Hatalmas, hátborzongató szörny került elő az óceánból

tengeri szörny
A homokból csak a hatalmas fogakkal felszerelt fej bukkant elő teljes láthatósággal
Vágólapra másolva!
A dinoszauruszok korát idézi első ránézésre az a hatalmas tetem, amelyet egy tengeri vihar hullámai sodortak ki a homokos fövenyre Új-Zélandon.
Vágólapra másolva!

Egyesek óvilági szörnynek, mások tengeri kígyónak vélték a fellelt tetemet

Az új-zélandi Plenty-öböl környékén élők ijesztő tetemre bukkantak május 5-én az öböl fövenyén, miután elvonult a napok óta tomboló vihar. A nagyjából kilenc méter hosszú lény testének legnagyobb részét betakarta a homok, de a méretes fej az állkapcsokban ülő hegyes és hajlított fogakkal szabadon maradt.

A homokból csak a hatalmas fogakkal felszerelt fej bukkant elő teljes láthatósággal Forrás: YouTube/Elizabeth Ann

A hosszúkás testforma és a megnyúlt állkapcsok a földtörténeti középidő, a mezozoikum kréta korában élt egykori ragadozó tengeri hüllőre, a moszaszauruszra emlékeztették az egyik szemtanút. (A moszaszauruszok a varánuszokkal rokonságban álló kihalt tengeri hüllőcsoport volt, amelynek különböző fajai a maguk 8-14 méteres testhosszával a késői kréta időszak tengeri csúcsragadozóinak számítottak.)

A moszaszauruszok a varánuszokkal rokon hatalmas méretű tengeri ragadozó hüllők voltak, amelyek a kréta időszakban népesítették be a világtengert Forrás: Julia Qian

A furcsa tetemről videófelvételt készítő Elizabeth Ann azt is felvetette,

hogy a lényt esetleg egy másik állat támadhatta meg a tengeren.

A furcsa lény másokat is különböző spekulációkra késztetett; voltak, akik szerint a dinoszauruszok korából fennmaradt ismeretlen lény lehet, de olyanok is akadtak, akik egy félelmetes tengeri kígyót láttak a tetemben.

A fövenybe süppedt tetem a Planty-öbölben Forrás: YouTube/Elizabeth Ann

Mindenesetre az elpusztult lényről készített fotókat elküldték az új-zélandi természetvédelmi hivatalnak, hogy szakértők állapíthassák meg az állat azonosságát.

Ők a világtenger leghatékonyabb és legintelligensebb ragadozói

A bomlási folyamatoktól eltorzult és nehezen felismerhető lény azonosításához a fogak szolgáltatták a legjobb támpontot. A fogazat alapján teljesen egyértelmű, hogy nem valamiféle óvilági szörnyről, hanem egy elpusztult kardszárnyú delfin (Orcinus orca) teteméről van szó.

Az óvilági szörnynek vélt elpusztult állatról kiderült, hogy egy kardszárnyú delfin teteme Forrás: YouTube/Elizabeth Ann

Anton van Helden tengerbiológus-cetszakértő szerint a tetem az Aucklandtől mintegy 180 kilométerre délkeletre fekvő Plenty-öbölben is rendszeresen felbukkanó, illetve a Fidzsi-szigetek térségében élő nomád orkák egyik elpusztult hím egyede lehet.

A tetem fogazata vezette nyomra a szakembereket Forrás: YouTube/Elizabeth Ann

A kardszárnyú delfinek között a hímek mindig nagyobbak, mint a nőstények, egy-egy kifejlett hím testhossza elérheti a 9 métert, a testtömege pedig a hat tonnát. Ezzel szemben a nőstények átlagos testhossza „csak" 5-7 méter között mozog, és a tömegük sem nyom többet 3-4 tonnánál. Az élő egyedeknél nagyon könnyű megkülönböztetni, hogy melyikük a hím, illetve a nőstény, méghozzá a hátúszójuk alapján.

Vadászó kardszárnyú delfinek. A hímnek egyenes és hosszú, a nősténynek pedig alacsony és sarlószerűen meggörbült a hátúszója Forrás: Cultura Creative/George Karbus Photography

A hímek rendkívül hosszú, egyenesen álló zsírúszókkal rendelkeznek, ami akár 1,8 méter magas is lehet. Velük szemben a nőstényeket jóval kisebb és sarlóformájú hajlott hátúszó jellemzi. Azt egyelőre még nem sikerült megállapítani, hogy mi okozhatta a Plenty-öbölben megtalált hím kardszárnyú delfin halálát.

A kardszárnyú delfinek a világtenger abszolút csúcsragadozói,

amelyek szinte bármit képesek elejteni, a szürkebálnától kezdve a nagy fehér cápán át az oroszlán- és medvefókákig bezárólag.

A kardszárnyú delfin egy kék bálna nyelvét tépkedi Forrás: John Daw/Australian Wildlife Journeys

Zsákmányolási szokásaikban ugyanakkor jelentős eltérés mutatkozik az úgynevezett nagycsaládosok és a nomád orkák között. A nagycsaládban élő kardszárnyú delfinek 20-30 egyedből álló csordát alkotnak, szinte folyamatosan kommunikálnak egymással,

és elsősorban kisebb rajhalakra, heringre vagy tőkehalfélékre vadásznak.

Velük szemben a nomádok kicsi, 2-6 egyedből álló rajokat alkotnak, jóval ritkább a csoporttagok közötti kommunikáció, és szinte folyamatosan vándorolnak.

Hím kardszárnyú delfin. A kardszárnyúakat életmódjuk alapján két csoportra, a területtartó rezidens és a vándorló nomád orkákra osztják Forrás: Elter Tamás

A nomád kardszárnyú delfinek azok, amelyek nagy testű és többnyire melegvérű prédát zsákmányolnak. A kardszárnyú delfinek rendkívül intelligensek és a családtagok között nagyon szoros a kötődés.