Kiderült, mikor vethetik be az oroszok a vegyi fegyvert, a Pentagon ukrajnai katonákat képez ki

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, orosz tank, Andrijivka, Ukrajna
Andrijivka, 2022. április 6. Hátrahagyott orosz tank a Kijev közelében fekvő Andrijivkában 2022. április 5-én. MTI/AP/Vadim Ghirda
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egyelőre nem tapasztalja annak jelét, hogy Oroszország vegyi vagy biológiai fegyverrel akarna támadást végrehajtani Ukrajna területén, valamint arról sincsenek értesüléseik, hogy ilyen fegyvereket szállítanának Ukrajnába - erről John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője beszélt. Közben a Pentagon öngyilkos drón kezelésére képez ki ukrajnai katonákat. Percről percre összefoglalónkat az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője az után beszélt erről, hogy

a nyugati országok ismételten kifejezték aggodalmukat, hogy az orosz csapatok esetleg tiltott vegyi fegyvereket vethetnének be.

Kirby beszélt arról is, hogy további Javelin típusú páncéltörő rakétákkal segítenék az ukrán kormányerőket. Ehhez igénybe vennék az amerikai kormány 100 millió dolláros katonai segélyösszegét, amelyet nemrég hagytak jóvá.

Hátrahagyott orosz tank a Kijev közelében fekvő Andrijivkában 2022. április 5-én Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Hozzátette, hogy jelenleg további Switchblade típusú harci drónok szállításáról tárgyalnak az ukrán féllel. Ez utóbbi drónfajtából már százat leszállítottak.

Az amerikai fejlesztésű öngyilkos drónok hosszabb időn keresztül tudnak körözni egy adott terület felett, majd a célpontra zuhanva megsemmisíteni azt. Kirby szerint, mivel a fegyverrendszerrel nincs tapasztalata az ukrán hadseregnek, ezért némi oktatásra lesz szükség a kezeléséhez.

Mint mondta, ez katonánként nagyjából két napot vesz igénybe.