Ezen a néven él tovább a Big Mac az oroszországi gyorséttermekben

Oroszország, új, gyorsétterem, gyorsétteremlánc, hálózat, megnyílt, nyitás, tömegek, McDonald's, újranyitás
8214301 12.06.2022 People queue to be served in a joint of the newly opened fast food restaurant chain on Bolshaya Bronnaya Street in Moscow, Russia. The new chain of restaurants based on McDonald's is going to be called "Vkusno i tochka" ("Delicious and that's it!"). Alexey Filippov / Sputnik (Photo by Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Bár a McDonald's kivonult Oroszországból, és legtöbb, franchise-rendszerben működtetett éttermét értékesítette, nem tűnt el teljesen az orosz piacról. A Coca-Cola termékei is elérhetők, igaz, már csak üvegben.
Vágólapra másolva!

A McDonald's cégére csaknem 850 étterem bejárata felett volt látható Oroszországban még a háború előtt - írja a Világgazdaság. Az amerikai gyorsétteremlánc azóta – a média nyomására – előbb ideiglenesen lehúzta a rolót, majd – a bizonytalan üzleti környezetre hivatkozva – végleg kivonult, franchise-rendszerben működő üzletei többségét értékesítette. Néhány ezek közül múlt vasárnap nyitott újra, ismerős utóízzel. A moszkvai Puskin téren megnyílt Vkuszno i tocska (szó szerint: "Finom és pont") első napját is majdnem olyan érdeklődés övezte, mint az elődje premierjét 1990-ben.

Videó arról, ahogy az oroszok tülekednek a hamburgerért az utolsó, még nyitva lévő McDonald'sban:

Az első Vkuszno i tocska éttermeket azóta több mint félszáz másik követte; bár az éttermek neve, logója és étlapja megváltozott, a kínálat szinte ugyanaz maradt

a Reuters beszámolója szerint. A hírügynökség azt írja: a moszkvai és szentpétervári vasútállomásokon még mindig lehet Big Mac szendvicset is kapni, igaz, a csomagoláson már az olvasható: Bolsoj Burger (azaz: Nagy Burger).

Az oroszországi éttermeket megvásárló Alexander Gorov korábban (2015 óta) 25 szibériai franchise-éttermet vezetett, a McDonald's kivonulásával több mint 800 üzlet tulajdonosává vált. A hálózat üzemeltetésével azt a vezérigazgatót bízta meg, aki 2022. februárjában, a Kreml által elrendelt hadműveletek megindítása előtt néhány héttel neveztek ki az oroszországi McDonald's élére, és aki aztán irányította az amerikai vállalat kivonulását.

Hatalmas volt a tömeg, amikor a hétvégén Moszkvában megnyílt a Vkuszno i tocska első gyorsétterme Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

Gorov nem kapta meg az összes éttermet, mert a McDonald's egy másik korábbi partnere, az oroszországi repterek és vasútállomások éttermeit üzemeltető Rosinter Restaurant nevű cég egy "különleges megállapodás" szerint 2023-ig megtarthatja franchise-jogát, és folytathatja tevékenységét.

Gorov a 800 üzlettel együtt átvette azok raktárkészletét és beszállítói hálózatát is, így nem csoda, hogy étlapon tudta tartani a menü klasszikus darabjait, ráadásul néhány rubellel olcsóbban is adja azokat. A McDonand's Corporation által továbbra is licensszel védett szendvicsek árusítására azonban nem kapott engedélyt, a szabadalmakat az amerikai vállalat továbbra is birtokolja. Sőt, a McDonald's 15 évre fenntartja a jogot, hogy bármikor visszavásárolja Gorovtól a franchise-t.

A Vkuszno i tocska éttermekben árusított termékek csomagolásán legtöbbször egyszerűen kisatírozzák, leragasztják az eredeti feliratot, de a szendvicsek a megszokott mekis ízvilágot adják, olyanok, mint korábban

– derül ki a Reuters beszámolójából. Mindenütt vannak persze hiányosságok: a szentpétervári Vkuszno i tocska éttermekben nem lehet sült krumplit kapni, mert az üzletek nem kapnak utánpótlást. Üdítőt a legtöbb étteremben csak üvegben adnak, mert a Coca-Cola a kivonulása óta nem szállít szörpöt, de az üveges készleteit még eladja.