Le Monde: Orbán Viktor szétzúzta az ellenzéket az országgyűlési választáson

BENKŐ Tibor; KOCSIS Máté; NÉMETH Szilárd; ORBÁN Viktor; GYÜRK András; SEMJÉN Zsolt; NAGY István; ROGÁN Antal; GÁL Kinga; GULYÁS Gergely; SZIJJÁRTÓ Péter; KUBATOV Gábor; DEUTSCH Tamás; VARGA Judit; KÁSLER Miklós, választás, győzelem, fidesz, 2022
Budapest, 2022. április 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Varga Judit igazságügyi miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató és Nagy István agrárminiszter (b-j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország miniszterelnöke vasárnap elsöprő győzelmet aratott az országgyűlési választásokon, s ezzel porig rombolta azt a soha nem látott hatpárti ellenzéki összefogást, amelynek elsődleges célja idén az volt, hogy kimozdítsa a hatalomból a 12 éve pozícióban lévő kormányfőt, írja a baloldali francia lap, a Le Monde.
Vágólapra másolva!

Az egész világ láthatja, hogy Budapesten a hazaszeretet, a patriotizmus győzött. Azt üzenjük Európának: ez nem a múlt, ez a jövő!", idézi a cikk írója Orbán Viktor győzelmi beszédének egy részletét.

"Emlékezni fogunk erre a győzelemre, mert soha ennyi ellenfelünk nem volt még, mint most. A saját baloldali ellenzékünk, a nemzetközi baloldal, a brüsszeli bürokraták, Soros György, a nemzetközi médiumok és még az ukrán elnök is", folytatja a lap a magyar kormányfő szavait, hozzáfűzve, hogy Orbán Viktor széles mosollyal az arcán sorolta fel legyőzött politikai ellenfeleit. A cikk megemlíti, hogy a magyar miniszterelnök győzelmének még Vlagyimir Putyinnal ápolt szoros kapcsolata sem ártott. Sőt Volodimir Zelenszkij éleshangú bírálata sem, amelyben az ukrán elnök azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor nem támogatja eléggé Ukrajnát a katonai konfliktus kirobbanása óta. Orbán Viktor jóval nagyobb arányú győzelmet aratott, mint, amelyet az előzetes felmérések jósoltak, fejtegeti a Le Monde. Ez az igencsak hatásos győzelmi arány pedig biztosítja Orbán Viktor számára a kétharmados többségének a megőrzését a magyar Parlamentben.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Semjénné Menus Gabriella, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje, Varga Judit igazságügyi miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató és Nagy István agrárminiszter (b-j) Forrás: MTI/Fischer Zoltán

Az Orbánt elmozdítani akaró hatpárti összefogás megszégyenítő vereséget szenvedett a szavazatok 34,95 százalékával, írja a Le Monde. Idézi a bukott jelölt, Márki-Zay Péter szavait: „Csalódott vagyok, ahogy mindenki. Nem számítottunk ilyen eredményre", majd a cikk írója hozzáfűzi, hogy az ellenzék számára – amely minden energiáját összeadva Orbán leváltásában reménykedett – ez a választási eredmény olyan, mint egy furkósbottal bevitt hatalmas ütés.

A Le Monde azonban hozzáfűzi, hogy az ellenzék hatpárti összefogása igencsak tarka-barka volt, amely a klasszikus baloldaltól a radikális jobboldali profilig mindenféle formációt tartalmazott.

Az összefogás közös jelöltjének sorozatos baklövései politikai tapasztalatlanságot és túlzottan provokáló személyiséget tükröztek a választóknak. Így a hatpárti „koktél" végül nem jár sikerrel, írja elemzésében a Le Monde.