13 nap múlva rendezik meg az első budapesti, közép-európai Konzervatív Politikai Akciókonferenciát

Szánthó Miklós, Gulyás Dóra
Vágólapra másolva!
13 nap múlva, azaz május 19-20. között rendezik meg Budapesten az Amerikai Konzervatív Unióval közös szervezésben az első európai CPAC-et (Conservative Political Action Conference), vagyis a Konzervatív Politikai Akciókonferenciát – jelentette be Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatón. Szánthó azt is kiemelte, hogy a korábbi ígéretüknek megfelelően megszervezik az eseményt, amelynek fő szónokaként Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel. A rendezvény célja egyértelmű: kifejezni a világ konzervatívjainak egységét, közös eszmecserét folytatni, és rávilágítani arra, miért fontos a jobboldali, konzervatív értékrend. Az eseményen olyan neves előadók is lesznek, mint Vaclav Klaus, volt cseh miniszterelnök; Nigel Farage, brit politikus; Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke vagy éppen Tucker Carlson, az amerikai Fox News televíziós csatorna ismert arca.
Vágólapra másolva!

Szánthó Miklós a sajtótájékoztatón ismertette, hogy

a rendezvény mottója és központi tematikája az Isten, haza, család hármas egysége.

Az igazgató kiemelte, hogy az ukrajnai háború tragédiája mellett sem feledhetjük el azt, és talán éppen amiatt van kiemelten szükség arra, hogy befolyásolják és alakítsák azt, hogy milyen értékek mentén kiépülő új világrend van ki- és visszaalakulóban. Szerinte azt láthatjuk, hogy

a neomarxista neoliberálisok azok, akik még egy ilyen háborús helyzetben is mindenféle jogállamisági eljárással, kondicionalitási eljárással gőzerővel folytatják érzelmi és ideológiai hadjáratukat, és ebből fakad, hogy a konzervatívoknak, a jobboldalnak továbbra is meg kell védeniük ezt a hármas egységet.

Szánthó Miklós és Gulyás Dóra a csütörtöki sajtótájékoztatón Forrás: Origo

Szánthó kiemelte:

Neves előadók jönnek Budapestre

Az igazgató hangsúlyozta, hogy e hármas elköteleződés mellett a konferencia hívómondata még egy Wass Albert-féle mondat:

Szánthó Miklós ismertette, hogy a jobboldal véleményformálói, a világ konzervatívjai Budapesten találkoznak majd, és együtt erőt mutatnak.

Személyesen lesz jelen Rick Santorum, amerikai republikánus politikus; Vaclav Klaus, volt cseh miniszterelnök; Herbert Kickl, volt osztrák belügyminiszter; Tom Van Grieken belga politikus; Candace Owens, konzervatív influenszer és Ben Ferguson. Ezenkívül osztrák, spanyol, olasz, holland EP-képviselők, és videóüzenetben pedig Nigel Farage, brit politikus; Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke vagy éppen Tucker Carlson, az amerikai Fox News televíziós csatorna ismert arca és Ted Cruz republikánus szenátor. Azt is elárulták, hogy egy meglepetésvendég is lesz, akit a konferencia első napján mutatnak majd be.

Szánthó Miklós szerint annak köszönhető, hogy ilyen ismert politikusok, közéleti szereplők ellátogatnak Budapestre, hogy az április 3-i történelmi győzelem és a nyugati civilizáció Magyarországra reményként tekint:

Magyarország ma a nyugati civilizáció egyetlen reménysége.

A budapesti CPAC azt szolgálja majd, hogy a világ konzervatívjai egymással tudjanak mozogni nemcsak Budapesten, hanem a politikaalkotásban is. A jobboldal ehhez úgy tud hozzájárulni, hogy bemutatja a magyar modellt, szemben a nyugati mainstream politikához képest. Az igazgató úgy véli, hogy

a választási siker és a gyermekvédelmi népszavazás sikere, éppúgy jobb-, mint balliberális oldalról, felkeltette a világ közvéleményének figyelmét.

Tuscker Carlson korábban az MCC konferenciáján adott elő Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyedülálló esemény lesz

A nemzetközi kapcsolatépítés során azt érzékelik a Központnál, hogy figyelnek a magyar receptre – szögezte le Szánthó Miklós. Világossá tette azt is, hogy

a balliberálisokat frusztrálja az, hogy a balliberális narratívával szemben itt, Közép-Európában van egy olyan ország, amely sikerrel veszi fel a harcot, és a negyedik kétharmados győzelmet tudja felmutatni. Egyre többen látják úgy, hogy a magyar modellt alapul lehet venni akár adópolitika, akár családpolitika vagy egyéb más területeken is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően tartott megbeszélésükön, Madridban, 2022. január 28-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szánthó bízik abban, hogy a budapesti CPAC egyedülálló esemény lesz, mert ez az első ilyen európai rendezvény, és ezzel újra be lehet indítani azt a konzervatív összefogást, amelytől a nyugati elit fél.

Az Origo kérdésére Gulyás Dóra, az Alapjogokért Központ kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a részletes program a honlapon lesz elérhető, de a Facebookon is megtekinthető lesz. Ezenkívül az esemény nyitott a közvélemény számára, így meg fog nyílni a regisztrációs felület, amelyen keresztül lehet majd jelentkezni.

Az Origónak Szánthó Miklós azt is elmondta, hogy

Donald Trump volt republikánus amerikai elnök részvételével kapcsolatban a balliberális sajtóorgánumok terjesztették ezt a hírt, de a Központ egyszer sem említette, hogy ez valós információ lenne.