A teknőst figyelte a szörfös, amikor jött a tigriscápa - videó

tigriscápa
A csíkos hátú tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a trópusi és szubtrópusi vizek lakója
Vágólapra másolva!
Nem akármilyen kalandba volt része Nyugat-Ausztrália partjainál annak a youtubernek, aki egy rövid szörfdeszkán (paddle board) állva evezett, érdekes élőlények után kutatva a partközeli sekély vízben. Miközben felfedezett egy megtermett közönséges levesteknőst, a látványba belefeledkezve csak későn vette észre, hogy a tengeri hüllőt egy tigriscápa üldözi. A zsákmányolási láztól felajzott veszedelmes ragadozó ekkor rárontott a szörfdeszkára, és vízbe borította a halálfélelmében ordítozó szörföst.
Vágólapra másolva!

Belfeledkezett a teknős látványába, aztán jött a nem várt meglepetés

Brodie Mass ismert és népszerű youtubernek számít Ausztráliában. A több, mint egymillió követővel rendelkező fiatalember már régóta a tenger szerelmese; ezért is döntött úgy az eredeti szakmáját feladva, hogy „főállásban" fogja megosztani a tengeri élővilágról és az óceánról készített felvételeit a nagyközönséggel. Brodie aktívan búvárkodik, és a szörfözésnek is nagy hódolója.

A kalandot szerencsésen túlélt "tengeri" youtuber, Brodie Mass Forrás: YouTube

Április 26-án egy go-pro kamerával felszerelkezve vágott neki az óceánnak, hogy újabb témát keressen,

de valószínű, álmában sem jutott volna eszébe az, ami ezen a napon történt vele.

Brodie Mass a parthoz közeli sekély vizet fürkészte a rövid szörfdeszkáján evezve, amikor egy megtermett közönséges levesteknősre (Chelonia mydas) figyelt fel.

A kozmopolita közönséges levesteknős alapvetően trópusi faj, amely veszélyeztetettnek számít Forrás: Wikimedia Commons

A teknős közvetlenül a felszín alatt siklott, méghozzá igen tempósan. Brodie miközben a teknősre koncentrált, nem vette észre, hogy a tengeri hüllő gyors és cikkázó mozgásának egy őt üldöző tigriscápa (Galeocerdo cuvier) az oka.

Két kivágott képkocka a go-pro kamera felvételéből a szörfdeszkára támadó tigriscápáról Forrás: YouTube/Brodie Mass

Csak akkor kapott észbe, amikor a csíkoshátú ragadozó is átsiklott a deszkája alatt. A tigriscápa megpróbálta elragadni a teknőst, amelynek mindaddig ügyesen sikerült elkerülnie a félelmetes állkapcsokat. A zsákmányolás izgalmában a cápa rárontott a rövid szörfdeszkára, és erőteljesen beleharapott.

A go-pro megörökítette a halálfélelmében ordítozó Brodie-t is Forrás: YouTube/Brodie Mass

A támadástól a félelmében hangosan ordítozó Brodie Mass elvesztette az egyensúlyát, és belezuhant a vízbe. A veszedelmes randevúról felvett videót az alább beágyazva lehet megtekinteni.

Brodie Mass hihetetlen szerencsével, egy karcolás nélkül úszta meg a rendkívüli kalandot, amely akár sokkal rosszabbul is végződhetett volna.

Szinte mindent felfal, és veszélyes lehet az emberre is

A cápák világán belül a tigriscápát tartják a legfalánkabb, illetve a legszélesebb zsákmány-spektrummal rendelkező tengeri ragadozónak. A kékcápa-félék családjának (Carcharhinidae) a tigriscápa a legméretesebb faja, a nagy illetve különösen nagyméretű cápák közé sorolják, amelynek a maximális testhosssza meghaladhatja az 5, 5 métert.

A csíkos hátú tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a trópusi és szubtrópusi vizek lakója Forrás: Elter Tamás

Ennek a trópusi és szubtrópusi vizekben világszerte elterjedt cápának

más fajokhoz képest hihetetlenül széles az „étlapja".

A tarisznyarák ugyanúgy benne van, mint a kisebb-nagyobb csontoshalak, lábasfejűek, tengeri madarak, tengeri emlősök – a delfinfélék, és úszólábúak, illetve a dugongok –, de elejti a tengeri teknősöket és kígyókat, valamint megtámad más, nála kisebb cápafajokat is.

Egy búvárt megközelítő tigriscápa, a háttérben sötét és feketefoltos cápákkal, a dél-afrikai Aliwal Shoal zátonynál Forrás: South Africa Adventures

A tigriscápák gyomrában a fentebbi „klasszikus" prédán kívül találtak már ló, szarvasmarha és kecsketetemet, sőt, Hawaii vizein elejtett példányok gyomrában még patkányokat is. A tigriscápa emésztőrendszeréből azonban ennél jóval szoktalanabb „zsákmány" is előkerül időnként; így például műanyagkannák, golflabdák, vagy autó rendszámtáblák. A tigriscápa legkedveltebb zsákmányállatai a tengeri teknősök.

Kozmopolita faj, a világtenger valamennyi trópusi-szubtrópusi vizében előfordul Forrás: Albert Kok

A teknősök kemény páncélja sem jelent akadályt a tigriscápa számára,

mivel erősen fűrészezett szélű, lapos, visszafelé hajló fogaival másodpercek alatt kettéfűrészeli még a legkeményebb teknőspáncélt is. Ez az opportunista ragadozó az ember számára is fokozott veszélyt jelenthet.

A tigriscápa kakastaréjszerű fogai úgy működnek, mint a konzervnyitó Forrás: Wikimedia Commons

Az ember elleni úgynevezett nem provokált cápatámadási statisztikák élén ugyan a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) áll, de a második helyen nyilvántartott tigriscápa-támadásoknak mégis több a halálos áldozata, mint a nagy fehér számlájára írt agresszióknak.

Tigriscápa támad egy légzőkészülékes búvárra Forrás: YouTube

A Földközi-tengerben nem él, viszont már Marokkó atlanti partvidékén is felbukkanhat, a turizmus szempontjából különösen népszerű Vörös-tengerben pedig a tenger egész területén honos fajnak számít.