4 híres magyar állatbarát író, akik múzsai magasságokba emelték kutyáikat

Vágólapra másolva!
A történelem során a kutyák megbecsült társak voltak, és számos híres magyar irodalmi alak írt méltatást szőrös barátaiknak.
Vágólapra másolva!

A Dogell.com magyar csapata csokorba gyűjtött négy híres magyar költőt, akik szenvedélyesen rajongtak kutyájukért.

Forrás: Wikipedia

Karinthy Frigyes pincsije: Tomi

Karinthy magyar író, költő, műfordító, versben állított pincsikutyájának (pekingi palotakutya), Tominak emléket. Egyik verséből idézünk, mely a szívről és a szeretetről szól.

Tomi: Egy monológ a kutyaszívről (részlet)

Karinthy Verpeléti úti (ma: Karinthy Frigyes út, XI. kerület) otthonában az egy háztartásban élők száma szokatlanul magas volt, hiszen kutyán kívül teknőst, leveli békát és mókust is tartottak.

Kosztolányi Dezső kuvasza: Hattyú

Kosztolányi Dezső író, költő, műfordító 1921-ben vásárolta meg az állatkerttől kuvasz kölyök kutyáját, akiről egy évvel később megírta Hattyú kutyám című versét, melyben hófehér négylábú társát szólítja meg.

Hattyú kutyám (részlet)

Hű társa még gazdája egészségét is védelmezte, hiszen ugatással jelezte, hogy ki nem állhatja, amikor rágyújt egy cigarettára. A költő fia, Ádám testvérként tekintett Hattyúra, aki 6 éves korától kísérte végig a kisfiú felcseperedését.

Dsida Jenő németjuhásza: Tinti

A híres magyar erdélyi származású költő egy tavaszi kutyasétáltatás élményeit örökítette meg egyik versében. Művében az ember és kutya kapcsolatát mutatja be olyan általános értékeken keresztül, mint az ösztönök, érzelmek és az emberi magatartás.

Kóborló délután kedves kutyámmal: Útnak eredünk és szeretjük egymást (részlet)

A költemény öt részből áll, mely a kutyájához fűződő viszonyáról, a vele kapcsolatos emlékekről, az élet szépségéről, a kolozsvári idillikus alkonyatról és az elmúlás fájdalmáról szól.

Babits Mihály foxterriere: Ádáz

Babits a 20. század eleji magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja volt. Fiatalkora óta megfigyelhető költészetében a filozófiai elmélkedés és az emberi elmével nehezebben megérthető elmúlás kérdésköre. A kutyájával való kapcsolatába is beleszőtte e két téma iránti érdeklődését.

Ádáz kutyám (részlet)

Párhuzamba állítja a kutya és gazdája, valamint az ember és Isten kapcsolatát. A kutya feltétel nélkül megbízik gazdájában, az ember pedig csak remélheti, hogy van valami természetfeletti, ami gondját viseli. Az író szerint mi, földi halandók ezt ész érvekkel nem tudjuk megmagyarázni, egyedül a hit adhat kapaszkodót.

Karinthy Tomi című művében pincsijének állít emléket. Kosztolányi szeretett fehér kuvasza, Hattyú kutyája ihlette azonos című versét, amelyben négylábú barátja bölcs, védelmező erényeit dicséri. Dsida a Kóborló délután kedves kutyámmal című művében a kutyája iránti áldozatos szeretetét is sorokba fogalmazza. Babits Ádáz nevű kutyájával megélt kapcsolatáról ír, amit filozófiai síkra emel. A versekben közös a kutyák iránti szeretet kifejezése, ugyanakkor minden egyes költő saját gondolatvilága alapján más-más szerepbe helyezi négylábú kedvencét.

A cikk elkészítését szakmailag a Beszedero.hu dráma- és színházpedagógusa támogatta.