Vágólapra másolva!
A címvédő Vipers Kristiansand és a Győri Audi ETO személyében egyértelműen a világ két legjobb csapata játssza a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnap esti döntőjét a budapesti MVM Dome-ban.

Benne volt a pakliban, hogy már a szombati elődöntők is szoros meccset hoznak az új helyszínre költöző négyes döntőben, de végül azoknak lett igaza, akik szerint sem a Győr, sem a Vipers fináléba jutását nem fenyegeti veszély.

A világ két legjobb női klubcsapata nagyon hasonló mérkőzést játszott a 14 800 fős nézőcsúcsot hozó első napon. Előbb az ETO mutatta meg, hogy miért kell minden posztra két világsztár: a második félidőben felőrölte az Esbjerget azzal, hogy riválisával szemben Ambros Martín minőségi cseréket tudott a pályára küldeni.

A Győr kilenc éven belül hatodik alkalommal emelheti magasba a BL-trófeát, ha legyőzi a címvédőt Fotó: Koncz Márton

Ebbe a kategóriába tartozik a kapusposzt is, ahol az addig parádésan védő, két gólt is dobó Silje Solberg eredetileg csak egy hétméteres erejéig adta volna át a helyét Amanine Leynaud-nak. Azonban a hétvége után visszavonuló legenda a hajrában 12 lövésől hetet is kivédett, és 58,3 %-os hatékonyságával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szurkolóknak az utolsó percekben már ne kelljen izgulniuk.

A címvédő Vipers úgy tudta két vállra fektetni a Metz Handballt, hogy tavalyi legjobbja, Henny Reistad ebben a szezonban már az Esbjerg csapatát erősítette. A fiatal norvég irányító helyére az ETO régi mumusa, Isabelle Gulldén érkezett irányító posztra, aki a szombati meccsen is kitett magáért.

A svéd irányító egyike volt a norvégok parádésan játszó középső négyesének: Marketa Jerabková pályafutása legjobb teljesítményét nyújtva 12 góllal zárta a találkozót, Nora Mörk a rá jellemző energiával támadta az ellenfél védőfalát, beálló poszton pedig Ana Debelic mutatott kiemelkedőt. Ha ez nem lenne elég, a kapuban a 42 esztendős Katrine Lunde 16 védéssel demoralizálta a franciákat.

A Tomori Zsuzsannával és Nora Mörkkel felálló Vipers Kristiansand lesz a Győr ellenfele a vasárnapi döntőben Forrás: Koncz Márton

Lunde és Leynaud személyében könnyen lehet, hogy minden idők két legjobb kapusának a párharcát láthatjuk majd a vasárnap 18:00-kor kezdődő fináléban.

A Győr számára biztató lehet, hogy az elődöntőben már nyoma sem volt legfontosabb játékosa, Stine Oftedal mozgásán májusi sérülésének. Márpedig ha ő adja meg a döntőnek a ritmusát, akkor az egy fontos részsiker lenne.

Szintén fontos lehet, hogy melyik csapat tud szélesebben játszani: sokkal könnyebb dolga van a belső posztokon szereplőknek is, ha gyakran megy ki a labda a szélekre. Nagy örömünkre szombaton Lukács Viktória, Faluvégi Dorottya, Fodor Csenge és Schatzl Nadine is bedobálta a helyzeteit. A 32-27-es győri sikerből tíz gól érkezett a négy magyar játékostól.

Stine Oftedal mozgásán nyoma sem volt májusi sárülésének Fotó: Koncz Márton

Hasonlóan alakult az eredmény is a két elődöntőben, a Győr és a Vipers is elhúzott négy-öt góllal az első félidő közepére, de a szünetig az Esbjerg és a Metz is visszajött a meccsbe. Aztán jött a második félidőben a hosszabb kispad adta magabiztosság, ami a Vipersnek is egy 33-27-es győzelmet hozott.

Gyakorlatilag két világválogatott lép pályára egymás ellen, ami magas színvonalú összecsapást ígér nekünk. A hosszabbítás és egy olyan drámai végjáték sem kizárt, mint ami mondjuk a 2016-os CSM Bukarest ellen büntetőkkel elveszített, vagy a 2017-es és 2018-as Vardar Szkopjéval szemben ráadásban megnyert meccset jellemezte. Jegyek még kaphatóak a magyar fővárosban sorra kerülő döntőre, amit hiba lenne kihagyni.