A belga sültkrumpli-árusok is megérzik az orosz étolajkiviteli tilalmat

A belga sültkrumpli
Brüsszel utcáit járva ilyen sültkrumplikkal a kezükben járkálnak a helyiek
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy Oroszország betiltja a napraforgómagok kivitelét április 1-től, az abból készült étolaj tekintetében pedig exportkvótával korlátozza a világpiacra juttatható mennyiséget.
Vágólapra másolva!

Az ország agrárminisztériuma csütörtökön hozta nyilvánosságra a döntést, melynek értelmében április 1. és augusztus 15. között tilos a napraforgómagok kivitele, míg napraforgó étolajból 1,5 millió tonnát lehet ezen időszak alatt exportálni, napraforgódarából pedig 700 ezer tonna a határ.

Egy napraforgótábla, és a kép előterében a belőle készített étolaj Forrás: Shutterstock

Tekintve, hogy a hadban álló orosz és ukrán fél egyaránt vezető termelője a napraforgóolajnak, és az árak már most is elkezdtek felfelé kúszni, ez nem sok jóval kecsegtet. Azt sem lehet tudni, hogy az ukrán mezőgazdaság a háború alatt milyen termést tud elérni. A Fekete-tenger orosz blokád alá vonása miatt a meglévő ukrán étolaj exportja is nehézségekbe ütközik.

Bajban a krumplisütők

A sütőolaj hiánya miatt olyan hírek érkeztek a sült krumplijáról híres Belgiumból, hogy ezek készítői is bajba kerülhetnek, míg Németországban egyes jelentések szerint már nem jár sült krumpli a curry wursthoz vagy a hamburgerhez.

Brüsszel utcáit járva gyakran találkozhatunk sültkrumplival a kezükben járkáló helyiekkel és turistákkal. Az orosz szankciók ezeket a termékeket is jelentősen drágíthatják. Forrás: Origo

Azonban az oroszok és az ukránok egyik fő vásárlója India volt. Az ázsiai ország a héten 45 ezer tonna orosz étolajat vett rekordáron.

Az orosz agrárminisztérium szerint a kiviteli korlátokra a stabilitás fenntartása miatt lehet szükség, lévén a nyugati szankciók az orosz élelmiszer-ellátást is próba elé állíthatják.

Problémát jelenthet az is, hogy az alternatívák sem könnyen elérhetők, ám Indiában még mindig többe kerül a napraforgóolaj a tonnánkénti 2150 dolláros (714 ezer forint) árával, mint a tonnánként 1767 dolláron (587 ezer forint) jegyzett szója- vagy a hasonló mennyiségben 1720 dollárért (571 ezer forint) árult pálmaolaj.

Magyarország nettó exportőr a napraforgóolaj területén, úgyhogy akár jól is járhat ezzel a helyzettel, bár az árstop nélkül ennek a terméknek ára itthon is emelkedhet.