60 év után visszatérhet a profi ökölvívás Kubába

Horizontal
Gold medallist Cuba's Roniel Iglesias celebrates on the podium after the men's welter (63-69kg) boxing final bout during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Kokugikan Arena in Tokyo on August 3, 2021. (Photo by Luis ROBAYO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőn történelmi bejelentést tett a Kubai Ökölvívó Szövetség, ugyanis szerződést kötöttek a Golden Ring promócióval, így mostantól az említett megegyezésnek köszönhetően újra legálisan vívhatnak profi mérkőzéseket a karibi ország bunyósai, számol be a Profiboksz.hu magyar szaklap. 

Az első ilyen eseményre Mexikóban kerülhet sor, vélhetően május 20-án, a gálán pedig többek között ringbe léphet a korábbi olimpiai bajnok Roniel Iglesias is.

A lépés óriási jelentőséggel bír, ugyanis még bő fél évszázaddal ezelőtt is hiába volt a profi boksz egyik fellegvára Kuba, a rezsim 1962-ben betiltotta a professzionális sportot, így ezt követően csak a disszidáló, hazájukból elszökő, sőt, nem egyszer megszöktetett kubai öklözők tudtak hivatásosnak állni, és kénytelek voltak az összes mérkőzésüket külföldön, külföldi licencel vívni, sokszor a családjuktól teljesen elszakítva.

"Három és fél évvel ezelőtt kezdődött egy komoly elemzés részünkről, amelynek eredménye az ország sportvezetése és a Kubai Ökölvívó Szövetség által jóváhagyott és üdvözölt megállapodás a Golden Ring Promotions-al annak érdekében, hogy Kubát képviseljék azon törekvésében, hogy ismét be tudjon kerülni a profi ökölvívás vérkeringésébe" – nyilatkozta Alberto Puig, a Kubai Ökölvívó Szövetség elnöke, majd hozzátette: "A fő cél, hogy a kubai bokszolók a hivatásos öklözők között is képviselni tudják az országot, ez pedig anyagi haszonnal is járjon a sportolók, valamint csapatuk számára."

Kubának mindig számtalan elképesztően tehetséges ökölvívója volt, elég talán csak az egyaránt háromszoros olimpiai bajnok Félix Savónra vagy Toefilio Lópezre gondolni. De a legutóbbi, tokiói nyári olimpián is négy aranyérmesük volt Roniel Iglesias, Arlen López, Julio César La Cruz és Andy Cruz személyében.