott kijelentését is arról, hogy országa minden, Ukrajnát segítő fegyverszállítmányt katonai célpontnak tekint. Nyilvánvalónak tűnik, hogy összefüggés van a kijelentése és aközött az orosz légitámadás között, amely a lengyel (NATO- és EU-) határ közelében, Lvivnél történt, 35 ember halálát okozva. Lengyelország ugyanis többször kifejezetten utalást tett Ukrajna mint háborús fél fegyverrel való támogatásáról, és lépéseket is tett ennek érdekében. Az oroszok szerint konkrétan egy fegyverszállítmányt bombáztak le. Az orosz támadás néhány napja, immár Lviv városában megismétlődött.

Ennek fényében különösen veszélyes Márki-Zay Péter és a baloldal fegyverszállítással, magyar katonai beavatkozással kapcsolatos, háborúpárti álláspontja.

Megjegyzendő, hogy a csütörtöki NATO-csúcson a magyar kormány továbbra is következetesen kiállt amellett, hogy sem a sokak által támogatott légtérzárral, sem fegyveres támogatással nem fog részt venni a háborús konfliktusban.

Márki-Zay Péterrel kapcsolatos cikksorozatunk további részei itt olvashatók.