Így válik Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalommá

elektromos, autó, akkumulátor
Power supply loading energy an electric car charging lithium battery on blurred city background.
Vágólapra másolva!
Nagyon jó időszak elé nézhet a magyar ipar, ha egyszer megoldódnak az ellátási problémák, és megszűnnek a háború okozta kockázatok – írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Jókora felfutásra lehet képes a magyar ipar, ha egyszer és mindenkorra megoldódnak az ellátási láncok zavarai, valamint megszűnik a világgazdaságot uraló bizonytalanság – az elmúlt időszak beruházásai alapján legalábbis erre lehet következtetni. A konvergenciaprogram szerint ugyanis a 2020 eleje óta elindított nagyvállalati fejlesztések révén kiépülő többletkapacitások éves szinten mintegy 13-22 ezermilliárd forinttal emelhetik meg a magyar exportteljesítményt, ami a jelenlegi éves árukivitel nagyságrendileg 27-45 százaléka.

Ez akkora érték, hogy összességében ezek a beruházások az elkövetkező években 13-18 százalékpontos GDP-többletet generálhatnak.

Ami külön jó hír, hogy olyan, nagy jövő előtt álló iparágakba érkeznek ezek fejlesztések, mint például az elektromobilitás. Tavaly az akkumulátorgyártás a beruházási érték több mint felét adta (51,9 százalékát), ezt követte csak a járműipar, amely ezúttal a második legtöbb új külföldi forrást vonzotta be (12,5 százalék), harmadik helyen pedig az élelmiszeripar szerepelt (11,1 százalék). Mindenesetre

Akkumulátorgyártó nagyhatalommá válik Magyarország Forrás: Science Photo Library via AFP/KTSDesign/SCIENCEPHOTOLIBRARY/Ktsdesign/Sciencephotolibrary

Magyarország néhány év múlva valóságos akkumulutátorgyártó nagyhatalom lesz, ha felépül az SK Innovation iváncsai gyára, és a Samsung minden termelőegysége működésbe lép: a kormány várakozásai szerint 2025-re Európában Németország (43,5 százalékos részesedés) után a második legnagyobb kapacitással (17 százalék) fogunk rendelkezni, megelőzve Lengyelországot, Franciaországot és Svédországot.

A konvergenciaprogram azonban azt is megállapítja, hogy ugyan az elkövetkező negyedévek során várható a koronavírus-járvány kitörését követően bejelentett vállalati fejlesztések felfutása, ám
a geopolitikai feszültségek eszkalálódásával összefüggésben „fennáll a kockázata annak, hogy a bizonytalanabbá váló kilátások és az ellátási láncok akadozása közepette egyes projektek megvalósítása a tervezettnél hosszabb időt vehet igénybe, valamint rövid távon átmenetileg kevesebb beruházási döntés születik".

– mondta a VG-nek Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. A szakember szerint nagyon jó időszak elé nézhet a magyar ipar, de ehhez tényleg az kell, hogy ne húzódjon el a háború, illetve hogy ne okozzon túl nagy visszaesést az infláció emelkedése, ami miatt az európai háztartások biztosan visszafogják a fogyasztásukat. Ezzel együtt az idei évet nagyon jól indította a hazai ipar, amely negyedéves alapon 4 százalékkal nőtt, önmagában ez a teljesítmény nagyjából 0,8 százalékpontot ad hozzá a GDP-hez.

Forrás: Világgazdaság

Ugyanakkor a kockázatok sokasága miatt nem könnyű az egész évre vonatkozó kitekintést adni, ezért középutas módon 5-6 százalékos növekedésre számítanak, amiben vannak lefelé ható kockázatok, mint a beszállítói problémák vagy a lanyhuló külső kereslet, de vannak felfelé mutatók is. Szerinte ugyanis, ha megoldódnak ezek a kihívások, hatalmas robbanás jöhet a termelésben, a volumennövekedés emiatt akár 8-10 százalékos is lehet.

Jövőre is 5-6 százalékos növekedési ütemet jósol az elemző, ami a kapacitásnövelő fejlesztéseknek köszönhetően tartósan fennmaradhat.

Mindez pedig azért is lenne lényeges, mert ezzel az ipar – amelynek teljesítménye az elmúlt öt évben elég hektikus képet mutatott – stabil támaszt adhatna a hazai GDP-nek. Suppan Gergely szerint nehéz megsaccolni, hogy az említett beruházások középtávon mennyivel növelik meg a reál-GDP-t, de ha valóban úgy lenne, ahogy a konvergenciaprogramban is szerepel, akkor nem csak 4 százalékkal, hanem 5-6 százalékkal növekedhetnénk évente.