Egy kanadai szigeten több évszázad után először maradnak orvos nélkül az emberek

Fogo Island, Fogo Island, Newfoundland, Canada. Photography Color Image Travel Destinations Travel Incidental People Outdoors Day Canada Tilting Village Harbor Waterfront Fogo Island Newfoundland Coastline Water's Edge Waterfronts Seaboard Seafront Se
Tilting village, Fogo Island, Newfoundland, Canada, North America (Photo by Michael DeFreitas / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Atlanti-óceán északi részén fekvő, kanadai Fogo-sziget idén júniusban elveszíti a közösség egyetlen főállású orvosát. A lakóknak körülbelül 6 órát kell majd utazniuk, hogy egészségügyi ellátást kapjanak.
Vágólapra másolva!

A The Guardian cikke szerint Fogo-sziget lakosai 200 év után először, idén júniusban orvos nélkül maradnak, mivel a régió gazdasági és demográfiai válsággal küzd. A legközelebbi egészségügyi ellátásért az embereknek összesen 6 órát kell majd utazniuk komppal.

A képen a kanadai Fogo-sziget látható Forrás: robertharding via AFP/Michael DeFreitas/Michael Defreitas

Az Új-Fundland és Labrador tartomány nehézségeinek kezdete az 1990-es évekre vezethető vissza, amikor a tőkehal halászatának összeomlása mélyreható változást jelentett az ország ökológiai, gazdasági és társadalmi struktúrájában.

Mindemellett a terület demográfiai válsággal is küzd, mivel a születések száma nem haladja meg a halálozásokét, és a kivándorlás is egyre jelentősebb.

Jelenleg közel 100 ezer újfundlandi lakos nem jut háziorvosi ellátáshoz, és a Fogo-sziget esete még inkább felhívja a figyelmet arra, hogy a tartomány egészségügyi szakemberhiánnyal küzd. A Fogo Island Inn, ahol a legolcsóbb tartózkodás meghaladja a 6 ezer dollár, ami egyben a közösség egyik legnagyobb munkaadója is.

A szállodát üzemeltető Shorefast vállalat, ami egy bejegyzett jótékonysági szervezet, azt állítja, hogy minden nyereségét a közösségbe fordítja vissza. A The Guardian szerint Fogo-sziget lehet azon kevés helyek egyike, amelyek rendelkezhetnek a megfelelő erőforrásokkal és befolyással ahhoz, hogy sikeresen befolyásolják a régió egészségügyi helyzetét.