51 tonna illegális gumiabronccsal üzérkedett egy férfi Skóciában, börtönbe megy

gumiabroncs
Vágólapra másolva!
11 hónapos börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki 51 tonna gumit dobott ki Glasgow környékén parkolókban és üres területekre. A rendőrség a házkutatás során az ágya alatt talált rá, a gumikkal teli furgon pedig ott állt a kocsifelhajtóján.
Vágólapra másolva!

A 30 éves Dumbartonból származó Declan Clarke egyenként 1-2 fontért gyűjtötte össze a gumiabroncsokat a helyi garázsokból, majd a szeméttelepre hordta őket.

A legtöbbet a Drumchapelben található Dalsetter Crescentben szórta szét, 2020 júliusában tüzet is okozott, amely során akkor füst keletkezett, hogy megzavarta a glasgow-i repülőtér járatait.

Két nappal később a glasgow-i városi tanács dolgozói eltakarították a maradványokat.

Megállapították, hogy a törmelék 51 tonna gumiabroncsból és 17 tonna háztartási hulladékból állt.

További 500 gumiabroncsot dobtak ki Gartcosh közelében, Glasgow-tól keletre található Gartloch Farmon 2020. október 8. és 22. között – ugyanabban az évben, november 13-án további gumiabroncsokat szórtak szét.

Clarke-ot kamerafelvételek alapján fogták el, és amikor a rendőrség házkutatást tartott nála, egy ágy alá bújva találtak rá. A házkutatás során megtalálták egy másik bérelt autó kulcsát is, a lakása előtt pedig egy parkoló járművet tele gumikkal. Lefoglaltak egy mobiltelefont is, amely a Clarke és a garázsok tulajdonosai közötti üzeneteket tartalmazta. Az egyik üzenetben Clarke azt írta:

A férfi egy korábbi, áprilisi bírósági tárgyaláson bűnösnek vallotta magát az 1990. évi környezetvédelmi törvény megsértése miatt. Ellenőrzött hulladékot, nevezetesen használt gumiabroncsot, a hulladékkezelési engedélytől eltérő módon rakott ki.

Az ítélethirdetés szerdán volt a Glasgow-i bíróságon, 11 hónap börtönbüntetést kapott

– írja a Sky News.

Az ügyészek szerint a Dalsetter Crescent megtisztításának költsége 7245,16 font (3 342 176 Ft), míg a Gartloch Farm megtisztításának becsült költsége 120 000 font (55 356 960 Ft), és további 2800 font (1 291 662 Ft) kerül a megmaradt gumiabroncsok ártalmatlanítása.

Nigel McDonald, a skóciai rendőrség őrmestere ezt követően azt mondta, hogy Clarke "megalkuvó bűnöző volt, aki törvénytelen üzletével több tonna szemetet gyűjtött össze pénz ellenében, mielőtt a városon keresztül kidobta volna". Hozzátette: nem csak, hogy a hatóságoknak került jelentős összegekbe a felszámolása, hanem komoly és hosszan tartó környezeti károk is keletkeztek számos területen, ahol gumiabroncsokat vagy hulladékot halmoztak fel és gyújtottak fel.

McDonald őrmester azt mondta, hogy bár "nagyon szokatlan, hogy az ilyen esetek szabadságvesztést vonnak maguk után", ez jól mutatja Clarke ismételt bűncselekményeinek súlyosságát.

Címlapi képünk illusztráció!