Negyvenéves szélrekord dőlt meg szombaton Budapesten

erős szél illusztráció
Kedd délután kisebb viharok is lehetnek ország szerte (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Viharos széllel érkezett meg Magyarország fölé szombaton a Diego nevű viharciklon. Délután a János-hegyen 95 km/h-s széllökéseket is mértek, erre a napra vonatkozóan meg is dőlt a napi szélrekord.
Vágólapra másolva!

A pénteki hidegfrontot követően, szombaton a Diego nevű viharciklon is átrobogott hazánk felett. A ciklon hidegfrontja mögött ismét északnyugatira fordult, sokfelé megerősödött, több helyen pedig viharossá fokozódott a szél - írja vasárnapi közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A szombat délutáni órákban Budapest János-hegyen 26,4 m/s-ot, vagyis 95 km/h-t is regisztrált a műszer, vagyis

erre a napra vonatkozóan is megdőlt a fővárosi napi szélrekord.

Arra is kitértek, hogy az új szélsőérték 40 év után múlta most felül a korábban, 1982-ben ugyanezen a napon, Budapest Örsöd állomáson mért 26 m/s-os (93,6 km/h-s) napi legerősebb budapesti széllökést.

Viharos szelet hozott a Diego nevű ciklon Forrás: OMSZ

Az OMSZ azt is hozzátette, hogy a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

– Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel.

Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme – írják.