A futballgyilkos Atléticót végül megölte a Manchester City

Manchester City v Atletico Madrid Quarter Final Leg One - UEFA Champions League soccer Manchester City Atletico Madrid Kevin De Bruyne Waist up One person UEFA Champions League Quarter Final Leg One match Atlético Madrid United Kingdom Manchester Stadium
Kevin De Bruyne of Manchester City controls the ball during the UEFA Champions League Quarter Final Leg One match between Manchester City and Atlético Madrid at City of Manchester Stadium on April 5, 2022 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este a labdarúgó Bajnokok Ligájában két negyeddöntős párharc első mérkőzését rendezték. A játéknap rangadóján a Manchester City egygólos előnyt szerzett a vendég Atlético Madrid ellen, míg a Liverpool 3-1-re nyert a Benfica otthonában, ezzel nagy lépést tett a legjobb négy közé kerülésért. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Hatalmas taktikai csata, Guardiola zseniális húzása

Ahogy azt előzetesen várni lehetett közönségszórakoztató mérkőzés helyett hatalmas taktikai csata folyt a pályán. Pep Guardiola együttese végig óriási fölényben játszott, Diego Simeone viszont már-már művészire fejlesztette az Atlético Madrid védekezését, amely sokáig foggal-körömmel tartotta a gól nélküli döntetlent. Sokat elmond a spanyolok taktikájáról, hogy

az első félidőben egyetlen kapura lövéssel sem próbálkoztak, márpedig 2003 óta ilyen először fordult elő a BL-ben.

Ugyancsak érdekesség, hogy a hazaiak két védője, Aymeric Laporte (58) és John Stones (56) együtt több sikeres passzt jegyzett, mint a teljes vendégcsapat (99).

A Premier League címvédője ezzel szemben 15 helyzetet dolgozott ki, gólt viszont csak egyet szerzett Kevin De Bruyne révén. A 70. percben a csereként beállt Phil Foden egy perccel a pályára lépését követően négy ember közül ugratta ki a belga játékost, aki nem hibázta el a ziccert. Gyakorlatilag ez volt a meccs egyetlen komoly helyzete.

Kevin De Bruyne gólja döntött, fontos győzelmet aratott manchesteri sztárcsapat Forrás: AFP/Oli Scarff

A kifejezetten feszült hangulatú mérkőzés hajrájában a City mindent megtett, hogy újabb gólt szerezzen, de végül csak minimális különbséggel tudott nyerni. Így a párharc továbbra is nyitott, ám

az Atléticótól sokkal több kell a visszavágón, ugyanis Manchesterben kapura lövési kísérlet nélkül zárta a meccset.

A manchesteriek sorozatban 19 hazai BL-találkozón nem találtak legyőzőre, ebből pedig 17 meccset megnyertek, míg az Atlético Madrid zsinórban hat győztes mérkőzés után kapott ki ismét.

Hiába védekezett az Atlético foggal-körömmel az óriási fölényben játszó City ellen, ez sem volt elég Forrás: AFP/Oli Scarff

"Az első félidő szoros volt, a második félidőben volt pár helyzetünk, szerencsére egyet gólra tudtunk váltani.

Jól kezeltük a helyzetet, de kemény mérkőzés volt. Sokszor öt védővel és öt középpályással játszottak, így nehéz volt megtalálni a réseket. Összeségében jól játszottunk, türelmesen kerestük az adódó lehetőségeket, tudtuk, lesznek helyzeteink. A gólom előtt megindultam, és Phil Foden tökéletesen talált meg a labdával, így csak arra kellett figyelnem, hogy jól találjam el, szerencsére ez sikerült. Előzetesen hasonló eredményre számítottam, de most már csak a hétvégi, Liverpool elleni bajnokira szabad koncentrálnunk" – nyilatkozta a mérkőzés egyetlen góljának szerzője, Kevin de Bruyne, aki pályafutása 50. BL-meccsén lépett pályára a City-színeiben, a mérkőzés után pedig a meccs emberének választották.

A bekapott gól ellenére végig nagyon stabilan védekeztünk, a City szereti birtokolni a labdát, erre készültünk is, nem sok területet hagytunk nekik. Nem hiszem, hogy a cserejátékosaik változtatták meg a mérkőzést, az egy pillanat alatt dőlt el. Viszont a visszavágón otthon játszunk, így továbbra is minden lehetséges, az Atlético pedig mindig hisz a győzelemben" – fogalmazott a spanyol csapat szlovén válogatott kapusa, Jan Oblak.

Pep Guardiola zseniálisat húzott Phil Foden beállításával, aki egy perccel később gólpasszt adott Kevin de Bruyne-nek Forrás: AFP/Oli Scarff

Előzetesen sokan meglepődtek, hogy Guardiola kihagyta a kezdőből fiatal játékosát, Phil Fodent, de a spanyol mester tudta, mit csinál, ugyanis a mérkőzés egyik kulcs momentuma volt az angol válogatott támadó beállítása, aki új lendületet adott a Citynek az utolsó húsz perce.

"Egy hihetetlenül jó csapat ellen játszottunk, amellyel nehéz felvenni a harcot, de sikerült jó eredményt elérnünk. Volt lehetőségünk a második és a harmadik gól megszerzésére is.

– dicsérte saját magát a Manchester City trénere, Pep Guardiola. „Általában azért cserélünk, mert azt gondoljuk, attól majd jobban fog játszani a csapat. Néha így van, néha viszont nem jön be. Nem könnyű ebben a sorozatban egy ilyen tapasztalt csapattal szembeszállni, de azért utazunk el Madridba, hogy ott is gólt szerezzünk, és ott is győzni szeretnénk" – fejezte ki reményeit a visszavágóra a spanyol tréner.

Nehezen, de legyőzte a City az Atléticót, így minimális előnyben a madridi visszavágó előtt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Pablo Morano

"Jó teljesítmény nyújtottunk egy rendkívül erős csapat ellen, amelyben több világklasszis labdarúgó alkot nagyszerű egységet. Jól akartunk védekezni, lezárni a területeket és ellentámadásokból meglepni őket. Pont akkor kaptuk a gólt, amikor úgy nézett ki, képesek lehetünk helyzetbe kerülni. Nagyon nehéz meccs volt. Három kiváló játékost cseréltek le három ugyanolyan jó képességű labdarúgóra. Bevallom, azt hittem Foden kezdeni fog, de el kell ismernem azt is, hogy nagyon élvezetes a City futballja. Megvan a türelmük is,

Guardiolával mindketten ugyanazt hajszoljuk: a győzelmet. Lehet, hogy a Manchester City a világ legjobb csapata.

A visszavágóra változtatunk a taktikánkon, de lényegében mindegy, mert a City ugyanúgy fog játszani. Alázattal és kemény munkával készülünk ellenük, aztán meglátjuk, mire lesz ez elég" – mondta a mérkőzés után az Atlético argentin vezetőedzője, Diego Simeone.

Diego Simeone és Pep Guardiola csatáját ezúttal az utóbbi nyerte Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

"Nem vagyunk boldogok, mivel azért jöttünk, hogy nyerjünk, veszíteni pedig utálunk. Azonban az egygólos vereség nem olyan rossz eredmény. Teljesen tiszta volt számunkra, hogy nem fogjuk tudni nagy nyomás alatt tartani a Cityt.

Nagyon jól védekeztünk, de egy másodpercnyi koncentrációkihagyás elég volt a góljukhoz. Ettől függetlenül optimista vagyok,

még egy teljes hetünk van felkészülni a visszavágóra, a saját stadionunkban pedig győzhetünk" – fogalmazott a madridi együttes szerb védője, Stefan Szavics, aki korábban rövid ideig a Manchester Cityben is játszott, de csupán 12 meccsen kapott lehetőséget.

"Igyekeztünk végig betartani a taktikát, de el kell ismerni, hogy az ellenfél nagyon jó. Azonban a jövő heti visszavágó a Metropolitanóban egészen más meccs lesz. Addig megpróbáljuk kijavítani a hibákat, és mindent beleadunk majd, hogy a saját szurkolóink előtt juthassunk elődöntőbe" - mondta az Atlético középpályása, Geoffrey Kondogbia.

A manchesteri vereség ellenére a spanyolok bizakodnak a visszavágó előtt Forrás: AFP/Paul Ellis

A Benfica az életéért küzdött - hiába

A nap másik találkozóján egy igazi klasszikus európai kupapárharcot rendeztek,

ugyanis a Liverpool tizenegyedszerre találkozott a Benficával, és a hetedik sikerét aratta.

Jürgen Klopp együttese már az első félidőben 2-0-ra vezetett, majd a második félidő elején a portugálok szépítettek egy hatalmas védelmi hiba után, és nagy erőket mozgósított az egyenlítésért, ám újabb gólt az angolok szereztek, így közel kerültek ahhoz, hogy a Klopp-érában harmadszor is elődöntősek legyenek.

A Liverpool harmadik találatát a korábbi Porto-játékos, Luis Díaz jegyezte a hajrában, aki így góllal és gólpasszal tért vissza Portugáliába. A vb-ről lecsúszó kolumbiai játékost azonban a Benfica szurkolói finoman fogalmazva sem fogadták szeretettel: a hazai tábor előtt ünneplő játékost megdobálták.

"Nagyon fontos volt a gól, amit szereztem, mert így kényelmes helyzetből várhatjuk a visszavágót. Most a legfontosabb a pihenés. Tudjuk, hogy a párharcnak még nincs vége, de készen állunk, hogy bármelyik csapattal szembenézzünk. Teljesen normális, hogy a gól új lendületet adott nekik, tudtuk, hogy ez benne van a pakliban, de kézben tartottuk a meccset. Már nagyon vártam, hogy eljöjjön ez a pillanat. Örülök, hogy így sikerült visszatérnem Portugáliába, de a legfontosabb, hogy győzelemhez segíthettem a csapatot. Nagyszerű meccset játszottunk, és elértük azt, amiért jöttünk" – fogalmazott a meccs legjobb játékosának választott Luís Diaz, aki első BL-gólját szerezte a Liverpool színeiben.

A Porto korábbi játékosa, Luis Diaz gólpasszal és góllal tért vissza Portugáliába Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Bár Darwin Núnez szépítő góljával megmaradt a minimális esélye a Benficának, ám Luis Diazzal ellentétben az uruguayi támadó nem örült a góljának meccs után.

"Ennél többet akartunk, de nem jött össze. Ettől függetlenül továbbra is magabiztosak vagyunk, ez a második félidőben is megmutatkozott. A Liverpool nagyszerű csapat, de nem félünk tőlük. Azon leszünk, hogy jó eredményt érjünk el a visszavágón.

Nem vagyok boldog, hogy gólt szereztem. A gólok helyett jobb lenne inkább trófeákat nyerni. Szomorúan megyek haza"

– mondta csalódottan Darwin Núnez, a Benfica támadója.

A Liverpool félelmetes formáját jól tükrözi, hogy minden sorozatot figyelembe véve a Vörösök történetük során először nyertek meg egymás után nyolc idegenbeli mérkőzést, amiből ötöt a legrangosabb európai kupasorozatban sikerült. A kétgólos győzelem ellenére azonban nem volt maradéktalanul elégedett Jürgen Klopp, akinek ez volt a 120. nemzetközi kupamérkőzése vezetőedzőként.

A Liverpool vezetőedzője, Jürgen Klopp nem volt felhőtlenül voldog a mérkőzés után Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Igazság szerint kemény meccs volt, olyan milyenre számítottam. Tudtuk a szünetben, hogy a 2-0 szép eredmény, de semmi több. Ez be is bizonyosodott, mert szereztek egy gólt és hirtelen újra minden nyitott lett. Általában több gólt szoktunk rúgni, ha ennyi helyzetünk van, mint ma, de a kapusuk fantasztikus volt. Az utolsó percekben aztán jött az harmadik gólunk.

A 4-1 jobb eredmény lenne, de nem álomországban élünk"

- mondta Jürgen Klopp, aki tovább javította a portugál csapatok elleni kiváló mérlegét, amely hat győzelmet és egy döntetlent jelent.

"Nehéz meccs volt. Az első félidőben remekeltünk, akár több góllal is vezethettünk volna, aztán kaptunk egy gólt, ami reményt adott a portugáloknak, mi pedig egy kicsit tompán játszottunk" – mondta a Liverpool védője, Andy Robertsona a BT Sportnak.

A Liverpool két góllal nyert Lisszabonban, féllábbal már a négy között érezheti magát Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A második félidőben egyértelműen feljavultunk, a gól pedig visszahozott minket a meccsbe. Közel voltunk az egyenlítéshez, ehelyett 3-1 lett a végeredmény, ami kissé megnehezíti a dolgunkat. Viszont nincs még lefutva a párharc, csak nehezebb lett a feladat" – mondta bizakodva a Benfica vezetőedzője, Nélson Verissimo.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Josep Guardiola csapata spanyol riválissal szemben hazai környezetben a legutóbbi öt meccsén veretlen, ezeken négyszer győzött.
  • Amennyiben az Atlético kiejti a visszavágón a Cityt, megismétli a Juventus teljesítményét, amely az 1976-77-es UEFA Kupában búcsúztatta mindkét manchesteri együttest.
  • Phil Foden a hetedik gólpasszát jegyezte a Bajnokok Ligájában, nála többet 21 éves kora előtt csak egyetlen játékos jegyzett angol klub színeiben: Cesc Fàbregas, szám szerint tizet.
  • A Bajnokok Ligája 2003/2004-es idénye óta csupán négy alkalommal fordult elő, hogy egy csapatnak egyetlen kapura lövése sem volt, ebből háromszor Pep Guardiola csapata volt az ellenfél.
    Ibrahima Konaté nem csak a védelemben tündökölt, ő szerezte a Liverpool első gólját Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza
  • Minden sorozatot figyelembe véve Ibrahima Konaté a 20. játékos, aki idén gólt szerzett a Liverpoolban, ennél több gólszerzője egyetlen PL-csapatnak sincs.
  • Minden sorozatot figyelembe véve Diego Simeone irányításával az Atlético Madrid először zárt egy meccset kapura lövés nélkül.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések:
Manchester City (angol)-Atlético Madrid (spanyol) 1-0 (0-0)
gól: De Bruyne (70.)

Benfica (portugál)-Liverpool (angol) 1-3 (0-2)
gól: Nunez (49.), illetve Konate (17.), Mane (34.), Diaz (88.)

A visszavágókat jövő szerdán rendezik.