Mutatjuk, melyek a közös vonások az országok zászlóiban

világ, zászló, lobogó
Vágólapra másolva!
Az első zászlók a történészek szerint az indiai szubkontinens, illetve a mai Kína ókori népeinek találmányai voltak. Az azóta eltelt évszázadok során a különféle lobogók elsősorban azonosítási eszközként szolgáltak a hadviselés során, napjainkra pedig a nemzeti zászlók feladata, hogy az országokat képviseljék a nemzetközi színtéren és belföldön egyaránt.
Vágólapra másolva!

Valamennyi zászló dizájnelemeket és színeket tartalmaz, amelyek az egyes államok történelmének és identitásának bizonyos aspektusait szimbolizálják.

A most következő ábra 196 nemzet lobogóját mutatja be, a fő tervezési jellemzők – szín és minta – szerint csoportosítva:

196 zászló - kattintson a képre a nagyításhoz! Forrás: flagwizard.net

A legtöbb ország zászlója négyszög alakú, Nepál kivétel ez alól, mert lobogója két egymáson elhelyezkedő háromszögből áll.

Ezek a legnépszerűbb színek a zászlókban

A nemzeti zászlók színét és mintáját általában nem önkényesen választják ki, hanem az adott ország történelméből, kultúrájából vagy vallásából fakadnak, illetve vezetik le tervezéskor.

Sok zászló közös eredetre vezethető vissza, és az ilyen „zászlócsaládokat" gyakran a közös hagyományok és a földrajz is összekapcsolja.

A nemzeti lobogók színei közül a leggyakrabban használt a piros. A listán szereplő országok mintegy 20 százalékának szerepel a zászlótervében. A vexillológia, azaz a zászlók tanulmányozásával foglalkozó tudomány szakértői szerint a vörös a hatalom, a bátorság, valamint a forradalom szimbóluma.

A zöld a második leggyakrabban használt zászlószín, az országok 15 százaléka alkalmazza, ezt követi a fekete (14 százalék), a lila (12 százalék), a fehér (11,5 százalék), a világoskék (11 százalék) és a kék (9,5 százalék). A sárga volt a legkevésbé népszerű, az országok mindössze 7 százaléka használta nemzeti zászlóiban.

A szubszaharai afrikai országok szinte valamennyi zászlaja az 1950-es évek végén és a '60-as években készült, és erős hasonlóságot mutatnak egymással. A Közel-Keleten az iszlám túlsúlya miatt általában a négy hagyományos muszlim színre, a vörösre, fehérre, zöldre és feketére korlátozta a zászló színeinek megválasztását. A legtöbb arab állam zászlaja egy vagy több ilyen színt használ háromszínű formátumban.

Minták és szimbolizmus a zászlótervek mögött

Az egyszerű, függőleges és vízszintes irányú háromszínű minta a leggyakoribb minta, amely 68 ország zászlóján szerepel. A csillagok 40 ország lobogóján bukkanak fel. Ezen kívül félholdat, keresztet, köröket, csíkokat és sok más alakzatot is alkalmaznak, amelyek egytől egyig szimbolizálnak valamit az adott néppel, annak vallásával vagy épp múltjával, indentitásával kapcsolatban. Ázsia országainak zászlói például figyelemreméltó változatosságot mutatnak, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy már az európai gyarmatosítás korszaka előtt jellegzetes nemzeti szimbólumokat fejlesztettek ki, amelyek a lobogókon is feltűnnek.

A legrégebbi nemzeti zászlók

A zászlókat valószínűleg a szaracénok közvetítették Európába, ahol aztán az első „nemzeti" lobogókat a középkorban és a reneszánszban fogadták el. A ma is használatban lévő lobogók közül a dán története nyúlik vissza a legrégebbre. A jelenleg is ismert négyzet alakú, fehér kereszttel díszített vörös zászlót a helyi kormány hivatalosan 1625-ben fogadta el. A legfiatalabb pedig Mauritánia nemzeti lobogója, amely 2017-től alkalmazza azt.

Cikkünk kiemelt képén a világ zászlajai a 2018-as állapotok szerint.