Hatalmas fordulat Borsodban: a Fidesz visszavette Miskolcot a baloldaltól

Vágólapra másolva!
A 2019-es önkormányzati választáson még hat megyeszékhelyet szerzett meg az ellenzék, a nemrég lezajlott országgyűlési választáson azonban már csak feleannyi, összesen három nagyvárosban nyert a baloldal: Budapesten, Szegeden és Pécsett. Ráadásul utóbbi két megyeszékhelyen is csak a két körzet egyikét. A kétharmados kormánypárti többség egyik legnagyobb győzelme, hogy azt a Miskolcot is „visszaszerezte”, ahol 2019-ben még a baloldali jelölt, Veres Pál a szavazatok 55 százalékával ülhetett a polgármesteri székbe.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt még egyértelműen a baloldali szimpatizánsok voltak többségben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Miskolcon, amikor mintegy 55 százalékos szavazataránnyal a baloldali összefogás színeiben indult Veres Pál lett a polgármester.

Április 3-án azonban a legtöbb szavazatot mindkét Miskolc székhelyű választókerületben a kormánypártok jelöltje – Csöbör Katalin és Kiss János – kapta meg.

A győzelmek jelentősek voltak, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy Csöbör Katalin 9,5 százalékos kezdeti hátrányát mintegy 5 százalékos előnyre fordította; Kiss János pedig úgy nyerte meg szoros versenyben Borsod 2-es választókerületét, hogy

az ellenzék még a választást megelőző napon is 12 százalékos előnyről beszélt.

Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője a miskolci központi kórház fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában, 2021. november 19-én Forrás: MTI/Soós Lajos

Csöbör Katalin a választási győzelem után felidézte, hogy ellenfele, a jobbikos Szilágyi Szabolcs néhány éve még Gyurcsány Ferencet szidta, most viszont már a feleségével, Dobrev Klárával kampányolt.

Szilágyi az avasi városrész önkormányzati képviselője nyolc éve, de a fideszes politikus még ott is több szavazatot szerzett nála.

A kormánypárti politikus mostani eredménye mintegy 7 százalékkal magasabb a 2018-asnál, amikor a baloldali összefogás arcát,

Jakab Pétert verte meg szoros küzdelemben.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke leadja szavazatát a miskolci Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolában kialakított szavazókörben. A Jobbik Miskolcon is hatalmasat bukott Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiss János „újonc” képviselő, most első alkalommal lesz tagja az Országgyűlésnek. A boon.hu-nak elismerte: nem az övék volt a legesélyesebb körzet, tudták, hogy elég egyetlen hiba és elveszíthetik a választást.

– mondta a kormánypártok politikusa.

Ebben a körzetben az ellenzék nagyon bízott az átjelentkezőkben és a határon túli szavazatokban, de végül meg kellett barátkozniuk a kormánypárti győzelemmel.

Kiss János, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. választókerületének kormánypárti képviselője Forrás: Kiss János / Facebook

Győzelem erős baloldali gyűlöletkampány ellen

A kampány során az ellenfél nem feltétlenül alkalmazott tiszta eszközöket. Például a kormánypárti jelöltek mintegy 200 választási plakátját rongálták meg ismeretlenek egyetlen éjszaka alatt, de hasonló akcióra már korábban is sor került.

Miskolcon önkormányzati szinten is megrendült a baloldali összefogás,

Veres Pál polgármester elveszítette közgyűlési többségét, a miskolci baloldal több tagja is kihátrált mögüle.

A Fidesz vonatkozó közleményében azt írja: a baloldali összefogás a választások után Miskolcon is meghasadt.